Focus Italia: familii, trădări, căutări
Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, e în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător. Ajuns la a 19-a ediție, TIFF propune, între 31 iulie și 9 august, o selecție generoasă de cinema italiano, în secțiunea Focus Italia, și o retrospectivă Federico Fellini, la un secol de la nașterea celebrului regizor italian.
De la Cannes vine Il traditore, noul film al lui Marco Bellocchio, distribuit de Independența Film. Biografia fascinantă a lui Tommaso Buscetta, supranumit ,,regele celor două lumi”, după ce a devenit primul informator infiltrat în mafia siciliană a anilor ’80, a fost campioana ediției din acest an a premiilor David di Donatello. Favolacce (Bad Tales), de Damiano și Fabio D'Innocenzo, a surprins în acest an juriul și publicul de la Berlin cu o viziune sumbră a realității din suburbiile italiene, premiată cu Ursul de Argint.
O surpriză va fi și Simple Woman (r. Chiara Malta), co-produs de Ada Solomon, despre încercarea unei cineaste de a realiza în România un film despre o actriță pe care o idolatrizează, și în care artista de origine română Elina Löwensohn își joacă propriul rol.
Fanii dramelor istorice nu pot rata Martin Eden (r. Pietro Marcello), distribuit de Independența Film, bazat pe nuvela autobiografică din 1909 a lui Jack London și pentru care Luca Marinelli, „o forță a naturii” în rolul principal, a câștigat premiul de interpretare la Veneția. Tot de la Veneția vine și Sole, debutul semi-autobiografic al lui Carlo Sironi, despre doi tineri care experimentează o versiune bizară a vieții de familie în rolul de părinți-surogat. O incursiune în viața de familie afectată de contextul social oferă Vivere (r. Francesca Archibugi), pe care cinefilii îl vor urmări în premieră în România la TIFF.
Eveniment organizat sub patronajul Consulatului Onorific al Republicii Italiene la Cluj-Napoca și a Camerei de Comerț Italiene pentru România.