Focus Romania la Festivalul Internaţional de Film de la Reykjavik

25.08.2011 03:00

Romȃnia se va afla ȋn centrul atenţiei la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Reykjavik, o serie de filme romȃneşti fiind prezente ȋn programul din accest an, mulţumită parteneriatului realizat cu Institutul Cultural Romȃn de la Londra.

Printre titlurile prezente la Reykjavik se numără „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu” ȋn regia lui Andrei Ujică, „Periferic” de Bogdan George Apetri, „Loverboy” al regizorului Catălin Mitulescu, „Crulic” al regizoarei Anca Damian şi „Marţi, dupa Crăciun” de Radu Muntean. Majoritatea filmelor selectate au fost deja premiate ori s-au regăsit ȋn competiţiile oficiale ale festivalurilor de la Cannes, Londra, Locarno sau New York.

Regizorul Adrian Sitaru va fi de asemenea prezent la festival. Astfel, vor fi prezentate lungmetrajele „Din dragoste, cu cele mai bune intenţii” (cȃştigător a două premii in cadrul editiei 2011 a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno: Leopardul de Argint pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun actor, Bogdan Dumitrache) si  „Pescuit sportiv”, (2008). Mai mult, in cadrul evenimentului vor rula si trei scurt metraje premiate ale regizorului, si anume „Colivia” (2010), Lord (2009) şi „Valuri” (2007).

Pe de altă parte, Tudor Giurgiu, preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania, va reprezenta Romȃnia ȋn juriul secţiunii competiţionale „New Visions”.

La festival vor mai fi prezenţi cunoscutul fotograf romȃn, Alex Gȃlmeanu, cu expoziţia „Portrete Subiective” ce cuprinde actori si realizatori de film romȃni dar şi DJ Nico de Transilvania care va anima una dintre petrecerile speciale ale ediţiei din acest an a festivalului.