"Hârtia va fi albastră" şi Radu Muntean încheie Festivalul de Film Românesc de la NY | TIFF

"Hârtia va fi albastră" şi Radu Muntean încheie Festivalul de Film Românesc de la NY

16.05.2012 13:08

 

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului de Film Românesc, organizat de Institutul Cultural Român din New York, se apropie de final. După ce a umplut, în weekend, sălile Film Society of Lincoln Center, confirmându-şi statutul de eveniment respectat al vieţii culturale newyorkeze, festivalul se încheie oficial marţi, 6 decembrie, de la ora 18:00, la Walter Reade Theater, cu proiecţia lungmetrajului lui Radu Muntean, Hârtia va fi albastră (2006), prezentat de actorul Andi Vasluianu şi urmat de un dialog pe care îi va avea ca protagoniştii pe Radu Muntean şi pe Scott Foundas, Director Asociat de Programare al Film Society of Lincoln Center şi membru al comitetului de selecţie al Festivalului de Film Românesc de la New York.

 

În cadrul unei retrospective-eveniment, care i-a mai avut ca invitaţi pe actorii Anamaria Marinca (Boogie) şi Andi Vasluianu (Furia, Hârtia va fi albastră), la această ediţie a festivalului au fost proiectate toate lungmetrajele regizate de Radu Muntean, inclusiv cel mai nou titlu din filmografia regizorului şi scenaristului, documentarul produs de HBO Europa Centrală Vorbitor, regizat împreună cu Alexandru Baciu şi proiectat în premieră mondială luni, 5 decembrie.

 

Filme precum Principii de viaţă (r. Constantin Popescu, 2010), Bună, ce faci? (r. Alexandru Maftei, 2010), Visul lui Adalbert (r. Gabriel Achim, 2011), Erupţia (1956), Valurile Dunării (1959) sau Pădurea Spânzuraţilor (1964), ultimele trei – proiectate în cadrul retrospectivei integrale dedicate lui Liviu Ciulei, au umplut Walter Reade Theater în weekend, actorii Vlad Ivanov, Ana Popescu, Andi Vasluianu, Gabriel Spahiu şi regizorul Radu Muntean fiind protagonişti în sesiunile de întrebări şi răspunsuri. În acelaşi timp, scurtmetrajele româneşti, documentarul Kapitalism: Reţeta noastră secretă (2010) precum şi discuţiile cu Irina Petrescu şi cu criticii şi jurnaliştii de film români şi americani au făcut ca sala-amfiteatru de la Elinor Bunin Munroe Film Center (EBMFC) să pară neîncăpătoare.

 

Sâmbătă, 3 decembrie, de la ora 14:00, actriţa Irina Petrescu, una dintre figurile emblematice ale filmului şi teatrului din România, a fost protagonista unei conversaţii emoţionante cu Directorul ICR New York Corina Şuteu, în faţa sălii pline de la EBMFC. Cu eleganţă şi modestie, doamna Irina Petrescu a povestit despre primii ani de carieră în film şi teatru, despre întâlnirea cu Liviu Ciulei, cel care i-a oferit primul rol în cinema (Valurile Dunării) şi a influenţat-o decisiv în alegerea carierei de actriţă, despre echipa legendară de actori de la Teatrul Bulandra, dar şi despre dificultăţile pe care le întâmpină tânăra generaţie de actori din Romania în contextul actual. Răspunzând întrebărilor publicului, Irina Petrescu a citit un poem din Ana Blandiana, moment completat de vizionarea unui clip rar din arhiva TVR din anul 1968, montarea unei poezii de Ana Blandiana, în interpretarea Irinei Petrescu şi a lui Florian Pittiş, în regia lui Andrei Şerban. Irina Petrescu a încheiat dialogul prin recitarea unei poezii de Alex Leo Şerban, drept cea mai potrivită şi simplă încheiere, în memoria criticului căruia festivalul îi este dedicat anul acesta.

 

Vineri seară, cu o zi înainte de evenimentul dedicat ei, Irina Petrescu a introdus pe scena de la Walter Reade lungmetrajul în care a debutat, Valurile Dunării, proiectat într-o copie restaurată, în cadrul retrospectivei Liviu Ciulei. A fost punctul culminant al unei zile sub aura lui Liviu Ciulei. La cele trei proiecţii ale filmelor sale au venit mulţi foşti prieteni şi colaboratori din teatrul american, care nu avuseseră niciodată ocazia să-i vadă filmele. De asemenea, au fost prezenţi foşti studenţi şi un public care i-a descoperit capodoperele abia acum. Scott Foundas a afirmat în introducerea făcută la Erupţia că este onorat că poate prezenta pentru prima dată în Statele Unite o retrospectivă completă Ciulei, aceste filme meritând o nouă viaţă şi circulaţie internaţională (precum o merită şi în România), o recuperare la nivelul noului public de film. În introducerea sa la Pădurea Spânzuraţilor  criticul de film Magda Mihăilescu a subliniat importanţa capitală a acestui film (alături de Reconstituirea lui Lucian Pintilie) pentru cinematografia românească.

 

În aceeaşi seară cu retrospectiva Liviu Ciulei MARA Society din New York a organizat un eveniment special dedicat programului-cadru al ICR NY, Academia Itinerantă Andrei Şerban. Prezent la eveniment, regizorul Andrei Şerban a descris celor prezenţi importanţa educativă pe care el crede că o are proiectul original al Academiei Itinerante şi a mulţumit organizatorilor pentru iniţiativă.  

 

Seria evenimentelor speciale din cadrul Festivalului de Film Românesc s-a încheiat duminică cu două manifestări dedicate celor 10 ani de Nou Cinema românesc. De la ora 15.30, la WRT, a avut loc proiecţia aniversară a filmului lui Cristi Puiu Marfa şi Banii. Introdus de criticul de la Variety Jay Weissberg, filmul este considerat a fi momentul seminal al Noului Val Românesc. Proiecţia a prilejuit un bun punct de pornire în masa rotundă a criticilor de film care a urmat la Elinor Bunin Film Center de la 17.30. Intitulată New Romanian Cinema: The Tipping Point discuţia moderată de Corina Şuteu a plecat de la întrebarea “de ce România?” şi “de ce acum?”. Criticii prezenţi – Magda Mihăilescu, Scott Foundas, Mihai Chirilov şi Jay Weissberg – au dezbătut care ar fi cea mai bună titulatură pentru noul film românesc, dacă este mult prea exclusivistă noţiunea de “nou val”, ce va urma pentru generaţia următoare din cinematografia română. Concluzia trasă, şi în urma întrebărilor publicului, a fost una optimistă – atâta timp cât se produc filme de calitate va exista o emulaţie pentru creatorii din generaţiile următoare. Jay Weissberg şi Scott Foundas au discutat despre faptul că abia de acum înainte criticii de film internaţionali încep să internalizeze şi să opereze cu estetica şi limbajul cinematografic propuse de noile filme româneşti, ceea ce deschide şi mai mult şansele de vizibilitate, distribuţie şi receptare internaţională în viitor.

 

Festivalul de Film Românesc de la New York, ajuns în 2011 la cea de-a şasea ediţie, se desfăşoară in perioada 30 noiembrie – 6 decembrie 2011, fiind organizat de Institutul Cultural Român din New York şi Film Society of Lincoln Center, în colaborare cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

 

Iniţiat şi prezidat de Corina Şuteu, director al ICR New York, comitetul de selecţie al Festivalului de Film Românesc îi mai include pe Mihai Chirilov, Director Artistic, Scott Foundas, Director Asociat de Programe al Film Society of Lincoln Center, şi Oana Radu, Director Adjunct al ICR New York.