Juriul tinerilor francofoni la TIFF 2023 | TIFF

Juriul tinerilor francofoni la TIFF 2023

01.06.2023 14:50

 

Cinci tineri români și francezi, studenți la Cluj în specializările teatru și film, medicină sau cooperare internațională vor viziona anul acesta 7 filme de limbă franceză din Canada, Franța și Elveția, pentru a acorda Premiul TV5 Monde, Institutul Francez și RFI România. Premiul constă în achiziția dreptului de difuzare a filmului în cinematografele din România.

Mentorul Juriului Tinerilor Francofoni TV5MONDE este Corina Șuteu, critic de teatru, manager cultural și fost ministru al culturii. 

Selecția celor cinci membri ai Juriului a fost coordonată de Dora Zegrean, responsabilă de cooperare universitară a Institutului Francez din România la Cluj-Napoca.

Filmele ce urmează a fi jurizate sunt: 

Noemie zice da (Noemie Dit Oui, r. Geneviève Albert, Canada)

Deasupra tuturor (The Outliers, r. Raphaël Mathié, Franța)

Insula (Like an Island, r. Tizian Büchi, Elveția)

Insula lui Knit (Knit's Island, r. Ekiem Barbier, Guilhem Causse, Quentin L'helgoualc'h, Franța)

Accidentul (Summer Scars, r. Simon Rieth, Franța)

Belle și Sebastian (Belle And Sebastian: The New Generation, r. Pierre Core, Franța)

Novicii (Juniors, r. Hugo Thomas, Franța)

Juriul tinerilor francofoni la TIFF 2023 este unul dintre proiectele pe care TV5MONDE, Institutul Francez din România și RFI continuă să le dezvolte împreună pentru a susține tinerii și francofonia. Premiul este acordat la TIFF pentru al zecelea an consecutiv.

Iată, mai jos, o prezentare a celor cinci membri ai Juriul tinerilor francofoni de anul acesta.

Andreea Radu are 22 de ani și e studență în anul 3 la Facultatea de teatru și film, în cadrul departamentului de artă dramatică, UBB Cluj-Napoca. De când e la universitate a văzut filmele TIFF în fiecare an, inclusiv în 2021, când a avut loc retrospectiva Rohmer, unul dintre realizatorii săi francezi preferați. Este încântată că anul acesta regizorul Jean-Luc Godard este celebrat la TIFF, așteaptă cu nerăbdare să vadă filmele lui pe marele ecran și să participe la discuții despre producții. Participarea în acest proiect îi permite să combine două mari pasiuni: dragostea pentru cinema și pasiunea pentru limba franceză, totul presărat cu magia de a întâlni oameni noi cu aceleași interese.

Raluca Bălan este studentă în anul 3 la artă dramatică, în cadrul Facultății de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca. Participarea la TIFF în calitate de membru al juriului francofon îi permite nu doar să împărtășească pasiunea pentru cinema cu alți tineri la fel de entuziaști, ci și să contribuie la recunoașterea și promovarea industriei cinematografice franceze. Fiind în anul 3 de studii de artă dramatică, este deja familiarizată cu procesul de analiză și interpretare a operelor artistice. E obișnuită să lucreze în echipă și să participe la dezbateri constructive, ceea ce va facilita implicarea ei activă în juriu și colaborarea cu ceilalți membri.

Adelina Hess este masterandă în anul întâi la Universitatea din Lille unde studiază Relații interculturale și cooperare internațională. Pasionată de multiculturalitate, a petrecut recent un an în Bologna în cadrul unui sejur Erasmus. De origine română, Adelina a fost mereu atrasă de cultura țării noastre, iar, din dorința de a fi direct conectată cu aceasta, a venit la Cluj pentru a face un stagiu de practică la Institutul Francez.

Pasionată de cinematografie, Adelina a participat la toate edițiile Festivalului internațional de seriale din întreaga lume, Séries Mania, care are loc în Lille începând cu anul 2005. De asemenea, a urmat cursuri de cinematografie și comunicare audiovizuală pentru a-și dezvolta cultura cinematografică. În plus, Adelina a început să facă teatru când era în școala generală și și-a continuat pasiunea la conservatorul din Marcq-en-Barœul, timp de 8 ani.

Alexandru Necula este student în anul 4 la medicină, în cadrul UMF Cluj-Napoca. Prietenii îl descriu ca fiind o persoană care se uită la mult prea multe filme. A fost implicat în lumea cinematografiei încă din liceu, atunci când profesorul său de filosofie l-a făcut să descopere filmele de artă și festivalul TIFF. Din acel moment, a devenit dependent de cinema și nu a ratat nicio ediție a festivalului TIFF. Este fan al stilului și al gândirii lui Bresson, Antonioni și Bergman, este de asemenea interesat de cinematografia poloneză, iraniană și greacă, în mod particular de Kieślowski, Kiarostami și Lanthimos. Atunci când se uită la un film, încearcă să nu aibă așteptări ca să-l poată aprecia în cea mai pură formă și să înțeleagă intențiile artistice ale regizorului. Discuțiile despre cinema pe care le are cu prietenii au, de asemenea, un rol esențial în acest proces pentru că aduc perspective diferite la care nu s-ar fi gândit. În plus, îi face plăcere să noteze particularitățile viziunii regizorului despre efectele sonore, despre luminozitatea fețelor personajelor sau despre alegerile cromatice.

Léopold Martel este student în anul 2 la medicină, în cadrul UMF Cluj-Napoca. Din copilărie a fost introdus în cinematografia clasică și contemporană și a avut șansa să primească o educație care i-a permis să înțeleagă multe capodopere din cinematografie, fie că erau de origine franceză semnate de nume precum François Truffaut, Jean-Luc Godard și Roman Polanski sau internațională precum Stanley Kubrick, Quentin Tarantino, Alfred Hitchcock. Pentru Léopold, cinematografia nu este un timp pierdut care îi ocupă serile de duminică, ci o adevărată pasiune. În evaluarea filmelor, va da dovadă de discernământ, obiectivul lui fiind acela de a înțelege fiecare concept artistic în profunzime, de a crea un dialog cu fiecare operă.