Larger than Life: 10 destine excepționale, într-o nouă secțiune TIFF | TIFF

Larger than Life: 10 destine excepționale, într-o nouă secțiune TIFF

18.06.2022 20:52

Larger than Life, noua secțiune tematică din programul TIFF, aduce pe marile ecrane din Cluj-Napoca o serie de 10 povești remarcabile, selecționate de jurnalista și scriitoarea Ana Maria Sandu. Personalități de geniu, destine excepționale și nume care au schimbat cursul istoriei, personajele care i-au inspirat pe creatorii celor 10 documentare îți vor aminti că nimic nu e imposibil.

,,După cum sugerează și titlul secțiunii, Larger than Life include zece filme-portret dedicate unor destine excepționale, "mai mari decât viața". Este vorba nu doar despre oameni obișnuiți cu hobbyuri speciale (cum este personajul fascinant din Colecționarul de ouă), cât mai ales despre personalități incontestabile din sfera artei, politicii, sportului și științei: actorul Dean Martin (Dean Martin: King of Cool), actrița și cântăreața Jane Birkin (filmată de fiica sa, Charlotte Gainsbourg în Jane văzută de Charlotte), sulfurosul regizor italian Joe D’Amato (Joe D'amato și Infernul Roșu), pictorul provocator Albert Oehlen (impersonat de actorul Ben Becker într-un documentar hibrid despre natura artei, autenticitate și procesul de creație), Leonard Cohen (Leonard Cohen și Hallelujah - Povestea unui cântec, documentar biografic construit în jurul legendarului hit), scriitoarea Patricia Highsmith (Loving Highsmith), tenismanul Arthur Ashe (ale cărui performanțe sportive au fost dublate de o rezonantă carieră activistă pentru drepturile omului, în Cetățeanul Ashe), cuplul mistuit de pasiunea pentru vulcanologie din Iubire Vulcanică și, nu în ultimul rând, însuși Nicolae Ceaușescu, într-un inedit experiment (Nicolae) despre întoarcerea dictatorului în România de azi sub formă de hologramă.’’, subliniază Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF.

Iubire vulcanică, r. Sara Dosa | Duminică, 19 iunie, ora 16:00 @ Casa de Cultură a Studenților

Cuplul pasionat de cercetători Katia şi Maurice Krafft şi-a aflat sfârşitul în urma erupţiei unui vulcan. Împreună, cei doi voiau să descopere secretele tuturor vulcanilor, colindând lumea și filmându-i de cât mai aproape. Iată-le povestea, premiată cu Jonathan Oppenheim Editing Award la ediția din acest an a Festivalului de la Sundance.

Cetățeanul Ashe, r. Rex Miller, Sam Pollard| Duminică, 19 iunie, ora 17:45 @ Cinema Victoria

Celebru pentru cariera sportivă de excepţie (lider la Wimbledon, US Open şi Australian Open şi primul jucător de culoare selectat în echipa cea a reprezentat SUA la Cupa Davis), Arthur Ashe ar trebui celebrat şi pentru activismul său, dedicat nu doar drepturilor comunităţii de culoare din SUA, ci şi tuturor cetăţenilor oprimaţi ai lumii. Iată-i povestea.

În deschiderea evenimentului ai o surpriză: avanpremiera unui scurtmetraj despre un jucător de excepție: Ilie Năstase, în prezența acestuia: Nasty (r. Tudor Giurgiu, 2022, work in progress).

Pictorul, r. Oliver Hirschbiegel|Marți, 21 iunie, ora 13:00 @ Cinema Florin Piersic

Albert Oehlen, unul dintre cei mai importanţi pictori de azi, refuză categoric să ia parte la mascarada generalizată din lumea artistică. Îl vedem cucerind treptat complicatul proces care începe cu o pânză albă şi se termină cu ultima tuşă. Dar ce e real sau autentic aici?

Joe D'amato și Infernul Roșu, r. Manlio Gomarasca, Massimiliano Zanin| Marți, 21 iunie, ora 17:30 @ Cinema Arta

Uimeşte, şochează, scandalizează! Iată principiile de bază ale regizorului Joe D'Amato, geniu al horror-ului în SUA, maestru al filmului erotic în Franţa şi regele filmelor pentru adulţi în Italia. Cariera sa include 200 de titluri de toate genurile, de la western spaghetti la blockbuster porno şi horror sângeros. Iată o incursiune în estetica extremelor ce i-a guvernat stilul!

Jane văzută de Charlotte, r. Charlotte Gainsbourg|Marți, 21 iunie, ora 17:45 @ Universitatea Spientia

În acest documentar, Charlotte Gainsbourg îşi priveşte mama, celebra Jane Birkin, pentru a o vedea cum nu o mai văzut-o până acum. Cu ajutorul aparatului de filmat, cele două se expun reciproc şi fac un pas înapoi, pentru a lăsa loc ca relaţia dintre ele să se dezvolte. Film prezentat la Cannes și San Sebastian.

Leonard Cohen și Hallelujah - Povestea unui cântec, r. Daniel Geller| Miercuri, 22 iunie, ora 16:00 @ Casa de Cultură a Studenților

Hallelujah, superhitul global al lui Leonard Cohen, a fost iniţial respins de casa de discuri. Documentarul prezintă istoria cântecului şi contextul în care a fost creat, oferind o mulţime de materiale de arhivă inedite.

Nicolae | Miercuri, 22 iunie, ora 17:15 @ Universitatea Sapientia

România, satul Răhău. Locuitorii se confruntă cu reîntoarcerea lui Nicolae Ceauşescu sub forma unei holograme.

Colecționarul de ouă, r. Pim Zwier | Vineri, 24 iunie, ora 21:30 @ Muzeul de Artă

De la ouăle aurii şi translucide ale zăganului tibetan la cele pestriţe ca o pictură de Pollock ale alcidelui britanic, ornitologul german Max Schönwetter (1874-1961) le-a colecţionat pe toate. Şi-a dedicat viaţa oologiei, adică studiul ouălor de păsări, iar acest documentar îi explorează reuşitele şi provocările vieţii.

Iubirile Patriciei Highsmith, r. Eva Vitija | Duminică, 26 iunie, ora 19:30 @ Cinema Arta

Bazat pe scrierile personale ale Patriciei Highsmith şi pe mărturii ale membrilor familiei ei, dar şi ale foştilor ei parteneri, documentarul dezvăluie noi aspecte din viaţa şi opera apreciatei romanciere ce a explorat teme legate de dragoste şi de modul cum aceasta ne influenţează decisiv identitatea.

Dean Martin: King of Cool, r. Tom Donahue | Duminică, 26 iunie, ora 21:30 @ Muzeul de Artă

Dean Martin a fost fără îndoială un geniu şi a dominat cultura pop timp de mai multe decenii. Maestru al improvizaţiei, neîntrecut în eleganţă, star de cinema şi o voce acaparantă a secolului trecut. Iată un portret investigativ al acestui geniu ce nu a fost niciodată apreciat la justa valoare, de inegalabil "King of Cool".