Noaptea Albă a Filmului Românesc – o nouă ediţie de senzaţie

31.08.2011 03:00

Au mai rămas cȃteva zile până la startul celei mai lungi nopţi dedicate producţiilor autohtone.

În seara zilei de 16 septembrie, cinematografele din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara vor deveni gazdele unui adevărat maraton al filmului românesc, în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc.

După succesul din 2010, când aprox. 7000 de spectatori au ales să se bucure de filmele din programul Nopţii Albe, organizatorii au decis ca pe lângă Bucureşti, şi alte oraşe să găzduiască cea mai lungă noapte dedicată producţiilor autohtone, precum: Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, evenimentul urmând a se desfăşura simultan în cele 4 oraşe, în noaptea de 16 septembrie.

Conceput ca urmare a necesităţii de promovare constantă a filmului românesc şi inspirat de succesul pe care l-au avut proiecte similare precum, “Noaptea Albă a Bucureştiului”, “Noaptea Albă a Muzeelor  sau “Noaptea Albă a Galeriilor”, evenimentul îşi propune să ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile, acoperind astfel o paletă cât mai largă de gusturi.

Oferta Nopţii Albe este cât se poate de variată şi îşi propune să satisfacă cele mai exigente gusturi în materie de filme.

Din program fac parte producţii precum Morgen, debutul în lungmetraj al regizorului Marian Crişan, care a cucerit juriile şi spectatorii festivalurilor de film de la Locarno şi Salonic, find totodată recompensat şi cu Premiul Zilelor Filmului Românesc la Festivalul Internaţional de Film Transilvania-TIFF, Medalia de onoare, al regizorului Călin Peter Netzer, distins cu 5 trofee la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, şi unul dintre răsfăţaţii celei de-a noua ediţii TIFF (Premiul pentru regie, Premiul pentru interpretare- Victor Rebengiuc), sau comedia romantică Bună! Ce faci? (r. Alexandru Maftei).

Din seria documentarelor nu lipsesc titluri precum Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (r. Andrei Ujică), un documentar inedit şi provocator prezentat la Cannes în 2010, ce face portretul lui Nicolae Ceauşescu exclusiv prin imagini de arhivă preluate de la TVR şi Arhiva Naţională de Filme, sau Şcoala Noastră (r. Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cozma), selecţionat în competiţia World Documentary la cea de-a zecea ediţe a Festivalului Internaţional de Film Tribeca şi prezentat la TIFF 2011, despre trei copii romi care încearcă să treacă peste barierele impuse de diferenţa de etnie şi fac parte dintr-una din primele inţiative de desegregare şcolară din România.

Iubitorii filmelor clasice nu sunt neglijaţi nici în acest an. Operele unor mari regizori români vor putea fi urmărite în cadrul Nopţii Albe: O lacrimă de fată (r. Iosif Demian), Concurs (r. Dan Piţa) şi De ce trag clopotele, Mitică? (r. Lucian Pintilie) sau Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu (r. Malvina Urşianu).

Programul evenimentului mai cuprinde o selecţie de scurt-metraje de top, precum Apele Tac (r. Anca Miruna Lăzărescu), recompensat în cadrul festivalului international de scurt-metraje Curtas Vila do Conde cu două trofee (Premiul Publicului “Mateus Rosé Sparkling” si Premiul RTP 2 Onda Curta), Bora Bora (r. Bogdan Mirică) câştigător al Premiului Zilele Filmului Românesc (secţiunea scurtmetraj) la TIFF 2011, Draft 7 (r. Luiza Pârvu), o frumoasă poveste de dragoste prezentată în cadrul Short Film Corner a Festivalului de Film de la Cannes 2011, precum şi la Festivalul de Film de la Karlovy Vary sau Superman, Spiderman sau Batman (r. Tudor Giurgiu), prezentat în premieră mondială în cadrul TIFF 2011.

Una dintre locaţiile de desfăşurare a Nopţii Albe, Club Fabrica, a pregătit o surpriză pentru toţi cinefilii care vor face faţă cu brio la maratonul de filme româneşti. După programul de proiecţii, Club Fabrica va da startul unui after party de senzaţie până în zori de zi iar cei care vor întreţine atmosfera sunt Gramatik, JFB, Unlocka, Dan Basu şi Charlie Dundeen. GRAMATIK este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti de muzică electronică şi hip-hop din lume, cu peste 80.000 de piese vândute în ultimii doi ani.

Mixul dj-ului britanic JFB acordă atenţie sporită turntablism-ului, încorporând elemente diverse şi influenţe din breakbeat, funk, drum and bass, turntablism, hip-hop, dubstep.

Accesul la party-ul de la Club Fabrica se face pe baza unui bilet în valoare de 20 RON.

Cei care vor achiziţiona un flyer special realizat de organizatori şi distribuit în perioada 14-16 în locaţiile de desfăşurare a Nopţii Albe vor plăti numai 15 RON.

Mai multe detalii despre afterparty-ul de la Club Fabrica pe http://www.facebook.com/clubfabrica

În capitală, locaţiile de desfăşurare a evenimentului sunt: Cinema Studio, Cinema Eforie, Cinema Patria, Noul Cinematograf al Regizorului Român (indoor şi outdoor), Centrul Vechi, Terasa Clubului Fabrica, Terasa Green Hours şi incinta terasei Hanul lui Manuc.

În Cluj-Napoca, cinefilii sunt aşteptaţi la Cinema Florin Piersic şi Cinema Victoria, spectatorii din Timişoara se pot bucura de proiecţii la Cinema Studio iar la Iaşi, Cinema Republica devine locul în care va avea loc maratonul filmelor româneşti

Intrarea la filme va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

 
Programul complet al filmelor va fi disponibil în curând pe www.romfilmpromotion.ro