Superman, Spiderman sau Batman, prezentat in cadrul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF, premiat la Valladolid | TIFF

Superman, Spiderman sau Batman, prezentat in cadrul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF, premiat la Valladolid

30.10.2011 03:00

Scurtmetrajul Superman, Spiderman sau Batman, în regia lui Tudor Giurgiu, care a avut premiera la cea de-a 10-a editie a Festivalului International de Film Transilvania, in cadrul sectiunii Zilele Filmului Romanesc -, a câştigat, sâmbătă, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj european la cea de-a 56-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Valladolid (22 – 29 octombrie).

 

Premiul constă în 2.000 de euro şi în nominalizarea filmului între cele 15 scurtmetraje care vor concura la Premiile Academiei Europene de Film 2012. Astfel, Superman, Spiderman sau Batman este primul film românesc ce concurează pentru Oscarul european, care se va decerna pe 1 decembrie 2012 în Malta.

 

Cele 15 nominalizări la Premiile Academiei Eurpene de Film sunt scurtmetrajele câştigătoare (în perioada octombrie 2011 – septembrie 2012) ale celor mai importante festivaluri de profil din Europa.

 

Înfiinţat în 1956, Festivalul Internaţional de Film de la Valladolid este unul din cele mai vechi şi prestigioase din Europa, fiind apreciat pentru calitatea şi ţinuta programului de filme, precum şi pentru descoperirea multor talente.

 

În 2011, în competiţia de scurtmetraje au concurat 12 filme, alese din peste 400 de scurtmetraje înscrise. Juriul a fost format din producătorul Saad Chraibi (Maroc), Kirill Razlogov, directorul Festivalului de Film de la Moscova, actriţa suedeză Gorel Crona, regizoarea indiană Sangeeta Datta şi producătoarea spaniolă Luisa Matienzo.

 

Superman Spiderman sau Batman spune povestea lui Aron, un băieţel de 5 ani, care, împreună cu tatăl său acoperit de griji, porneşte într-o dimineaţă pe un drum la capătul căruia doreşte, asemenea eroilor din benzile desenate, să-şi salveze mama bolnavă de inimă.

 

Scurtmetrajul a fost filmat în întregime în Cluj Napoca, în locaţii din cartierele Gheorgheni, Grigorescu sau la Spitalul de Recuperare, cu o echipă locală, din care îi amintim pe actorii Bogdan Zsolt, Cornel Răileanu, Elena Ivanca, Ovidiu Crişan, Maria Seleş, Adriana Băilescu şi, eroul filmului, copilul Aaron Şerban.

 

Scenariul a fost scris de Doru Lupeanu, cunoscut şi pentru scenariul scurtmetrajului Faţa galbenă care râde, în regia lui Constantin Popescu.

 

Operatorul filmului este Adrian Silişteanu, colaborator constant al regizorului Adrian Sitaru, monteurul filmului este Eugen Kelemen, castingul a fost asigurat de Kokino (Levente Molnar), care a colaborat şi la filmul Morgen, iar producătorul executiv este Bogdan Crăciun. Postproducţia s-a desfăşurat în studiourile Chainsaw Europe.

 

Scurtmetrajul Superman Spiderman sau Batman este o producţie Libra Film Productions, cofinanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei şi Zenith Media, cu sprijinul Digital Cube.

 

Filmul a avut premiera în cadrul celei de-a 10-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (3 – 12 iunie, Cluj Napoca). De asemenea, scurtmetrajul a fost prezentat la cea de-a 8-a ediţe a Festivalului Internaţional de Film Anonimul (8 – 14 august) şi la Festivalul de Film de la Varşovia (7 – 16 octombrie).

 

Superman Spiderman sau Batman va putea fi văzut la cea de-a 52-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic, în secţiunea Balkan Survey, dar şi la Festivalul de Film Românesc de la Londra.