TIFF 2012 se apropie de final | TIFF

TIFF 2012 se apropie de final

08.06.2012 17:12
După opt zile pline de proiecții, evenimente speciale, concerte, lansări și masterclass-uri, TIFF se apropie de final.

Sâmbătă, 9 iunie, de la 20.30, la Teatrul Național din Cluj, la Gala de închidere a ediției cu numărul 11, publicul va afla numele câștigătorului Trofeului Transilvania și-i va întâlni pe  Geraldine Chaplin, Mari Törőcsik și Ion Caramitru, care vor fi onorați cu Premiul pentru întreaga carieră.

În onoarea actorului și regizorului Ion Caramitru, sâmbătă, de la 18.15, la Cinema Florin Piersic va fi proiectat Ștefan Luchian (r. Nicolae Mărgineanu), filmul din 1981 care l-a consacrat în ochii publicului drept unul dintre cei mai talentaţi artişti ai generaţiei sale. Performanţa sa în rolul renumitului pictor român a fost premiată la Festivalul Naţional al Filmului de la Costineşti.

Tot sâmbătă, de la 21.45, în Ursus Open Air (Piața Unirii), spectatorii o vor vedea pe Geraldine Chaplin într-unul dintre cele mai recente filme ale sale, Hai să trăim împreună!/ Et si on vivait tous ensemble? (r. Stéphane Robelin, 2011), în care apare alături de Jane Fonda şi Pierre Richard. Comedia are ca protagoniști cinci prieteni vechi care decid, atunci când unul dintre ei suferă un infarct, să se mute împreună, ca alternativă la azilul de bătrâni. Celebra actriță va introduce proiecția pentru spectatorii TIFF.

Publicul este invitat sâmbătă, la Cinema Victoria, de la 16.15, să decidă soarta unui personaj, la primul film interactiv din România, Kiddo (r. Millo Simulov). Kiddo este numele unei adolescente cu o viaţă dificilă şi o familie dezbinată, care îşi revarsă furia făcând box. Prin votul majorităţii, îi va fi decis destinul de mai multe ori de-a lungul filmului, din variantele oferite de autori.

TIFF se va închide oficial duminică, 10 iunie, la 21.45, în Ursus Open Air, cu Starbuck, în regia lui Ken Scott, comedia cu cel mai mare succes în box office-ul din Canada, anul trecut. Protagonistul lui Starbuck este un bărbat de 42 de ani, David (Patrick Huard), care şi-a vândut ani la rând sperma unei clinici de fertilizare, iar acum descoperă că este tatăl a 533 de copii, dintre care 142 au intentat proces pentru a afla identitatea tatălui lor, cunoscut în fişele clinicii sub pseudonimul Starbuck.

În ultimele două zile de festival, proiecțiile și Q&A-urile continuă în locațiile TIFF. Sâmbătă, de la ora 15.30, la Cinema Arta, publicul îi poate întâlni pe directorii de imagine Iosif Demian și Vivi Drăgan Vasile la proiecția documentarului Memoria de piatră, realizat la Roșia Montana la 40 de ani de la Nunta de piatră (r. Mircea Veroiu și Dan Pița). Realizatorii documentarului 8 Martie (r. Alexandru Belc) vor povesti despre Ziua Femeii în comunism la Cinema Victoria, după proiecția de la 12.30,  iar regizoarea Gabrielle Provaas va răspunde întrebărilor publicului după filmul Gemenele Fokken, programat la Cinema Arta, la 13.00. La Cinema Florin Piersic, de la 20.30, tot sâmbătă, va rula Taxi Driver (r. Martin Scorsese) în variantă restaurată.

De neratat, duminică, 10 iunie, la TIFF, este Joshua Tree 1951: Un portret al lui James Dean (17.00, Cinema Arta), în prezența regizorului Matthew Mishory, proiecția-maraton Dreileben (Casa de Cultură a Studenților, 16.00), documentarul Privirea (r. Angelina Maccarone), cu Charlotte Rampling, Acesta nu e un film, de Jafar Panahi, regizorul arestat în Iran sau Tiranozaur (r. Paddy Considine), inclus în secțiunea Oameni și zei.  Totodată, în sălile Odeon Cineplex, spectatorii pot viziona toate cele 12 filme din competiția TIFF 2012.