Zilele Filmului Românesc la TIFF 2012 | TIFF

Zilele Filmului Românesc la TIFF 2012

08.05.2012 03:00
Una dintre cele mai așteptate secțiuni ale TIFF-ului vine anul acesta, așa cum și-a obișnuit publicul, cu filme în premieră absolută și producții recente

Una dintre cele mai așteptate secțiuni ale TIFF-ului vine anul acesta, așa cum și-a obișnuit publicul, cu filme în premieră absolută și producții recente care-i vor ține în priză pe spectatori timp de trei zile, între 7 și 9 iunie. 11 lungmetraje și 16 scurtmetraje cuprinde selecția pe 2012 a Zilelor Filmului Românesc, realizată de directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, Mihai Chirilov. Pentru prima dată, grație interesului stârnit de filmele românești în fiecare an, la TIFF, proiecțiile vor începe încă de miercuri, 6 iunie.  

În premieră absolută, cu câteva luni înainte de lansarea oficială, cinefilii din Cluj vor avea ocazia să vadă noul film al lui Florin Piersic Jr., Killing Time, o parodie a filmelor noir cu asasini plătiți. „Doi ucigași cu simbrie își așteaptă viitoarea victimă într-un apartament gol. Orele se scurg. Tensiunea crește. Glumițele nevinovate se transformă în împunsături ironice. Insultele devin amenințări. Va curge sânge” – promite Killing Time. Florin Piersic Jr. e implicat în acest film în triplă ipostază: ca regizor, scenarist și actor. I se alătură, în distribuție, Cristian Ioan Gutău, Daniel Popa, Olimpia Melinte și Florin Zamfirescu.

De prima proiecție cu public va avea parte și filmul Și caii sunt verzi pe pereți, al treilea lungmetraj regizat de Dan Chișu. Filmul vorbește despre iluzia îmbogăţirii peste noapte, iluzie pe care două cupluri o trăiesc diferit: unul are un bilet câştigător la loterie, însă cu un alt nume scris pe el, iar celălalt cade în plasa loteriilor online false. În distribuție, actorii Ionuţ Vişan, Anca Florescu, Adrian Titieni, Tudor Smoleanu, Nicodim Ungureanu, Oxana Moravec, Constantin Ghenescu, Coca Bloos și Oreste Teodorescu.

O altă premieră absolută este și comedia Despre oameni și melci, în regia lui Tudor Giurgiu. Povestea muncitorilor care încearcă să-și salveze fabrica aflată în faliment, la începutul anilor '90, apelând la o soluție inedită, îi reunește pe Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crişan, Ion Grosu, Clara Vodă și Alina Berzunţeanu, alături de renumitul actor francez Jean François Stevenin și de fiul său, Robinson Stevenin.

Trei dintre peliculele recente vor concura, la rândul lor, în secțiunea dedicată filmului autohton: drama familială cu accente de thriller Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude), Undeva la Palilula - spectaculoasa producție a îndrăgitului regizor de teatru Silviu Purcărete, și Din dragoste cu cele mai bune intenții (r. Adrian Sitaru), care le-a adus actorilor Bogdan Dumitrache și Adrian

Titieni câte un trofeu Gopo, iar cineastului, un premiu pentru regie la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, unde Dumitrache a fost, de asemenea, premiat pentru interpretare. 

Pentru prima dată în Zilele Filmului Românesc, cinefilii vor avea parte de un lungmetraj de animație, Crulic – drumul spre dincolo (r. Anca Damian). Selecționat în numeroase festivaluri internaționale și nominalizat la Gopo pentru Cel mai bun film, filmul a bifat recent performanța de a concura în selecția oficială a celui mai important festival de animație din lume, cel de la Annecy.

Radu Gabrea își aduce în premieră mondială la TIFF docu-drama despre sfârșitul Ceaușeștilor – Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viața Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu), în care Victoria Cociaș și Constantin Cojocaru joacă rolurile dictatorilor. Filmul reconstituie ultimele momente din viețile lor, după ce au părăsit sediul Comitetului Central în elicopter, și combină scene filmate cu actori, interviuri cu martori direcți și imagini de arhivă.

Din meniul celor trei zile de film românesc nu lipsesc nici documentarele. Ivana Mladenović prezintă povestea a trei foști deținuți tineri după eliberare, în Turn Off the Lights, proiectat la Festivalul de Film Tribeca de la New York, Anca Hirte vine cu Păcătoasa Teodora, un film tulburător despre măicuțele din mănăstirile ortodoxe, iar Bogdan Ilie-Micu reface călătoria cu motorul a fotografului Mihai Barbu, cale de 26.000 de kilometri, în Un gând, un vis, Doyle... și-un pix.

E anul regizoarelor la TIFF, cu nu mai puțin de zece în întreaga selecție ZFR, șapte dintre ele având scurtmetraje. Iulia Rugină vine cu două filme: Sink, parte dintr-un proiect al Școlii de actorie de film înființate de Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol, și un segment din tripticul 30-40-50, regizat alături de Eva Pervolovici și Stanca Radu. Andra Chiriac prezintă Reflex, Rodi Cotenescu vorbește despre imigrație în Grand Hotel Italia, Cristina Iacob - despre birocrație în comedia În film la Nașu', iar clujeanca Cecilia Felméri aduce puzzle-ul Minute Infinite.

Breath, filmul unui alt clujean, Bán Attila, intră pe listă alături de Hello Kitty (r. Millo Simulov), dublu nominalizat la Premiile Gopo, De azi înainte (r. Dorian Boguță), desemnat Cel mai bun scurtmetraj românesc la Festivalul NexT, The Scream (r. Sebastian Cosor), votat Cea mai bună animație românească la Anim’est, Chefu’ lui Adrian Sitaru sau Tatăl meu e cel mai tare (r. Radu Potcoavă).

 

Un preview al secțiunii poate fi vizionat la acest link: http://youtu.be/a_q82ndo4P0.

În acest an, juriul care va decide câștigătorii Premiilor Zilele Filmului Românesc pentru Cel mai bun film, respectiv Cel mai bun Debut, este format din Michel Ciment, celebrul critic de film al revistei Positif, autor a peste 15 cărți de cinema, Guilhem Caillard, critic de film pentru publicația canadiană Panorama-cinéma și selecționer pentru Cinemania Film Festival din Montreal, și Vincenzo Rossini, director artistic al Festivalului Internațional de Film de la Milano.

Câteva surprize românești le-au fost rezervate spectatorilor și în cadrul Proiecțiilor speciale TIFF. Kiddo, în regia lui Millo Simulov, primul film interactiv din România, va testa reacția publicului

din Cluj, într-o proiecție cu totul deosebită, în timpul căreia cei din sală vor putea decide soarta protagoniștilor în momente-cheie ale acțiunii, din variantele oferite de realizatori. Kiddo (Anamaria Maier) este o tânără cu o viață dificilă, care-și revarsă furia pe ringul de box. Mult prea des, viața ei ajunge la răscruce, punând-o în fața unor alegeri.

O proiecție specială la TIFF va avea și filmul care documentează povestea răvășitoare a cailor din zona Letea, Gone Wild. Realizat pentru canalul franco-german Arte de regizorul Dan Curean de la TVR Cluj, documentarul a fost dezvoltat în cadrul Discovery Campus MasterSchool și va fi proiectat în premieră la TIFF.

Direct de la Cannes, unde figurează în selecția Semaine de la Critique, din partea Suediei, va veni la Cluj și scurtmetrajul regizorului stabilit la Stockholm, Ștefan Constantinescu - Family Dinner. Protagonista filmului este o femeie care schimbă sms-uri deocheate pe telefon, din baie, în timp ce soțul şi fiica pregătesc cina. Pe afiș, actorii Fanny Risberg, Michael Jansson şi Fanny Garanger.

Două alte producții românești apreciate vor rula în secțiunea Ziua HBO la TIFF: documentarele Vorbitor, de Radu Muntean și Alex Baciu, și Doina Groparilor, în regia lui Pavel Cuzuioc.

 

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc între 1 – 10 iunie la Cluj-Napoca. O a șasea ediție se va desfășura la Sibiu, între 13 și 17 iunie.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR). 

Cu sprijinul: Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, Centrului Național al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Institutului Cultural Român, Institutului Cultural Român din New York

Sponsor oficial: Ursus

Partener festival: Vodafone

Sponsor principal: Terapia Ranbaxy

Maşina oficială: Mercedes Benz

Sponsori: Mastercard, Volksbank, HBO, TNT, JTI, Tenaris Silcotub, Nikon, Electrogrup, EnergoBit, E-ON, Sony, Banca Transilvania, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Odeon Cineplex, Apa Someș

Partener tehnic: Benq

Partener tehnologic: Brinel

Partener de promovare: Vitrina Advertising

Co-producător: TVR 1

Partener de monitorizare: Media Image

Parteneri media: TV5Monde, Kiss FM, Digi 24, Evenimentul Zilei, Zile și nopți, Cinematique, Capital, Story, Marie Claire, Beau Monde, Esquire, Harper’s Bazaar, BeWhere!, TATAIA

Parteneri media online: Cinemagia.ro, Hotnews.ro, Port.ro, Liternet.ro, Studentie.ro, Feeder.ro, Filmneweurope.com. Filmreporter.ro, Cinefan.ro, Hipmag.ro, Artactmagazine.ro, 121.ro, Clubdiverta.ro, Urban.ro

Parteneri media locali: Transilvania Live, Transilvania Look, Transilvania Tube, TVR Cluj, Realitatea TV Cluj, Monitorul de Cluj, Ziua de Cluj, Filmtett, Cinemarx.ro, Oradecluj.ro, Buzznews.ro, Clujlife.com, Transindex, Radio Cluj, Radio Paprika