Ziua HBO la TIFF | TIFF

Ziua HBO la TIFF

06.06.2012 21:31
Ziua HBO în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania se va desfăşura joi, 7 iunie, când publicul este invitat să vizioneze o serie de producţii originale HBO.

La cea de-a 11-a ediţie,  HBO aduce la TIFF cinci documentare originale şi miniseria premiată cu cinci premii Emmy şi un Golden Globe, Mildred Pierce.

Miniseria HBO Mildred Pierce, în regia lui Todd Haynes, i-a adus lui Kate Winslet premiul Emmy, dar şi un Golden Globe pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal. Filmul dă viaţă memorabilului personaj creat de James M. Cain în romanul omonim din 1941.

Documentarul original HBO Raiul şi iadul (Cehia), regizat de David Čálek, prezintă poveştile unor bărbaţi şi femei de vârste, pregătiri şi profesii variate care au descoperit plăcere în diferitele forme ale durerii fizice. Cu interviuri intime şi imagini dramatice, documentarul distruge miturile şi prejudecăţile privind aceste forme de plăcere.

Dumnezeu a creat sexul (Polonia), documentar original HBO regizat de Konrad Szołajski, spune povestea părintelui Ksawery Knotz, un carismatic preot catolic, consilier de familie, autor de bestsellere şi conferenţiar în materie de sex.

Între două lumi (Ungaria), în regia lui Viktor Oszkár Nagy propune o incursiune atentă în viaţa de zi cu zi a persoanelor dintr-o tabără de refugaţi din Ungaria. Patru limbi, patru tipuri de dor de casă, patru răni, patru lupte. O şansă la un nou început într-o altă ţară.

Documentarul Vorbitor, regizat de Radu Muntean şi  Alexandru Baciu, urmăreşte poveştile mai multor deţinuti aflaţi în diferite penitenciare din ţară, care şi-au găsit partenerul de viaţă în timpul executării pedepsei. La ediţia de anul acesta a Premiilor Gopo, Vorbitor a primit premiul pentru cel mai bun documentar.

Doina groparilor este un proiect finalist al Concursului Naţional de  Scenarii iniţiat de HBO România şi realizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ediţia 2010, secţiunea documentar. Filmul regizat de Pavel Cuzuioc prezintă viaţa singurilor locuitori vii ai unui cimitir, groparii şi atitudinea acestora în faţa morţii.

Intrarea este liberă la toate proiecţiile producţiilor originale HBO în cadrul TIFF.

 

Ca şi în ediţiile precedente, şi în acest an, HBO România oferă secţiunile 3 x 3 şi What’s Up, Doc? în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Sâmbătă, 9 iunie, în cadrul Galei Festivalului Internaţional de Film Transilvania, vor fi anunţaţi câştigătorii Concursului Naţional de Scenarii iniţiat de HBO România şi organizat în parteneriat cu TIFF. Ca în fiecare an, toţi autorii scenariilor finaliste beneficiază de Premiul 3 zile la TIFF. Anul acesta au fost înscrise în concurs 262 scenarii. O parte dintre câştigătorii ediţiilor anterioare ale concursului lansat de HBO România s-au afirmat în ţară şi în străinătate, demonstrând seriozitatea şi autenticitatea concursului.

Programul zilei HBO la TIFF, 7 iunie:

Raiul şi iadul

Cinema Florin Piersic, 23:30

Dumnezeu a creat sexul

Odeon Cineplex – Sala 6, 22:30

Între două lumi

Institutul Francez Cluj, 22:00

Doina Groparilor

Odeon Cineplex – Sala 5, 22:15

Vorbitor

Odeon Cineplex – Sala 5, 23:15

Mildred Pierce

Cinema Arta, 10:00