Ziua HBO la TIFF 2011 | TIFF

Ziua HBO la TIFF 2011

08.06.2011 03:00

Devenită deja o tradiţie la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, Ziua HBO aduce în atenţia publicului, joi, 9 iunie 2011, două producţii originale HBO Films: Doctorul Moarte/ You Don't Know Jack (r. Barry Levinson), la ora 15.30 la Cinema Florin Piersic  şi  O relaţie specială/ The Special Relationship (r. Richard Loncraine) la ora 22.00 la Centrul Cultural Francez.

Doctorul Moarte este un film biografic despre Jack Kevorkian (Al Pacino), doctorul care a uimit lumea atacând frontal dezbaterea viaţă-moarte cu a sa „maşină a milei”. El începe o cruciadă pentru a oferi ceea ce consideră o opţiune umană şi demnă pentru bolnavii în fază terminală - sinuciderea asistată. Kevorkian începe să-şi ofere serviciile de "consiliere întru moarte" unei clientele recunoscătoare şi tot mai numeroase, ceea ce atrage atenţia procurorului local. Provocator, încăpăţânat şi complex, Jack ajunge să rişte tot din dorinţa de a schimba legile în vigoare şi de a pune sub semnul întrebării atitudinea societăţii cu privire la dreptul de a muri.

Un alt film care nu trebuie ratat în cadrul Zilei dedicate producţiilor HBO este şi O relaţie specială. În 1992, Tony Blair, liderul Partidului Laburist, merge în SUA şi este impresionat de viziunea politică a preşedintelui Bill Clinton, pe care o foloseşte să-şi restructureze partidul. Doi ani mai târziu îl vede din nou pe Clinton, iar acesta îi prevede că va ajunge premier. Astfel începe aşa-zisa "relaţie specială" între cei doi, care va da semne de deteriorare câţiva ani mai târziu. Distribuţia filmului este alcătuită din nume grele ale cinematografiei internaţionale precum Dennis Quaid, Michael Sheen sau Adam Godley.

Intrarea la cele două producţii HBO este gratuită, dar este necesară colectarea unui bilet cu valoare zero de la orice casierie TIFF.

Pe lângă cele două proiecţii de senzaţie, HBO a pregătit clujenilor şi o surpriză: documentarul Lumea vazută de Ion B în regia lui Alexander Nanau va fi lansat pe DVD, TIFF Meeting Point, de la ora 16.30. Filmul, o producţie HBO România şi Alexander Nanau Productions, urmăreşte timp de un an, viaţa lui Ion Bârlădeanu, un anonim om al străzii, devenit un important şi căutat artist contemporan. Documentarul a fost difuzat în premieră de HBO pe 17 decembrie 2009, a fost declarat câştigătorul categoriei Arts Programming în cadrul celei de-a 38-a ediţii a Premiilor Emmy International, a primit Premiul Gopo 2010 pentru Cel mai bun documentar şi a fost selecţionat, până în prezent, la peste 30 de festivaluri unde a câştigat numeroase premii.

DVD-ul, care conţine documentarul, trailere şi o galerie foto, va fi distribuit prin Independenţa Film şi va putea fi găsit în toate librăriile Cărtureşti, Humanitas şi prin intermediul site-ului www.mediacentrix.ro.

Pe data de 11 iunie, în cadrul Galei de Închidere a celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, vor fi anunţaţi câştigătorii Concursului Naţional de Scenarii iniţiat de HBO România şi organizat în parteneriat cu TIFF. Anul acesta au fost înscrise în concurs 316 scenarii, din care 106 la categoria lung metraj, 195 la categoria scurt metraj şi 15 la secţiunea documentar.

HBO România prezintă în acest an în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania secţiunile No limit şi What’s Up, Doc?. Prezenţa HBO la TIFF este completată de Cinemax care oferă Secţiunea 3x3.