Prezentare EducaTIFF

EducaTIFF, primul program de educaţie cinematografică pentru elevi iniţiat în România, a debutat în 2009, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, cu scopul de a aprinde pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică și de a influenţa primii pașii către o agendă solidă și coerentă de programe școlare de educaţie media.
 
Ca o recunoaștere a meritelor sale, în vara lui 2011, programul EducaTIFF a fost selectat în cadrul seminarului Europa Cinemas’ Young Audience din Bologna -  o premieră pentru România -, un succes la care s-a adăugat Premiul pentru Cel mai bun proiect educaţional la Gala Premiilor în Educaţie 2011.
 
EducaTIFF a ajuns în 2016 la cea de-a 8-a ediţie, devenind o adevărată platformă educaţională cu activităţi pentru elevi și profesori, derulate în mai multe etape, în mai multe orașe, în cadrul mai multor evenimente - EducaTIFF în Cluj-Napoca, TIFF Sibiu, TIFF Mureș, Săptămâna Filmului pentru Elevi în Cluj-Napoca și atrăgând anual peste 6.000 de elevi și profesori. La ediţia din cadrul TIFF 2016, programul s-a bucurat de un număr record de participanţi – circa 3500.
 
Atelierele de animaţie au continuat cu succes la EducaTIFF în cadrul TIFF 2016, copiii învăţând cum să realizeze o scurtă animaţie. Lecţii de cinema pentru elevi au susţinut regizorii Petr Oukropec, Paul Negoescu, directorii de imagine Marius Panduru și Tudor Lucaciu, actorii Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă. Seminariile de critică de film, dar și discuţiile post-vizionare i-au angrenat pe copii în analiza filmelor și i-au provocat să-și exprime punctul de vedere asupra filmelor vizionate. Totodată, competiţia Tineri Critici de Film a premiat cele mai bune analize ale titlurilor din program.
 
Din 2014, datorită parteneriatului EducaTIFF și EFA Young Audience Awards, tinerii clujeni votează pentru cel mai bun film dintre cele nominalizate la trofeul acordat de Academia Europeană de Film (EFA).