Prezentare EducaTIFF

EducaTIFF, primul program de educaţie cinematografică pentru elevi iniţiat în România, a debutat în 2009, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, cu scopul de a aprinde pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică și de a influenţa primii pașii către o agendă solidă și coerentă de programe școlare de educaţie media.

Ca o recunoaștere a meritelor sale, în vara lui 2011, programul EducaTIFF a fost selectat în cadrul seminarului Europa Cinemas’ Young Audience din Bologna -  o premieră pentru România -, un succes la care s-a adăugat Premiul pentru Cel mai bun proiect educaţional la Gala Premiilor în Educaţie 2011.

„În timpurile în care trăim, analfabetismul este definit şi prin incapacitatea de a pricepe şi utiliza imaginile în mişcare de pe un ecran, nu doar textul, şi de a manevra camera video şi tastatura, nu doar pixul. Copiii şi tinerii trebuie să fie apţi din ambele puncte de vedere pentru a participa totalmente în Societate.”  (Film: 21st Century Literacy, A strategy for film education across the UK, 2008, de British Film Institute, UK Film Council, Film Club, Film Education, First Light & Skillset).

EducaTIFF a ajuns în 2017 la cea de-a 9-a ediţie, devenind o adevărată platformă educaţională cu activităţi pentru elevi și profesori, derulate în mai multe etape, în mai multe orașe, în cadrul mai multor evenimente - EducaTIFF în Cluj-Napoca, în cadrul TIFF București, TIFF Sibiu, TIFF Alba Iulia și TIFF Mureș, Săptămâna Filmului pentru Elevi în Cluj-Napoca, atrăgând anual peste 6.000 de elevi și profesori. La ediţia din cadrul TIFF 2016, programul s-a bucurat de un număr record de participanţi – circa 3500.

În completarea proiecțiilor de film, EducaTIFF a inițiat o serie de activități menite să dezvolte universul cinematografic al elevilor, gândirea critică și creativitatea: atelierele de animaţie și cele de  desen ilustrativ au continuat cu succes la EducaTIFF în cadrul TIFF 2017; lecţii de cinema pentru elevi au fost susţinute de doi directori de imagine: Alexandru Sterian și Adrian Silișteanu; seminariile de critică de film, dar și discuţiile post-vizionare i-au angrenat pe copii în analiza filmelor și i-au provocat să-și exprime punctul de vedere asupra filmelor vizionate. Totodată, competiţia Tineri Critici de Film a premiat cele mai bune analize ale titlurilor din program.

Din 2014, datorită parteneriatului EducaTIFF și EFA Young Audience Awards, tinerii clujeni votează pentru cel mai bun film dintre cele nominalizate la trofeul acordat de Academia Europeană de Film (EFA).