Prezentare EducaTIFF

Filme pentru copii și tineri, o premieră mondială, Cinepiano, lecții de cinema, ateliere de animație și o nouă competiție Tineri Critici de Film au loc în cadrul EducaTIFF, între 27 mai și 5 iunie 2016, în Cluj-Napoca 

 
Copiii sunt invitați de onoare la TIFF 2016: programul EducaTIFF le aduce filme special alese pentru ei, cu subiecte care deschid apetitul pentru cinema! Educația nu mai înseamnă o tablă neagră și praf de cretă. Azi, tinerii trăiesc într-o lume în care calculatoarele au existat dintotdeauna, filmele sunt mereu la îndemână și informația e întotdeauna la un click distanță. Din tot acest peisaj, cum alegem însă opțiunile care să îi ajute pe copiii și nepoții noștri să crească cu adevărat, nu doar în vârstă, ci și în inteligență, deschidere spre nou și capacitate de gândire critică?
 
„Puterea de analiză, deschiderea unor noi perspective asupra vieții, cunoașterea unor culturi diferite și capacitatea de a recepționa în mod corect un mesaj sunt abilități tot mai importate în secolul informației, în orice domeniu de activitate și, bineînțeles, în viața personală. Credem că filmele, un mediu de comunicare cu care tinerii sunt foarte obișnuiți, pot fi și un excelent instrument prin care aceste abilități se pot dezvolta natural, într-un mod plăcut”, spune Ramona Șărbu. Ea conduce EducaTIFF, programul de educație cinematografică inițiat de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) special pentru cei mai tineri dintre spectatori.
 
EducaTIFF înseamnă o selecție de filme cu tâlc, în care copiii sunt eroii principali sau cu povești care le vor stârni cu siguranță interesul. În acest fel, filmul depășește statutul de produs comercial sau simplu divertisment și devine un instrument de dezvoltare personală foarte util pentru copiii „epocii multimedia”.
 
De altfel, proiecțiile de filme sunt doar baza EducaTIFF: la final, tinerii spectatori sunt invitați să rămână în săli pentru a discuta și a pune în context cele văzute pe marele ecran. Ei deprind astfel instrumentele necesare pentru a înțelege mesajul unui film și, firește, devin mai pregătiți pentru o lume în care sunt bombardați de informație, învățând să o „decodeze” și asimileze corect, cu referință la propriile valori.
 
EducaTIFF e și un prilej excelent de a face un pas dincolo de camerele de filmat, oferindu-le celor deja pasionați de cinema șansa întâlnirii cu actori, regizori și alți profesioniști din lumea filmului. Invitații programului se vor întâlni cu tinerii clujeni pentru a explica modul în care povestea unui film prinde viață, cum se ajunge de la un scenariu scris la imaginile captivante de pe pânza cinematografelor și ce înseamnă munca în această industrie tânără la scara istoriei, dar care a reușit să devină una fără de care nu ne-am putea imagina lumea de azi.
 
La fel ca tinerii săi spectatori, EducaTIFF a crescut tot mai mare de la an la an: ediția cu numărul 8, din 2016, aduce între 27 mai și 5 iunie mai multe filme, dintre care unul în premieră mondială, mai mulți invitați speciali și evenimente speciale dedicate celor ce vor să descopere lumea cinema-ului.
 
Programul integral al acestei ediţii EducaTIFF este disponibil și online pe site-ul festivalului: www.tiff.ro/educatiff și pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/educatiff
 
Accesul la proiecții se face pe bază de bilet la preț redus, cu valoare de 8 lei. Profesorii însoțitori ai grupurilor de elevi au intrare gratuită, iar grupurile organizate de la școli speciale sau școli din afara municipiului Cluj-Napoca, beneficiază de asemenea de gratuitate, cu condiția înscrierii prealabile.
 
Participarea la toate activitățile din programul EducaTIFF este gratuită, pe bază de înscrieri, la adresa de email: educatiff@tiff.ro
 
Pentru informaţii suplimentare despre EducaTIFF: Ramona Şărbu, Project manager: email ramona@tiff.ro, telefon 0733.735.915
 
EducaTIFF 2016 este un proiect cultural organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Film și Cultură Urbană.
 
Finanțatori: Centrul Național al Cinematografiei și Administrația Fondului Cultural Național
 
Sponsori: Aegon, Noumax, Eximtur, UPC
 
EducaTIFF este primul program de educaţie media şi cinematografică, ce a debutat în 2009, cu scopul de a (re)aprinde pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice şi de a influenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media.
 
Astăzi, când toată lumea este expusă constant şi adesea agresiv la comunicarea media, cei mai tineri sunt şi cei mai vulnerabili.
 
Filmele pentru copii şi adolescenţi se adresează unui public ale cărui nevoi emoţionale şi culturale ating cote foarte ridicate. Educaţia cinematografică stimulează învăţarea şi percepţia critică, analizele şi dezbaterile asupra emoţiilor şi topicilor stârnite de filme. De asemenea, prin educaţia cinematografică, copiii şi tinerii devin capabili să folosească filmul ca sprijin al propriei creativităţi, iar industria filmului trebuie să le respecte opiniile.
 
Prin dezvoltarea programului EducaTIFF, TIFF îşi asumă misiunea de a forma, începând de la o vârstă foarte tânără, un public de film avizat şi îşi încadrează eforturile alături de cele ale altor proiecte europene similare. Iniţiativa implementării programului EducaTIFF a fost salutată în 2010 de prestigiosul regizor şi producător german Wim Wenders, preşedintele Academiei Europene de Film.