16 proiecte internaționale selectate în programul LIM - Less is More
16 proiecte și 4 producători europeni la început de carieră au fost selectați dintre cele 290 de aplicații primite, provenind din 59 de țări.
Exista vreo limitare a creativității cineaștilor atunci când știu că urmează să beneficieze de un buget limitat? Sau, din contră, asta le sporește puterea narativă către a crea ceva nou, non-conformist și uneori total diferit de ceea ce au realizat până atunci? Un buget limitat nu înseamnă lipsa opțiunilor în a crea povești, scenarii și filme remarcabile. Un buget limitat pentru un viitor proiect de film poate însemna exact avântul de care are nevoie mintea și opera unui scenarist.
Stimularea acestui avânt este scopul principal al LIM - Less Is More.
În anul în care se lansează, LIM - Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, va scoate la iveală o nouă generație de cineaști talentați ce își doresc să lucreze prin prisma unei producții cinematografice cu buget limitat. 16 proiecte (toate filme de debut) și 4 producători europeni la început de carieră au fost selectați dintre cele 290 de aplicații primite, provenind din 59 de țări. Juriul LIM, compus din 6 membri din 6 state europene – Massimiliano Nardulli (Președinte al juriului de selecție, Italia), Antoine Le Bos (Director artistic, Franța), Oana Răsuceanu (scenarist, reprezentant Control N, România), Siebe Dumon (reprezentant VAF, Belgia), Natalia Woda (reprezentant KBF, Polonia) și Vassili Silovic (Project Manager LIM, Slovenia) – au selectat proiectele participante dintre cei 45 regizori/scenariști și cei 8 producători aflați pe lista scurtă, în urma primei etape de selecție.
Scopul LIM este acela de a ajuta scenariștii și regizorii-scenariști să își asume limitările financiare încă de la începutul procesului de dezvoltare a scenariului. Programul țintește către acele proiecte al căror cost de producție va oscila între 100.000 și 500.000 de euro.
LIM - Less is More e structurat în 3 etape de rezidență, în cadrul a 3 workshop-uri de câte o săptămână, organizate în sate din 3 părți ale Europei: Workshop 1 în Regiunea Flamandă, Belgia (5-11 martie), Workshop 2 în Transilvania, România (5 – 13 iunie) și Workshop 3 în Bretania, Franța (1 – 8 octombrie). Lucrul dedicat dezvoltării de scenariu din prima ediție LIM va fi coordonat de 4 consultanți de scenariu cu experiență (cu toții scenariști la rândul lor): Leonardo Stagliano (Italia), Pierre Hogdson (Marea Britanie, Franța), Marcel Beaulieu (Canada) și Antoine Le Bos (Franța). Grupul de tutori va fi completat, de asemenea, cu specialiști în cinematografia low budget și micro-budget.
În acest an, LIM va oferi, de asemenea, participanților șansa de a participa la un eveniment amplu în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), în Cluj-Napoca, România. Vor avea ocazia să își prezinte proiectele în fața producătorilor și profesioniștilor din cinema, unul dintre scopurile LIM fiind acela de a genera crearea unei rețele europene formată din profesioniști ce lucrează în limitările unor filme cu bugete mici și, prin urmare, acela de a genera co-producții, noi modalități de finanțare și distribuție.
Proiectele și cineaștii selectați în ediția LIM 2017 sunt:
Nathalie Biancheri — Animal Instinct (Italia)
Simao Cayatte — Sandra (Portugalia)
Pieter Coudyzer — Banvard (Belgia)
Taisia Deeva — Not Here, Not Us (Rusia)
Dina Duma — Sister (Macedonia)
Svetozar Georgiev & Ivaylo Minov — Electricity (Bulgaria)
Karolis Kaupinis — Corcovado Borealis (Lituania)
Andersen Kim Lysgaard & Tine Mosegaard — In a teacup (Danemarca)
Marianela Maldonado — The Belly of the Whale (Venezuela)
Kabir Mehta — Nobodies (India)
Dan Radu Mihai — The Ancelins (România)
Mauricio Osaki — The paths of my father (Brazilia)
Tomasz Sliwinski — Animus (Polonia)
Rory Stewart — Organs in the grass (Scoția)
Giil Taws — Tro Fañch (Franța)
Leonardo Van Dijl — Stéphanie (Belgia)
Producătorii selectați în ediția LIM 2017 sunt:
Jelena Miseljic – Muntenegru
Frédéric Prémel — Franța
Gabriela Suciu — România
Aneta Zagroska — Poland
Susținut de Creative Europe – Programul MEDIA al Uniunii Europene, LIM, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, e organizat de Le Groupe Ouest (Franța) și dezvoltat în parteneriat cu Control N (România), Vlaams Audiovisueel Fonds – VAF (Belgia), Krakow Festival Office – KBF (Polonia) și Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF (România).
Proiectul este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și de Centrul Național al Cinematografiei.