Membrii juriu

Juriu Competitie

    Ada Solomon

    Bio

    Ada s-a născut în Bucureşti în 1968 şi în adolescenţă visa să devină actriţă. A devenit, în schimb, unul dintre cei mai premiaţi producători români, cu peste 200 de trofee la festivaluri din întreaga lume.

    În 2004 Ada a fondat împreună cu Avi Karpick compania de producţie Hi Film. De atunci a produs şi coprodus peste 60 de filme cu selecţii la festivaluri precum cele de la Berlin, Cannes, Locarno, Karlovy Vary, Sundance şi Sarajevo. A realizat coproducţii cu peste 15 ţări din Europa şi şi-a vândut filmele în mai bine de 50 de teritorii.

    Printre marile reuşite ale carierei se numără Globul de Cristal pentru "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" al lui Radu Jude, Leopardul de Argint pentru Inimi cicatrizate, tot în regia lui Radu Jude, Ursul de Aur pentru Poziţia copilului de Călin Netzer, Ursul de Argint pentru regie pentru Aferim! şi multe altele.

     

    Adina Pintilie

    Bio

    Adina este regizoare şi scenaristă. În 2008 a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti. Primul ei film, Nu te supăra, dar..., a câştigat în 2007 Trofeul Golden Dove la festivalul de film documentar DOK Leipzig şi a fost apoi proiectat la zeci de alte festivaluri din întreaga lume.

    Filmul ei de debut, Touch Me Not, a câştigat Ursul de Aur la cea de-a 68-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, în 2018. Adina lucrează acum la al doilea lungmetraj, Death and the Maiden. Este directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti, care a ajuns la cea de-a zecea ediţie.

    ANDRÁS HATHÁZI

    Bio

    András este actor, regizor, scriitor şi profesor de actorie la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. În anul 2003 a obținut titlul de doctor în teatru la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografie din Budapesta. Activitatea lui cuprinde peste 100 de roluri de teatru și film şi zeci de regii de teatru.

    A obținut peste 50 de premii naționale și internaționale, printre care premiile Jászai Mari (2011), Gábor Miklós (2011), UNITER (2008, 2013), Cel mai bun actor (ex aequo, Festivalul Internațional de Film, Thessaloniki, 2011). Este cunoscut pentru rolurile principale din Morgen (2010) şi Orizont (2015), iar la această ediţie a TIFF poate fi văzut într-un rol secundar în thrillerul Valan - Valea îngerilor.

    CSABA SZÉKELY

    Bio

    Csaba este dramaturg și scenarist de limbă maghiară. Prima sa piesă, “Vă plac bananele, tovarăși?”, a primit premiul regional BBC pentru cea mai bună piesă europeană în 2009. Piesele din trilogia sa, “Trilogia Minelor”, examinează probleme tabu din viața rurală din Transilvania, precum șomajul, alcoolismul, naționalismul, corupția sau rata mare de sinucideri, și au fost montate pe mai multe scene din România, Ungaria și Slovacia.

    Cea mai recentă premieră dintr-un text scris de el a fost la București, la Teatrul Act: “Nu regret nimic”, o piesă despre crimele comunismului. Csaba este unul din scenariștii sezonului trei din serialul Terápia (În derivă/In Treatment) produs de HBO Ungaria.

    PHILIP O CEALLAIGH

    Bio

    Philip a publicat mai bine de 40 de povestiri, multe dintre ele grupate în volumele “Notes from a Turkish Whorehouse” şi “The Pleasant Light of Day”, primul fiind recompensat cu Premiul Rooney pentru Literatură Irlandeză. Ambele volume au fost publicate de editura Penguin. A treia colecţie de povestiri, “Trouble”, este aşteptată în toamna acestui an.

    Este şi eseist şi translator, printre volumele traduse de el numărându-se şi “De două mii de ani”, de Mihail Sebastian, traducere publicată de Penguin Classics. Scrierile sale au apărut în publicaţiile Granta, The Dublin Review, The Los Angeles Review of Books şi pe postul BBC Radio 4 şi au fost traduse în 13 limbi. Philip locuieşte în prezent în Bucureşti.

Juriu ZFR Lungmetraj

    DAN FĂINARU

    Bio

    Dan Făinaru s-a născut în România și s-a mutat în Israel în 1950. A studiat la Institutul Tehnologic din Haifa și, în 1957, a intrat în Galei Zahal (Serviciul Radiofonic al Armatei).

    Din 1970 și pînă în 2003, a lucrat la Autoritatea Israeliană Radiofonică. E fondator și co-redactor-șef al singurei reviste de cinema din țară, Cinematheque. În trecut, a scris cronică de film pentru Variety (1979-91) și, mai tîrziu, pentru Moving Pictures. Acum scrie cu regularitate pentru Screen International. E corespondentul israelian al The International Film Guide, și a scris despre cinematografia israeliană în Hebrew Encyclopedia, Encyclopedia Judaica și Larousse du Cinema.

    A fost președinte al Institutului Israelian de Film (1979-81) și al Asociației Criticilor Israelieni de Film (1976-86) precum și vice-președinte (1991-1999) al Federației Internaționale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

    EDVINAS PUKŠTA

    Bio

    Edvinas vine din Lituania şi este programator, descoperitor de filme, membru al Academiei Europene de Film, mare consumator de festivaluri şi jurnalist independent. După 15 ani în care a participat în diverse moduri la organizarea festivalului de la Vilnius, din vara lui 2018 vede filme şi descoperă talente pentru festivalul Black Nights din Tallinn.

    Din 2001, Edvinas îşi ocupă aproape tot timpul participând la festivaluri de pe toate continentele. În 2019 a fost la 18 festivaluri şi a văzut 925 de filme. Edvinas consiliază comitetul de selecţie al Premiilor Europene de Film. A fost jurat în jurii de scurtmetraj şi lungmetraj la multe festivaluri, printre care cele de la Cannes şi Busan.

     

    MARCEL MAÏGA

    Bio

    Născut în Berlin, Marcel a studiat şi a predat limba şi literatura germană în Mali, după care a studiat rusă şi franceză în Berlin. Din 1995 este colaborator al festivalului de la Berlin. A ajutat la realizarea selecţiei pentru festivaluril precum Listapad (Minsk, Belarus), Prifilmfest (Priştina, Kosovo) şi Schlingel Chemnitz din Germania.

    Din 2011 este coordonator de programe pentru festivalul de documentare DOK Leipzig. În 1996 s-a alăturat echipei festivalului de la Cottbus, unde a condus echipa de selecţie între 1999 şi 2011. Este curator al programului Ziua rusă şi consilier pentru filme ruseşti al festivalului de la Cottbus. Din 2019 face parte din echipa companiei German Films, unde este reprezentant pentru Europa de Est.

     

Juriu ZFR Scurtmetraj

    ARTUR BRZOZOWSKI

    Bio

    Artur are studii de teatrologie şi de filologie olandeză, cu o diplomă de la Universitatea Liberă din Berlin. Şi-a început cariera în industria de film în vânzări şi achiziţii, dar a trecut ulterior pe selecţie de scurtmetraje, începând în 2010, pentru Fantasy Filmfest, cel mai mare festival de gen din Germania. În 2013 şi 2014, a devenit unul dintre cofondatorii primului festival fantasy din Polonia, Black Bear Filmfest. De la începutul lui 2019, Artur este codirectorul Fantasy Filmfest şi în prezent programează şi secţiunea fantasy a TIFF, Lună plină.

     

    GUILLAUME DE SEILLE

    Bio

    Guillaume s-a născut în 1968. După studii de inginerie şi regizarea a două scurtmetraje, a lucrat timp de un deceniu în departamentul de cinema al Canal+ şi apoi ca producător artistic pentru canalul TV France 2. Este producător independent din anul 2000 şi prin compania sa de producţie Arizona Productions a produs sau coprodus mai bine de 50 de lungmetraje de artă selectate la marile festivaluri şi ulterior lansate în cinematografele din Franţa.

    Cele mai recente filme coproduse de el sunt Yellow Cat de Adilkhan Yerzhanov, care va concura în septembrie în competiţia Orizzonti a festivalului de la Veneţia, şi The Island Within de Ru Hasanov, selectat la următoarea ediţie a festivalului de la Sarajevo

    SILJE NIKOLINE GLIMSDAL

    Bio

    Silje şi-a început cariera ca stagiară pentru compania Zentropa în 2009 şi în acelaşi an a fost cooptată în echipa de vânzări internaţionale a TrustNordisk, unul din cele mai mari nume ale industriei în Europa. Are o diplomă în dramaturgie de la Universitatea din Aarhus şi a colaborat atât cu dramaturgi, cât şi cu scenarişti de film. Dincolo de activitatea de sales manager în cadrul TrustNordisk, Silje se ocupă şi cu dezvoltarea de noi proiecte şi scenarii ca manager de proiect.

     

Juriu FIPRESCI

    JEAN-MAX MÉJEAN

    Bio

    Jean-Max este profesor de cinema şi critic. A scris multe cărţi despre mari regizori, cum ar fi Federico Fellini, Woody Allen, Pedro Almodovar, Serghei Paradjanov şi Emir Kusturica. A fost şi responsabil pentru mai multe volume colective despre cinema, precum "Filozofia şi cinema-ul" sau "Cum să vorbim de cinema".

    Cronicile sale au fost publicate în revistele Jeune Cinema şi Éclipses sau pe site-urile specializate Iletaitunefoislecinema.com şi Jeunecinema.fr.. Cele mai recente studii ale sale, despre filmele L'Atalante şi Marea hoinăreală, au fost publicate în colecţiile editurii Gremese "Les meilleurs films de notre vie" şi, respectiv, "Les Films sélectionnés".

     

    JENNI ZYLKA

    Bio

    Jenni scrie despre filme şi muzică în ziare germane de circulaţie naţională precum Spiegel, realizează emisiuni pentru mai multe posturi de radio, scrie scenarii şi face parte din echipa de selecţie a secţiunii Panorama a festivalului de la Berlin. Moderează discuţii despre filme, conferinţe de presă şi dezbateri pentru festivalul de la Berlin, pentru festivalul de scurtmetraje din Dresda şi pentru festivalul Emdem-Norderney. Este membră în mai multe jurii şi comitete de selecţie pentru premii, colaborează cu Comisia de Protecţie a Minorilor în Media şi predă jurnalism.

     

    MARINA KOSTOVA

    Bio

    Marina este o jurnalistă câştigătoare de premii şi unul dintre cei mai apreciaţi critici de film şi reporteri din Macedonia de Nord. Este membru fondator şi redactor-şef adjunct al publicaţiei online SDK. A fost membru fondator şi redactor-şef adjunct al Vest Daily, la înfiinţare ziarul cu cea mai largă circulaţie din ţară.

    A editat cărţile "Manchevski Monograph" şi "Rain - The World About Milcho Manchevski's Before the Rain". A făcut parte din jurii FIPRESCI la festivalurile de la Veneţia, Sarajevo, Istanbul, Salonic, Oberhausen, Chemnitz şi Mannheim, printre altele.

     

Juriul Tinerilor Francofoni

    Denisa DRAGOMIR

    Bio

    Studentă la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, am 21 de ani și sunt plină de viața, dinamică și optimistă. Îmi plac lucrurile bine făcute și îmi place și să mă fac mereu utilă. Marile mele pasiuni sunt animalele, sportul și filmele. Un film bun este mereu binevenit. Mi-am descoperit pasiunea pentru filme când eram doar un copil, fiind singura metodă prin care adormeam cu mama. Această pasiune încă persistă, dar cu o viziune mai matură și atentă la arta cinematografică. Dacă în copilărie filmele mele favorite erau cele de animație, acum favoritele mele sunt cele de acțiune, istorice și bineînțeles, comediile (cui nu-i plac comediile). Un scenariu bine construit, cu o acțiune captivantă jucată corespunzător de actorii potriviți constituie, în opinia mea, baza unui film de calitate. Cred că pentru a fi cu adevărat bun, un film trebuie să te captiveze astfel încât nimic și nimeni să nu-ți poată distrage atenția, indiferent de gen. Filmele rămân pentru mine modul de a intra într-un alt univers și a descoperi lumea. 

     

    Daria ICHIM

    Bio

    Sunt studentă la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, iar legătura mea cu cinematografia franceză datează de pe vremea liceului, când, fiind la profil de bilingv franceză, diriginta ne proiecta mereu filme foarte cunoscute. Astfel, am început ușor cu Bienvenue chez les Ch’tis, Le hérisson sau Le petit Nicolas, formându-mi treptat o cultură cinefilă franceză. Când am ajuns la Cluj, această pasiune a luat și mai mult avânt, împrumutând regulat filme diverse de la Mediateca Institutlui Francez. În mod clișeic sau nu, sunt o fană a filmelelor de dragoste și comedie, mai ales cele franceze. În ultimul timp, însă, am început să urmăresc și multe filme și seriale istorice, în special cele biografice. Pentru mine, cel mai important e ca filmul să aibă un scop didactic, să știu că la urmă rămân cu o lecție nouă sau cu informații noi referitoare la un anume subiect despre care ulterior pot să cercetez mai amănunțit.

    Raluca MOROZAN

    Bio

    Tocmai ce am absolvit Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, la departamentul de Limbi Moderne Aplicate. Sunt o persoană activă și dornică de experiențe noi. Îmi place să mă implic în diverse activități culturale și de voluntariat, motiv pentru care am ales să îmi efectuez stagiatura la Institutul Francez din Cluj, în cadrul căruia am avut ocazia să particip la diferite evenimente și să cunosc oameni minunați. Trebuie să mărturisesc că ador lumea cinematografiei și tot ceea ce ține de ea, în copilărie dorindu-mi chiar să devin actriță. Vizionez filme atât acasă, cât și la cinema, iar preferatele mele sunt cele inspirate din viața reală, cele istorice sau cele de acțiune. Le aleg în funcție de starea mea de spirit, dar apreciez dacă povestea este una interesantă, dacă mesajul este puternic, și în cea mai mare parte dacă mă țin cu sufletul la gură până la final. Așadar, sunt foarte încântată că o să fac parte din Jury jeune francophone în cadrul TIFF, unul dintre festivalurile mele favorite. Atmosfera, proiecțiile, oamenii, toate dau o altă energie Clujului, o stare bună de care avem cu adevărat nevoie în vremurile în care trăim.

     

    Bianca LAZĂR

    Bio

    Sunt studentă la Limbi Moderne Aplicate, la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, iar anul acesta am fost și studentă Erasmus în Rennes, Franța. Încă de mică am iubit limbile străine și, în special limba franceză. Cred că atunci când iubim și vorbim o limbă străină ne identificam perfect cu ceea ce aceasta transmite, și probabil acesta este și motivul pentru care mă regăsesc în limba franceză, iar, mai apoi, în cinematografia francofonă. Acum un an, am început stagiul la Institutul Francez din Cluj, experiență care m-a ajutat si mă ajuta în continuare pe mai multe planuri. Pe lângă limbile străine, sunt pasionată și de pictură, fotografie și filme. In ceea ce privește cinematografia, îmi place mult să observ mesajul din spatele filmelor și modul în care actorii îl transmit. Printre filmele mele preferate francofone se numără: “ Ce que le jour doit à la nuit”, “Les intouchables”, “Amelie” și “Jean de Florette”.

     

    Paula SZILAGYI

    Bio

    Am 20 de ani și sunt studentă la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca. Îmi place să descopăr lucruri noi, sunt prietenoasă, dar uneori timidă. Îmi place foarte mult limba franceză, pe care o studiez de mulți ani, literatura, muzica și natura, dar, printre toate activitățile din timpul liber, îmi place să descopăr cinematografia francofonă și nu numai. În general, îmi plac filmele care au un subiect care suscită analiza, atenția și care nu se devoalează prea ușor. Îmi plac filmele de aventură și cele care creează suspans, dar dincolo de acestea, cred că e important ca un film să transmită un mesaj sau o lecție care să dea de gândit. 

     

    Raluca MATEIU

    Bio

    De peste 10 ani lucrez la Institutul Francez din România la Cluj-Napoca, ca și responsabilă de cultură și comunicare. În cadrul Institutului, coordonez două festivaluri de film: Festivalul Filmului Francez la nivel local și Festivalul de foarte scurt metraj Très Court la nivel național, dar și alte proiecte legate de cinematografie (ateliere, dezbateri, proiecții speciale). Sunt pasionată de film și deseori îmi adun prietenii în jurul unui film, urmat de dezbateri intense. Merg la TIFF în fiecare an, din dorința de a descoperi noi regizori și filme din diverse zone ale lumii, pe care le cunosc mai puțin. Mă bucur să coordonez Juriul tinerilor francofoni de anul acesta și le voi încuraja pe fete să reflecteze și să se exprime asupra poveștilor pe care le vor vedea, să iasă din zona de confort pentru a explora diversitatea cinematografiei francofone.