Membrii juriu

Juriu Competitie

    GUILLERMO ARRIAGA

    Bio

    Guillermo este unul dintre cei mai cunoscuţi cineaşti ai Mexicului. A devenit celebru în întreaga lume în 2000, când Amores Perros, film scris de el şi regizat de Alejandro González Iñárritu, a avut premiera în secţiunea Semaine de la Critique a festivalului de la Cannes, ajungând apoi unul dintre filmele cel mai bine primite ale anului. Succesul lui Amores Perros a făcut ca Guillermo şi Alejandro să fie imediat invitaţi la Hollywood, unde au colaborat din nou pentru 21 Grams, film cu două nominalizări la Oscar, şi Babel (şapte nominalizări la Oscar şi o statuetă pentru Cea mai bună coloană sonoră).

    Guillermo a debutat ca regizor în 2008 cu The Burning Plain, cu Charlize Theron în rolul principal. Guillermo este şi un reputat scriitor, debutând în 1991 cu “Escuadrón Guillotina”. Cel mai recent roman al său, “Salvar el fuego”, a apărut chiar anul trecut.

    SCOTT COFFEY

    Bio

    Scott şi-a făcut un nume în cinema atât în faţa camerei de luat vederi, ca actor, cât şi în spatele ei, ca regizor, scenarist şi producător. Revista Filmmaker l-a inclus pe lista "25 de feţe proaspete ale filmului independent" imediat după lansarea primului lungmetraj, Ellie Parker, cu Naomi Watts şi Chevy Chase în rolurile principale. Al doilea film, Adult World, s-a lansat la festivalul de la Tribeca, iar adaptarea sa după Haruki Murakami, All God's Children Can Dance, a fost filmul de deschidere la CineVegas. Cariera de actor include trei filme regizate de John Hughes, Dream Lover al lui Nicholas Kazan şi mai multe titluri semnate David Lynch, inclusiv Lost Highway, Mulholland Drive, Inland Empire şi, desigur, Twin Peaks: The Return. Cel mai nou film regizat de Scott, It Takes Two, se va lansa în septembrie.

    CHRISTIAN JEUNE

    Bio

    Christian are o experienţă impresionantă în lumea filmului, după ce a făcut parte timp de aproape patru decenii din echipa festivalului de la Cannes. Printre sarcinile sale se numără promovarea festivalului în lume şi descoperirea de noi producţii pentru a fi incluse în selecţie. A intrat în echipa departamentului de presă al festivalului în 1983, iar din 1995 conduce departamentul de film, care răspunde de preselecţia şi selecţia filmelor. Este adjunctul delegatului general al festivalului, Thierry Frémaux, pe care mulţi îl consideră unul dintre cei mai influenţi oameni din industria cinematografică globală. Printre alte preocupări, Christian a tradus peste 100 de filme din engleză în franceză.

     

     

    MARIA POPISTAŞU

    Bio

    Maria este actriţă de teatru şi cinema. Cariera ei internaţională a început în 2003, când a primit rolul principal în producţia BBC Gunpowder, Treason & Plot. A fost distribuită apoi în rolul principal din apreciata miniserie britanică Sex Traffic, primind un premiu Gemini pentru interpretarea protagonistei, o româncă ajunsă victimă a traficului de persoane. Primul film românesc în care a jucat este Legături bolnăvicioase, în regia lui Tudor Giurgiu, care a avut premiera în 2006 la Berlinală. Pentru rolul ei din Die Zweigte Frau, al regizorului german Hans Steinbichler, a câştigat un trofeu Grimme în 2009. A colaborat de mai multe ori cu regizorul Radu Muntean, interpretând un rol principal în Marţi, după Crăciun, care s-a lansat la Cannes în 2010, şi apărând apoi în Un etaj mai jos şi Alice T.. Maria se reîntoarce la Cannes anul acesta cu Întregalde, o nouă colaborare cu Radu Muntean.

     

     

    KATRIEL SCHORY

    Bio

    Katriel a absolvit Facultatea de Film din cadrul Universităţii din New York. Şi-a fondat propria companie de producţie, Belfilms, şi de-a lungul anilor a produs şi coprodus peste 150 de filme. În 1999 a fost numit directorul Fondului de Cinema din Israel şi a condus o echipă ce a sprijinit producţia a peste 300 de filme. A primit numeroase premii, printre ele cel de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, Berlinale Kamera, Medalia specială a festivalului Telluride şi Premiul Variety.

     

     

Juriu ZFR Lungmetraj

    EWA BOJANOWSKA

    Bio

    Ewa a absolvit departamentul de Arte Media al Academiei de Arte Frumoase din Varşovia şi secţia de Producţie de Film a celebrei şcoli din Łódź. În 2015 s-a alăturat echipei companiei de world sales New Europe Film Sales, unde răspunde de relaţia cu festivalurile. S-a ocupat de multe filme premiate, precum The Last Family de Jan P. Matuszyński, Summer 1993 de Carla Simon, Winter Brothers şi A White, White Day de Hlynur Pálmason.

    Ca lider al echipei de marketing, Ewa a terminat recent campanii de promovare pentru filme precum SWEAT de Magnus von Horn (selecţia oficială Cannes 2020), The Disciple de Chaitanya Tamhane (în competiţie la Veneţia în 2020), Lamb de Valdimar Jóhannsson (Un Certain Regard, Cannes 2021) şi filmul nominalizat la Oscar Corpus Christi de Jan Komasa.

     

     

    BERND BUDER

    Bio

    Născut în 1964 în Berlin, Bernd a studiat ştiinţe politice la Universitatea Liberă din capitala Germaniei. A colaborat cu numeroase festivaluri în diverse roluri, iar în 1996 a început colaborarea cu festivalul Cottbus, al cărui director artistic a devenit în 2015. Începând de anul acesta, răspunde de programul Festivalului Evreiesc din Berlin şi Brandenburg. Selectează filme şi pentru competiţiile festivalului de film european Cinedays din Skopje şi este consultant pentru selecţia popularei secţiuni Forum a festivalului de la Berlin. Are o carieră bogată ca jurnalist de film şi este membru al Academiei Europene de Film.

     

     

    FREDDY OLSSON

    Bio

    Născut în 1952, Freddy a lucrat în sectorul cultural încă din tinereţe. După o carieră în într-o editură, în 1985 filmul a devenit principala sa preocupare. În studioul său de 700 de metri pătraţi din centrul oraşului Stockholm au fost realizate o mulţime de filme cu buget mic în următoarea perioadă.

    În 1987 începe colaborarea cu festivalul de la Göteborg, al cărui preşedinte a fost mulţi ani. Acum este selecţioner senior şi vede aproximativ 700 de filme pe an. A produs şi câteva filme şi poate că cel mai cunoscut este The Mill and the Cross, lungmetraj regizat de Lech Majewski şi cu Charlotte Rampling şi Rutger Hauer în rolurile principale. Este consultant de achiziţii pentru Folkets Bio, un distribuitor independent din Suedia care administrează circa 20 de cinematografe pe întreg teritoriul ţării. Este şi consultant internaţional pentru Antalya Golden Orange Film Festival.

     

     

Juriu ZFR Scurtmetraj

    DORIS BAUER

    Bio

    Doris este din Viena şi este manager cultural şi curator. Din 2018 este codirectorul Vienna Shorts, unicul festival austriac ale cărui titluri câştigătoare se precalifică la premiile Oscar. A studiat ştiinţe politice la Universitatea din Viena. A fost cofondator şi, până în 2014, manager al Filmgalerie 8½, un centru independent de închierieri DVD-uri, şi al festivalului de scurtmetraje espressofilm.

    În 2012 a cofondat Film Festival Forum, o asociaţie a 22 de festivaluri austriece, pentru care a fost purtătoare de cuvânt până la începutul lui 2018. Doris face şi curatoriat pentru expoziţii, ultimul ei proiect de acest gen fiind "Shaping democracy", o expoziţie de scurtmetraje organizată la MuseumsQuartier din Viena cu ocazia aniversării unui secol de la fondarea Republicii austriece.

     

     

    XAVIER HENRY-RASHID

    Bio

    Xavier este fondatorul Film Republic, o companie din Londra specializată în vânzarea de lungmetraje de ficţiune şi documentare. De la începerea activităţii acum un deceniu, Film Republic se poate lăuda cu promovarea în egală măsură a regizorilor şi a regizoarelor şi cu achiziţia mai multor filme ce şi-au reprezentat ţările la Oscaruri, precum Concrete Night de Pirjo Honkasalo, El limpiador de Adrian Saba, Rosie de Marcel Gisler şi Seven Days de Rolando Colla. Înainte de Film Republic, Xavier a lucrat ca jurnalist şi fotograf freelancer şi a colaborat în diverse calităţi cu festivaluri precum Sundance London, Raindance Film Festival, Sheffield Doc/Fest şi East End Film Festival.

     

     

     

    JAY WEISSBERG

    Bio

    Jay s-a născut în New York şi acum locuieşte la Roma. Colaborează cu revista Variety din 2003 şi o reprezintă la festivaluri din întreaga lume. Articolele sale despre cinema-ul contemporan au apărut în publicaţii internaţionale precum Sight & Sound şi The London Reviews of Books, iar eseurile sale, mai ales despre filmul arab şi filmul românesc, au fost incluse în cataloagele şi publicaţiile retrospective ale multor festivaluri.

    Din 2015, este directorul Festivalului de Film Mut din Pordenone şi de-a lungul carierei a scris în repetate rânduri despre aspecte variate ale acestui cinema. Are şi un blog, “The Silent Cat”, care explorează poveştile uitate ale erei filmului mut.

     

     

Juriu FIPRESCI

    MARINA KOSTOVA

    Bio

    Marina este o jurnalistă câştigătoare de premii şi unul dintre cei mai apreciaţi critici de film şi reporteri din Macedonia de Nord. Este membru fondator şi redactor-şef adjunct al publicaţiei online SDK. A fost membru fondator şi redactor-şef adjunct al Vest Daily, la înfiinţare ziarul cu cea mai largă circulaţie din întreaga ţară.

    A editat cărţile "Manchevski Monograph" şi "Rain - The World About Milcho Manchevski's Before the Rain". A făcut parte din jurii FIPRESCI la festivalurile de la Veneţia, Sarajevo, Istanbul, Salonic, Oberhausen, Chemnitz şi Mannheim, printre altele.

     

     

    JEAN-MAX MÉJEAN

    Bio

    Jean-Max este profesor de cinema şi critic de film. A scris multe cărţi despre mari regizori, cum ar fi Federico Fellini, Woody Allen, Pedro Almodóvar, Serghei Paradjanov şi Emir Kusturica. A fost şi responsabil pentru mai multe volume colective despre cinema, precum "Filozofia şi cinema-ul" sau "Cum să vorbim de cinema".

    Cronicile sale au fost publicate în revistele Jeune Cinema şi Éclipses sau pe site-urile specializate Iletaitunefoislecinema.com şi Jeunecinema.fr.. Cele mai recente studii ale sale, despre filmele L'Atalante şi Marea hoinăreală, au fost publicate în colecţiile editurii Gremese "Les meilleurs films de notre vie" şi, respectiv, "Les Films sélectionnés".

     

     

    JENNI ZYLKA

    Bio

    Jenni scrie despre filme şi muzică în ziare germane de circulaţie naţională precum Spiegel, realizează emisiuni pentru mai multe posturi de radio, scrie scenarii şi face parte din echipa de selecţie a secţiunii Panorama a festivalului de la Berlin. Moderează discuţii despre filme, conferinţe de presă şi dezbateri pentru festivalul de la Berlin, pentru festivalul de scurtmetraje din Dresda şi pentru festivalul Emdem-Norderney. Este membră în mai multe jurii şi comitete de selecţie pentru premii, colaborează cu Comisia de Protecţie a Minorilor în Media şi predă jurnalism.

     

     

Juriul Tinerilor Francofoni

    Mardar Iuliana

    Bio

    Mardar Iuliana, 21 de ani, studentă în ultimul an la Studii Teatrale și Management Cultural în cadrul Facultății de Teatru și Film din Cluj-Napoca.

    Prima mea întâlnire cu teatrul a avut loc la vârsta de 12 ani. A fost o parte importantă a pregătirii mele personale și profesionale, care mi-a ghidat pașii spre scrierea dramatică. Interesul pentru scriere, limba franceză și activitățile din cadrul organizației Adapto Youth Constanța au țesut în jurul lor un parcurs în care am putut observa îndeaproape fenomenele socio-culturale care se reflectă în textele scrise de mine până acum. În timpul liceului, am participat și la Festivalul de scurt-metraje pentru adolescenți FILMMIC și am organizat ateliere de teatru pentru copii și adolescenți. Cred în puterea educației prin arte și teatru, în dezbateri și mediere culturală, precum și în dreptul fiecărui copil de a avea acces la o educație de calitate, sper că în anii următori voi contribui la construirea școlii în care mi-ar fi plăcut să învăț. Deoarece vreau să mă încadrez în diplomația culturală, participarea la Juriul Tânăr Francofon al Festivalului TIFF este pentru mine un mod de a-mi exprima recunoștința pentru francofonie și pentru arta cinematografică, care poate constitui o legătură puternică între două țări precum România și Franța.

    Mădălina Timu

    Bio

    Bună, eu sunt Mădă!

    Am studiat litere moderne, iar acum lucrez în domeniul coordonării de proiecte, dar am fost mereu interesată de mediul cultural, care m-a determinat să fac un stagiu de serviciu civic la Dijon, în cadrul Sezonului Franța-România.

    După ce m-am întors în România, am încercat să mă investesc în continuare în acest tip de proiecte, participând la organizarea unui festival de film în orașul meu natal: Câmpulung Film Fest. Pentru mine, filmul servește pentru a ne pune întrebări și, în același timp, pentru a pune în fața societății o oglindă care o descrie și o pune sub semnul întrebării.

    Karine Henriques

    Bio

    Numele meu este Karine Henriques, am 22 de ani, sunt studentă la masterat în Relații Internaționale și Literaturi Anglofone la Paris. Cinematografia se numără și ea printre interesele mele foarte variate.

    Urmăresc destul de frecvent recenzii de filme online, inclusiv cele ale cineastului american Chris Stuckmann, precum și analizele de regie și de producție pe canale YouTube – Lessons from the Screenplay, Every Frame a Painting, Nerdwriter1 și Top 10 de la CineFix –, pe care le recomand cu drag. Sunt întotdeauna dornică să descopăr filme mai puțin cunoscute de publicul larg.

    Voi face parte din Jury jeune francophone la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc la Cluj-Napoca de la sfârșitul lunii iulie până la începutul lunii august 2021. Vă invit să veniți în număr cât mai mare, este ocazia perfectă de a descoperi multe talente ascunse, mai ales dacă sunteți iubitor de film! On se retrouve le 23 juillet ! Ne vedem pe 23 iulie! See you on the 23rd of July!

    Juan-José Almarza

    Bio

    Numele meu este Juan-José Almarza, sunt chilian și în prezent sunt doctorand la Universitatea Babeș-Bolyai. Am studiat la Universitatea din Valparaíso (licență) și la Universitatea Babeș-Bolyai (masterat). Sunt îndrăgostit de cinema, care mă face să călătoresc, să visez și să supraviețuiesc pandemiilor (până acum).

     

    Blanche Peuch

    Bio

    Mă numesc Blanche, sunt franțuzoaică și termin anul acesta studiile medicale la Cluj-Napoca, unde am trăit timp de 6 ani. Sunt obișnuită să pictez și să desenez foarte mult, am făcut și videoclipuri, recent am realizat și gif-uri din desene animate pentru festivalul Clujotronic. Am o mare pasiune pentru film încă din copilărie, când am descoperit cinematograful francez, și până astăzi, când descopăr cu mare entuziasm filmele sosite din toată lumea, acordând o atenție deosebită filmului documentar.

Juriu Full Moon Script Contest

    Andrei Crețulescu

    Bio

    Regizor

    Născut în București, în 1974. Fost critic de film. Fost producător HBO. Scrie și regizează din 2012. Cel de-al treilea scurtmetraj, Ramona, a câștigat premiul Canal+ la Semaine de la Critique, Cannes 2015. Lungmetrajul de debut, Charleston, a avut premiera în competiția de la Locarno 2017. Este în preproducție cu cel de-al doilea film, Jeux sans frontieres.

    Cătălin Mesaru

    Bio

    Director Artistic al Lună Plină - Festivalul Filmului Horror & Fantastic

    Născut în același an cu filme ca Aliens, The Fly, Demons 2, Friday the 13th Part VI: Jason Lives și Blue Velvet, Cătălin Mesaru și-a descoperit pasiunea pentru filme horror și/sau dubioase de la o vârstă (probabil) mult prea fragedă. Și pentru că dragostea asta a fost mult prea mare, a ajuns, peste ani, să fie director artistic al festivalului „Lună Plină”, primul festival de gen din România, unde menirea lui a fost și este să șocheze, să bage groaza în oase (și în alte zone ale corpului) și să genereze discuții despre cinemaul de gen în rândul spectatorilor festivalului.

    Constantin Popescu

    Bio

    Regizor și scenarist

    Constantin Popescu este  autor de scurtmetraje (Apartamentul, Apă, Faţa galbenă care râde, Mecanica nostalgică a întâmplărilor, Ninel), seriale (În derivă, Rămâi cu mine, HBO România) şi lungmetraje (Portretul luptătorului la tinereţe, Amintiri din Epoca de Aur, proiect omnibus, alături de Cristian Mungiu, Hanno Höfer, Ioana Uricaru, Răzvan Mărculescu; Principii de viaţă; Pororoca). A făcut parte din juriile unor festivaluri internaţionale de film – Torino, San Sebastian, TIFF, printre altele. În 2018, a condus workshopul Ikusmira Berriak din cadrul Festivalului Internaţional deFilm San Sebastian.