Membrii juriu

Juriu Competitie

    Bogdan George Apetri

    Bio

    Bogdan George Apetri și-a început cariera de avocat în România, dar ulterior s-a mutat la New York, unde a absolvit Programul de Film al Universității Columbia cu o diplomă de master în regie de film. Filmele realizate de el în perioada studenției au fost proiectate premiate la festivaluri importante din întreaga lume. În 2006, a fost unul dintre finaliștii Student Academy Awards.

    În 2010, a scris și regizat lungmetrajul Periferic. Parțial finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, filmul s-a bucurat de proiecții speciale în cadrul unora dintre cele mai importante festivaluri din lume (Locarno, Toronto, Rotterdam, New Directors/New Films) și a fost recompensat cu numeroase distincții la Thessaloniki, Varșovia și Vienală, câștigând inclusiv două Premii FIPRESCI (premiul oferit de Federația Internațională a Criticilor de Film). Producția a fost distribuită internațional de distribuitorii francezi de la MK2.

    În 2020, Bogdan George Apetri a regizat Neidentificat, al doilea lungmetraj din carieră. Distins cu Premiul Special al Juriului la Varșovia, filmul a obținut Premiul FIPRESCI la TIFF, Marele Premiu la Festivalul de Film Anonimul, și două Premii importante la Gala Premiilor Gopo.

    Miracol, cel de-al treilea film pe care îl semnează, s-a bucurat în 2021 de o premieră mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția și a intrat în portofoliul distribuitorilor Memento International Sales film company, prestigioasa companie de numele căreia se leagă titluri prezentare și premiate în toată lumea.

     
    Bogdan a coprodus 3 Backyards (r. Eric Mendelsohn), lungmetraj distins cu Premiul pentru Cea mai bună regie la Sundance în 2010 și inclus în selecția New Directors/New Films in New York. De asemenea, a coprodus Advantageous, filmul semnat de Jennifer Phang (Premiul Juriului la Sundance, în 2015), The Bravest, the Boldest, scurtmetrajul lui Moon Molson (Sundance 2014), The Mend (r. John Magary, nominalizat în 2016 la Film Independent Spirit Awards), Nobody’s Watching, regizat de Julia Solomonoff (Premiul Juriului la Tribeca, în 2017), Love Hunter (r. Nemanja & Brane Bala), Bikini Moon, al lui Milcho Manchevski, Song Without a Name, realizat de Melina Leon (prezentat la Cannes 2019) și Blaze, de Ethan Hawke (Premiul Special al Juriului de la Sundance 2018).

    Va regiza cel de-al patrulea film din cariera sa în 2023.

     

    Halldóra Geirharðsdóttir

    Bio

    Actriță și regizoare de teatru din Islanda, Halldóra Geirharðsdóttir a debutat în lumea artei prin intermediul muzicii. A început ca saxofonistă și interpretă într-o formație pop, dar actoria a devenit locul ei de joacă. A absolvit Academia de Teatru din Islanda în 1995 iar apoi a devenit unul dintre actorii principali de pe scena Teatrului din Reykjavík. În aceeași perioadă a început să se implice în numeroase proiecte de film și televiziune. Performanțele sale au fost premiate nu doar în Islanda, ci și în festivalurile internaționale.

    Pentru rolul magistral din Woman at War (r. Benedikt Erlingson), Halldóra a fost nominalizată la European Film Award.  Astăzi predă la Universitatea de Arte din Islanda și este directoarea  Programului de actorie, în timp ce continuă să joace și să regizeze spectacole de succes.

     

    Gülin Üstün

    Bio

    Gülin Üstün conduce platforma de co-producție Meetings on the Bridge, în cadrul căreia curatoriază workshop-urile, programele de training și strategia anuală. Și-a început cariera lucrând în agenții internaționale de publicitate, care s-au bucurat de expertiza ei în dezvoltarea propriilor departamente de producție.

    În anul 2000 s-a alăturat echipei Atlantik Film, una dintre cele mai mari companii de producție din Turcia. Ca producător, a coordonat promovarea, marketarea, finanțarea, vânzările și distribuția internațională a filmelor. A înființat GU-FILM, care oferă servicii de producție și consultanță pentru proiectele în dezvoltare. A fost director de producție și a co-produs proiecte cinematografice din Belgia. Coordonează programul de filme Soho House Istanbul. A fost, de asemenea, consultant de scenarii și este unul dintre alumnii programelor Eave și Script&Pitch (Torino Film Lab). A fost membră a juriului Festivalului de Film de la Toronto, în organizarea căruia s-a implicat și în calitate de consultant în privința fondurilor și a worlshop-urilor. În această perioadă, se află în producție cu cel de-al platrulea lungmetraj al unui regizor multi-premiat.

     

    Carlos Rodríguez Ríos

    Bio

    Din 2010, Carlos Rodríguez Ríos este Directorul Festivalului de Film de Autor din Barcelona (D’A Film Festival Bacelona) și fondatorul companiei de distribuție Noucinemart. În 1994 s-a numărat printre fondatorii și promotorii 100.000 retinas, o asociație dedicată promovării cinematografiei contemporane în Barcelona. Timp de 12 ani, până în 2010, a coordonat Cineambigú, un eveniment săptămânal în cadrul căruia se proiectau filme nelansate în Barcelona, și tot în aceeași perioadă a fost unul dintre Directorii Festivalului de Film Asiatic de la Barcelona (BAFF).

     

    Srdan Golubović

    Bio

    Regizorul Srdan Golubović s-a născut în Belgrad, în 1972. Debutul său, Absolute Hundred (2001), a fost proiectat la Toronto, San Sebastian, Pusan și Rotterdam, și a obținut numeroase premii în întreaga lume. The Trap (2007), cel de-al doilea lungmetraj din cariera sa, s-a bucurat de o premieră mondială în selecția Berlinale Forum și a fost selecționat la Toronto și Karlovy Vary. A cucerit 22 de distincții internaționale și s-a aflat pe lista scurtă a filmelor eligibile la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Circles (2013), s-a văzut în premieră la Sundance, unde a obținut un Premiu Special al Juriului, și a fost proiectat la rândul lui în programul Berlinale Forum, unde a fost distins cu Premiul Juriului Ecumenic. Father (2020), cea mai recentă producție pe care o semnează, a fost prezentată la Berlinală, în secțiunea Panorama, și laureată cu Premiul Publicului și Premiul Juriului Ecumenic. Predă regie de film la Facultatea de Arte Dramatice din Belgrad.

     

Juriu What's Up Doc

    Alexandru Solomon

    Bio

    Alexandru Solomon este regizor, director de imagine, producător, și scenarist și se numără printre cei mai apreciați cineaști din țară. Este membru al European Documentary Network și Președintele Festivalului de film Documentar One World Romania. La începutul anilor ’90, s-a remarcat ca director de imagine și a început să facă documentare în paralel cu activitatea sa din spatele camerei. A fost printre primii cineaști români care s-au îndreptat către acest gen cinematografic și a devenit unul dintre cei mai importanți realizatori de film politic din Europa de Est.

    Primul lungmetraj din cariera sa, Marele jaf comunist (2004), difuzat pe canalul Arte și inclus în prestigioasa serie BBC Storyville, a fost un hit multi-premiat. Război pe calea undelor (2007) surprinde o felie înfiorătoare de istorie care  a rulat 12 săptămâni în cinematografele românești. Kapitalism - rețeta noastră secretă (2010), un documentar despre ascensiunea unei noi clase conducătoare în Est, a fost prezentat la IDFA și la Sarajevo. Cel mai recent lungmetraj al său, Ouăle lui Tarzan (2017) a avut premiera la Karlovy Vary. Filmele experimentale pe care le-a realizat cu apreciata artistă Geta Brătescu (cum ar fi Cocktail Automatic) fac parte din colecții din muzee din întreaga lume. În 2016 și-a publicat monografia „Reprezentări ale memoriei în filmul documentar”. Alexandru predă la Universitatea de Arte din București și este președintele Asociației One World Romania.

     

    René Kubášek

    Bio
    René Kubášek este responsabilul cu relațiile internaționale la Festivalul Internațional de Film Documentar Ji.hlava. Anterior, a fost diplomat la Centrul Cultural Ceh din România și la Fondul Internațional Visegrad. A colaborat cum mai multe ONG-uri, iar în perioada 1998-2004 a organizat Conferințele Forum 2000, o inițiativă a fostului președinte ceh Václav Havel. În calitate de fotograf documentarist, și-a prezentat lucrările în cadrul unor expoziții în Republica Cehă și în străinătate.  

    Dimitris Kerkinos

    Bio

    Dimitris Kerkinos a studiat cinematografia la Universitatea din Manitoba, Canada, și și-a susținut teza de doctorat cu tema "Societatea și cinematografia în Cuba anilor '90" la Departamentul de Antropologie Socială al Universității din Marea Egee, Grecia. S-a alăturat Festivalului Internațional de Film Salonic în 1999. Din 2002, programează secțiunea Balkan Survey și este Head of Tributes atât pentru festivalul de ficțiune, cât și pentru cel de documentare organizate anual de TIFF. A curatoriat numeroase retrospective ale regizorilor, omagieri tematice, precum și secțiuni dedicate cinematografelor naționale pentru TIFF și alte festivaluri. A publicat eseuri despre cinematografie și antropologie și a editat numeroase monografii despre filmul documentar și de ficțiune, cum ar fi: Patricio Guzmán, Peter Wintonick, Carol Reed, Goran Paskaljević. A predat cursuri de antropologie vizuală și documentar etnografic la Universitatea Panteion din Atena (2004-2008). Din 2019 este directorul artistic al Festivalului de Film fARAD.

     

    René Kubášek

    Bio

    René Kubášek este responsabilul cu relațiile internaționale la Festivalul Internațional de Film Documentar Ji.hlava. Anterior, a fost diplomat la Centrul Cultural Ceh din România și la Fondul Internațional Visegrad. A colaborat cum mai multe ONG-uri, iar în perioada 1998-2004 a organizat Conferințele Forum 2000, o inițiativă a fostului președinte ceh Václav Havel. În calitate de fotograf documentarist, și-a prezentat lucrările în cadrul unor expoziții în Republica Cehă și în străinătate.

     

Juriu ZFR Lungmetraj

    Gaga Chkheidze

    Bio

    După ce a studiat limba și literatura germană timp de doi ani la Universitatea de Stat din Tbilisi, Gaga Chkheidze a absolvit Facultatea de Literatură și Arte a Universității Friedrich Schiller din Jena, Germania.

    În anii 1980 a lucrat ca producător la Compania de Stat de Radiodifuziune din Georgia și ca profesor, predând literatura germană la Universitatea de Stat Ilia și la Universitatea de Stat din Tbilisi.

    În anii '90 a lucrat ca traducător și coordonator de programe la Forum of New Cinema (Festivalul Internațional de Film de la Berlin) și la Arsenal Cinema (Berlin).

    Gaga Chkheidze este fondator și director al Centrului de Artă Cinematografică Prometheus și al Festivalului Internațional de Film de la Tbilisi (din 2001). În perioada 2005-2021 a fost membru al consiliului de administrație al Fondului de Film din Georgia.

    Gaga Chkheidze a fost numit de două ori în funcția de director al Centrului Național de Film din Georgia: în 2005 și în 2019, pentru o perioadă de trei ani.

     

    Barbara Wurm

    Bio

    Barbara Wurm este autoare și curator. A studiat limbile slave, printre altele, la Viena, Moscova, München și Leipzig. A lucrat în comitetele de selecție ale DOK Leipzig și ale Festivalului Internațional de Scurtmetraj de la Oberhausen, în prezent activează la Festivalul de Film goEast și contribuie la programarea diferitelor festivaluri de film și cinemateci. Expertă în filmul est-european, și-a scris teza de doctorat despre filmul educațional sovietic și a co-editat cărți pe diverse teme, printre care Dziga Vertov. În cadrul Universității Humboldt din Berlin, se concentrează asupra studiilor culturale est-europene, precum și asupra teoriei și istoriei filmului. Contribuie la ziare și reviste în calitate de critic de film.

     

    Kjell R. Jenssen Jenssen

    Bio

    Sunt curator la Cinemateket din Oslo de mai bine de 20 de ani. Am un master în studii de film la NTNU (Universitatea din Trondheim). Am scris multe articole despre film în reviste norvegiene și am contribuit la mai multe cărți. În prezent, sunt manager de proiect pentru partea norvegiană a proiectului FILMar, finanțat de UE, privind restaurarea și proiecția de filme legate de zona de coastă (în Portugalia, Norvegia și Islanda).

     

Juriu ZFR Scurtmetraj

    Csaba Bereczki

    Bio

    Născut în 1966 la Oradea, și-a terminat studiile la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din Budapesta. Între 1992 și 1994, a fost bursier al Republicii Franceze la Colegiul de Film FEMIS din Paris și la Atelierul de Documentar Ateliers Varan. Din 1994, a lucrat în Franța ca asistent de regie și distribuitor de film, printre alții cu Jean-Paul Rappeneau și Tony Gatlif.

    Din 2002 este regizor de film independent. Primul său lungmetraj, în 2003, se numește "Cântecul proștilor"/ “The Song of the Fools”, o coproducție maghiară și franceză. În acest film au jucat actori precum Károly Eperjes, Julie Depardieu, Maia Morgenstern, Stéphane Höhn și Lajos Kovács și a avut premiera la Festivalul Mondial de Film de la Montreal.

    În 2005, a început o serie de emisiuni care prezintă muzică populară tradițională din Transilvania, intitulată "Életek Éneke". Pe lângă serialul TV în nouă părți, în 2008 a fost finalizată și versiunea cinematografică a filmului, care a fost proiectată cu mare succes în cinematografele din Ungaria, precum și în cadrul mai multor festivaluri internaționale de film.

    Din 2011, este șeful Departamentului internațional și de vânzări al Institutului Național Maghiar de Film. În plus, Bereczki este reprezentantul Ungariei în cadrul organizației de coproducție cinematografică a Consiliului Europei, Eurimages. Din 2014, el este membru permanent al consiliului de administrație al organizației.

    Bereczki a filmat în 2014 filmul său documentar "SOUL EXODUS", care a avut premiera în 2016 în cinematografele din Ungaria. Acest film spune o poveste de identitate cu muzica klezmer prin intermediul destinului a cinci muzicieni americani cu rădăcini est-europene. Lucrarea a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar la cea de-a doua ediție a Galei Premiilor Filmului Maghiar, în 2017.

     

    Edna Fainaru

    Bio

    Edna Fainaru este o personalitate marcantă a cinematografiei israeliene și internaționale. De-a lungul a șase decenii, Edna și-a construit cariera ca jurnalist pentru reviste de specialitate precum Variety și Screen International, precum și ca editor al revistei israeliene Cinematheque. Edna a fost consultant artistic la festivalurile de film de la Geneva, Copenhaga, Taormina și Istanbul. Este director artistic al Festivalului AravaFilm, împreună cu soțul ei, Dan.

     

    Weronika Czołnowska

    Bio

    WERONIKA CZOŁNOWSKA a absolvit studii postuniversitare în domeniul producției de film la Școala Națională Poloneză de Film din Lodz și cursul pentru producători creativi de la Școala Wajda. În 2017 a devenit Head of Industry la Festivalul Internațional de Film New Horizons și până în prezent se ocupă de organizarea evenimentelor din industria de film, inclusiv cel mai mare eveniment cinematografic din Polonia: Zilele Poloneze. Cu toate acestea, scurtmetrajele sunt vechea ei pasiune. Weronika a fost producător de scurtmetraje, unul dintre acestea fiind "Frozen Stories" de Grzegorz Jaroszuk, nominalizat la European Film Award și prezentat la peste 70 de festivaluri internaționale, printre care Locarno, Clermont-Ferrand sau Festivalul de Film Sundance. Timp de mulți ani a lucrat, de asemenea, în calitate de curator și programator, selectând scurtmetraje pentru festivaluri (de exemplu, Festivalul de Film de la Varșovia) și s-a ocupat de promovarea și vânzarea de scurtmetraje studențești la Școala Națională de Film din Lodz. Prima dragoste nu moare niciodată.

     

Juriu FIPRESCI

    György Báron

    Bio

    György Báron a fost profesor habilitat la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică (SZFE), iar în prezent este profesor la FREESZFE, Budapesta. Este președintele Societății Maghiare a Criticilor de Film din cadrul FIPRESCI. Este critic de film la revista săptămânală Élet és Irodalom și la revista lunară de film Filmvilág. Începând cu anii 1980, a publicat peste o mie de recenzii, eseuri și studii, atât în limba maghiară, cât și în alte limbi. A realizat documentare educative pentru diverse canale de televiziune, emisiuni radiofonice pe teme cinematografice și este autorul cărților Hollywood and Marienbad și Descent to the Underworld.

     

    Andoni Iturbe Tolosa

    Bio

    Andoni Iturbe Tolosa este prodecan și lector la Departamentul de Comunicare Audiovizuală și Publicitate al Facultății de Științe Sociale și Comunicare, Universitatea din Țara Bascilor (Spania). Predă cursuri de regie artistică. Este doctor în studii cinematografice la Universitatea din Țara Bascilor și este licențiat în jurnalism și în istoria artei. Are o vastă experiență în mass-media (ziare și radio). Este critic de film și scriitor de film. Este membru al Asociației spaniole a istoricilor de film (AEHC) și președinte al secției de cinematografie din cadrul Centrului de Studii Basce-Eusko Ikaskuntza. În calitate de critic de film, a lucrat pentru Noticias Group, al doilea cel mai mare mare grup media din Țara Bascilor, precum și pentru posturile de radio ale EITB (postul public de radio și televiziune din Țara Bascilor). A scris despre Almodóvar, Sebastian Lelio sau John Carpenter în publicații importante.

     

    Tommaso Tocci

    Bio

    Tommaso Tocci este scriitor, traducător și critic de film pentru compania media italiană Mymovies.it. A crescut la Roma, și-a făcut studiile la Londra, iar în prezent este stabilit la Paris. Este activ în circuitul internațional al festivalurilor în calitate de critic, reporter și programator de film, cu articole publicate în Ioncinema, Indiewire, RogerEbert.com, CinemaScope, Filmmaker Magazine și Filmkrant și lucrând pentru Berlinale Talents, Festivalul Internațional de Film de la Edinburgh și Giornate degli Autori din Veneția. Predă un atelier de critică FIPRESCI la Festivalul de Film de la Varșovia.

     

Juriul Tinerilor Francofoni

    Stefan Arsenijević

    Bio
    FIRST FILMS FIRST | Programme Manager
    Writer/Director
     

Juriu Full Moon Script Contest

    Paul Negoescu

    Bio

    Paul Negoescu, născut în 1984 în București. A studiat regia de film la UNATC. A regizat mai multe scurtmetraje premiate și selecționate în festivaluri internaționale de film importante precum Cannes (2012), Berlin (2008, 2009 și 2010), Karlovy Vary sau Rotterdam. Două dintre scurtmetraje (Renovare și Derby) au fost nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film în 2009 și 2011. Filmul său de debut, "O lună în Thailanda" a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția în 2012 și a câștigat, printre altele, Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Sofia și Premiul pentru debut la Festivalul de Film Transilvania. Cel de-al doilea lungmetraj, "Două lozuri" este un film independent de micro-buget care a devenit unul dintre cele mai de succes filme românești la box office și a fost foarte bine primit atât de critici cât și de festivalurile internaționale de film, fiind distribuit în mai multe țări. Cel de-al treilea său film de lungmetraj, "Povestea unui pierde-vară" a fost distribuit de Netflix în peste 30 de țări. Momentan se află în post-producție cu cel de-al patrulea său film, “Oameni de treabă”

    Carla Fotea

    Bio

    Carla Fotea este producătoare de film și lucrează la microFILM. Se concentrează pe proiecte de ficțiune și documentar realizate de regizori debutanți, dar e implicată și în filmele unor regizori consacrați și seriale. Printre filmele la care a lucrat se numără „Babardeală cu bucluc sau Porno Balamuc” de Radu Jude (Ursul de Aur, 2021), „Casa cu păpuși” de Tudor Platon (Sarajevo 2020), „Tipografic Majuscul” de Radu Jude (Berlinale Forum 2020), „Ivana cea Groaznică” de Ivana Mladenovic (Premiul Special al Juriului, Locarno 2020), „Monștri.” de Marius Olteanu (Premiul Publicului, Berlinale Forum 2019) și alte co-producții minoritare.

    Carla participă în 2022 la EAVE Producer’s Workshop. Este membră a Academiei Europene de Film și a EWA Network.

    Iulian Postelnicu

    Bio

    Iulian Postelnicu, actor și scenarist, este proaspăt câștigător al Premiului Gopo 2022 pentru cel mai bun scenariu pentru filmul Neidentificat(alături de Bogdan George Apetri) și câștigător al Premiului Gopo 2020 pentru cel mai bun actor în rol principal(pentru rolul din  filmul Arest).  Iulian este cunoscut publicului pentru rolurile din filmele Arest, Un etaj mai jos sau Otto Barbarul.

Juriu Competiția Locală

    Florin Piersic Jr

    Bio

    Florin Piersic Jr este unul dintre cei mai apreciați actori ai generației sale. Este absolvent al Academiei de Teatru şi Film, Secţia actorie, promoţia 1991. One-man show-ul Sex Drugs Rock and Roll de Eric Bogosian deschide calea teatrului independent în România, iar Piersic jr primeşte Premiul pentru cel mai bun actor al anului 2002 la Gala UNITER. În 2004 creează casa de producţie Artificial Horizon; este scenarist, regizor şi producător pentru filme de scurtmetraj (Advertising, Veneţia, Mecanica poetică), precum şi lungmetraje (Fix Alert, Eminescu versus Eminem, Killing Time).. Continuă să lucreze ca actor de film (Călătoria lui Gruber, Charlie Countryman, Quod Erat Demonstrandum), dar şi ca actor de teatru (Zaruri şi cărţi, Opposites Attract, Tom şi Jerry, Vestul singuratic). În 2013 are loc premiera one-man show-ului Freak Show, o suită de monologuri, majoritatea publicate iniţial în Opere cumplite: Volumul unu.

    Gabriela Suciu

    Bio

    Gabriela Suciu a studiat la Universitatea Naționață de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, unde a absolvit cu diploma de licență în Arta Regiei de Film și TV și masterat în Producție de Film. În 2012 înființează UNATC Atelier de Film, o casă de producție de film a universității menită să sprijine debuturile cinematografice și continua cu un doctorat în cercetarea co-producției internaționale de film, devenind profesor invitat la aceeași universitate la cursurile masterale. În primii 10 ani de carieră produce peste 45 de scurt-metraje, 7 documentare, 6 lung metraje, reclame și videoclipuri, și coordonează traducerea în limba română de cărți de cinema și publicare de reviste de specialitate, implicându-se totodată și în organizare de festivaluri de film. Filmele produse de ea au fost selectate și premiate la festivaluri de film internaționale din toată lumea, iar în anul 2014 primește nominalizarea de Tânără Speranță la Premiile Gopo.

    Radu Stancu

    Bio

    Radu Stancu este producător și fondator al companiei de producție deFilm. A studiat producția de film, montajul și designul de sunet la Universitatea de Film din București (UNATC) și este absolvent al Making Waves, EAVE Producer’s Workshop, EAVE Ties That Bind, EAVE Marketing Workshop. S-a implicat într-o serie de producții cinematografice, scurte și lung-metraje, de la ficțiune sau animație până la documentare, care au fost prezentate și premiate în festivaluri de film precum Cannes, Berlin, Locarno, IDFA, Karlovy Vary, AFI, Sarajevo, Namur sau Cottbus.