TIFF sustenabil: festivalul contribuie la Cluj Net Zero City Local Coalition

17.06.2024 12:20

Festivalul Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca) anunță alinierea sa cu misiunea 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030, un program ambițios al Comisiei Europene. În 2022, Municipiul Cluj-Napoca prin Primăria Cluj-Napoca a fost selectat în această inițiativă, asumându-și direcția clară de accelerare a neutralității climatice și remarcându-se la nivel european prin viziunea sa de oraș verde, digital și rezilient. TIFF va contribui la inițiativa Cluj Net Zero City Local Coalition, care necesită inovații sistemice și acțiuni transformatoare în toate domeniile de emisii.

TIFF aplică din 2019 o strategie de sustenabilitate integrată, aliniindu-se cu obiectivele UNESCO City of Film, rețea din care festivalul face parte din 2021, și ale rețelei de festivaluri SMART7, pe care festivalul a co-fondat-o în 2022.  

Ambiția festivalului este de a testa răspunsul publicului la micile inițiative și schimbări pentru a dezvolta acțiuni sustenabile pe termen lung, devenind o parte integrantă din ce înseamnă TIFF. Prin crearea unei politici de achiziții sustenabile care să stabilească standarde și criterii pentru selecția și achiziția de bunuri și servicii, realizarea unei anchete detaliate la locații pentru a identifica oportunități de îmbunătățire a sustenabilității și prin planul EcoTIFF Roadmap Action Plan se va stabili un set de acțiuni și obiective pentru a ghida festivalul în direcția sustenabilității pe termen lung, cu monitorizarea și raportarea progresului.

Prin aceste măsuri, TIFF își reafirmă angajamentul de a contribui activ la obiectivele de neutralitate climatică ale Cluj-Napoca și de a inspira alte evenimente culturale să urmeze această cale.

Publicul TIFF și invitații au la dispoziție anul acesta o hartă care conține atât spațiile verzi din Cluj-Napoca, precum parcul central Simion Bărnuțiu sau parcul Cetățuia, piețele alimentare din oraș, magazine locale sustenabile, rastelurile de biciclete, dar și fântânile de unde clujenii și invitații se pot aproviziona oricând cu apă potabilă.

Ca în fiecare an, eforturile organizatorilor sunt concentrate pe reducerea risipei și consumului. Astfel, festivalul promovează de mai mulți ani opțiuni de transport alternativ pentru voluntari, staff și participanți, extinzând gratuitatea la transportul public pentru cei care cumpără abonamente la festival și facilitând accesul cu bicicletele sau trotinetele către spațiile de desfășurare a evenimentelor amenajând parcări speciale. În plus, datorită unei colaborări cu TIFF, Bolt România va suplimenta numărul de trotinete electrice disponibile în apropierea punctelor principale de interes în perioada 14 – 24 iunie. 

În ceea ce privește evenimentele gastronomice, cum sunt cinele Film Food, cinele pentru invitați sau târgurile de profil din cadrul unor evenimente precum Garden Party, TIFF colaborează cu producători locali pentru aprovizionare. De anul acesta, se pune accent pe folosirea ingredientelor și preparatelor vegetariene. 

Festivalul reciclează bannerele, covoarele și scaunele din spațiile outdoor care sunt deteriorate și care nu mai pot fi folosite. 

Digitalizarea este o altă prioritate, organizatorii reducând numărul cataloagele și biletelor tipărite în favoarea variantelor digitale. Publicul TIFF este încurajat să achiziționeze bilete online prin restrângerea numărului de puncte de vânzare fizice și investiții constante în componenta de vânzări online. La ediția din 2023, 90% din cele peste 100.000 de bilete au fost achiziționate online sau în aplicația TIFF. 

Sustenabilitatea pe marele ecran

Programul TIFF include de peste 12 ani filme care se concentrează pe relația om-natură. În 2024, în programul festivalului se regăsesc titluri precum Răul nu există (Evil Does Not Exist, r. Ryûsuke Hamaguchi, Japonia), o poveste despre o comunitate rurală în care o mare companie își propune să construiască un resort pentru turiști, sau Vulpea și iepurele salvează pădurea (Fox and Hare Save the Forest, r. Mascha Halberstad, Belgia, Luxemburg), o fabulă animată despre efectele devastatoare ale proiectelor megalomane asupra ecosistemelor, care are un mesaj ecologic puternic spus într-un mod accesibil și distractiv pentru cei mici. Un alt film din program este Utopia de beton (Concrete Utopia, r. Um Tae-hwa, Coreea de Sud), un thriller psihologic ce reflectă probleme sociale precum criza locuințelor și degradarea mediului.

Proiecțiile filmelor vor fi urmate de discuții pe temele propuse pe ecran.

Mai multe despre strategia de sustenabilitate TIFF pot fi citite aici

Festivalul Internațional de Film Transilvania 2024 se va desfășura între 14 și 24 iunie la Cluj-Napoca.