Zilele Filmului Românesc: Cele mai importante filme românești recente se văd la TIFF.23

16.05.2024 10:31

Selecția Zilelor Filmului Românesc de la TIFF.23 reunește câteva dintre cele mai relevante producții cinematografice din ultima perioadă. Dintre acestea, 12 lungmetraje și 10 scurtmetraje se luptă pentru cele trei trofee ale competiției ZFR – cel mai bun lungmetraj, cel mai bun debut și cel mai bun scurtmetraj. Selecția mai include și filme românești premiate anul trecut și altele care vor avea premiera mondială la Cluj-Napoca. 

Prezentat în premieră la începutul anului în secțiunea Forum de la Berlinală, Săptămâna mare (r. Andrei Cohn) se folosește de nuvela „O făclie de Paște” de I.L. Caragiale, care stă la baza scenariului, pentru a spune o poveste despre rasism și antisemitism.

Claudiu Mitcu, cunoscut pentru documentare ca Rețeaua, Procesul sau Hai, România!, își face debutul în ficțiune cu Rusalka, o poveste despre cinci prieteni trecuți de 60 de ani care revin în stațiunea de la malul mării unde și-au trăit adolescența. Filmul va putea fi văzut în premieră mondială. Capete de afiș: Maia Morgenstern și Rodica Lazăr.

La 6 ani de la debutul în lungmetraj cu Charleston, Andrei Crețulescu revine la TIFF cu Ext. Mașină. Noapte (prezentat în premieră mondială), un thriller sângeros despre care regizorul spune că e „un soi de Cireșarii în Zona Crepusculară. E genul de film pe care, dacă știi despre ce e vorba, n-are niciun sens să-l mai vezi”. 

Ana-Maria Comănescu are un nou scurtmetraj în competiție, dar e prezentă în Zilele Filmului Românesc și cu Horia, lungmetrajul ei de debut despre un adolescent care pleacă cu o motocicletă în capătul celălalt al țării pentru a o întâlni pe fata de care e îndrăgostit. Unde merg elefanții (r. Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga), singurul film românesc selectat și în Competiția Oficială TIFF.23, e despre prietenia improbabilă dintre o fată de 9 ani care suferă de o boală gravă și un tânăr debusolat. 

Maia – Portret cu mâini este un film extrem de special care, prin materiale de arhivă, interviuri, performance-uri sau pasaje ficționalizate recreează destinul bunicii regizoarei Alexandra Gulea, cu care împarte același nume. Pentru documentarul Alice On & Off, Isabela von Tenț a urmărit-o timp de zece ani pe Alice, o fată de 16 ani care face un copil cu un bărbat cu 35 de ani mai în vârstă. La un moment dat, aceasta decide să-și ia rămas bun de la amândoi.

Discuțiile în familie despre subiecte ca orientarea sexuală sau identitatea de gen pot trece rapid dintr-o notă tragică într-una comică, după cum vei vedea în Weekend în familie (r. Mihnea Toma). Tot în premieră mondială va fi văzut și Fluturi de noapte (r. Andrei Răuțu), în care un regizor obsedat de pop-starul autohton Marina Voica ajunge să se chestioneze pe sine în timp ce o urmărește peste tot pe cântăreață.

Regizat de Ilinca Călugăreanu (Chuck Norris vs. Communism), Cum să fiu mort, dacă-s viu? e o poveste kafkiană despre un bărbat care încearcă să demonstreze sistemului că este în viață. În Clasat (r. George ve Gänæaard, Horia Cucută), un jurnalist de investigație cercetează o corporație care pare să mușamalizeze incendiul ce a dus la moartea unui angajat și dă peste un sistem dubios de inteligență artificială și o poveste complicată despre conversie religioasă.

În afara competiției, va fi proiectat Moromeții 3 (r. Stere Gulea), care încheie trilogia bazată pe romanele lui Marin Preda. Un alt film care va putea fi văzut în premieră mondială este Filmări de familie (r. Dan Curean), un documentar care scoate la iveală comorile ascunse pe niște role de film uitate în mansarda unei case vechi din Cluj-Napoca.

Trei kilometri până la capătul lumii, al treilea lungmetraj regizat de Emanuel Pârvu, va putea fi văzut prima dată în România la TIFF după premiera din Competiția Oficială de la Cannes. E povestea lui Adi (interpretat de Ciprian Chiujdea, aflat la debut), un adolescent care realizează că dragostea necondiționată a părinților e pusă la îndoială după ce un adevăr dureros iese la iveală.

Documentarul Magnificent Sky (r. Alexandru Badea) e un portret al compozitorilor români de avangardă Iancu Dumitrescu și Ana-Maria Avram, în timp ce Între tăcere și păcat (r. Diana Nicolae) vorbește despre importanța poetei Ana Blandiana și puterea cuvântului în fața unui regim opresiv.

La TIFF vei putea (re)vedea Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (r. Radu Jude), propunerea României la Oscar și unul dintre cele mai apreciate filme românești ale anului trecut, Nasty (r. Tudor Giurgiu, Tudor D. Popescu, Cristian Pascariu), documentarul de neratat despre viața și cariera legendei tenisului mondial, Ilie Năstase, sau Warboy (r. Marian Crișan), un road movie combinat cu western și plasat în anul 1944.

Selecția de scurtmetraje în concurs cuprinde anul acesta 10 titluri, în timp ce alte 10 vor fi proiectate în afara competiției.

Zilele Filmului Românesc sunt prezentate la TIFF.23 cu sprijinul: Institutul Cultural Român, Banca Transilvania, Groupama, Jidvei

***

Zilele Filmului Românesc


Lungmetraje

Weekend în familie (r. Mihnea Toma) – premieră mondială
Fluturi de noapte (r. Andrei Răuțu) – premieră mondială
Alice On & Off (r. Isabela von Tenț)
Rusalka (r. Claudiu Mitcu) – premieră mondială
Horia (r. Ana-Maria Comănescu)
Cum să fiu mort, dacă-s viu? (r. Ilinca Călugăreanu)
Maia – Portret cu mâini (r. Alexandra Gulea)
Unde merg elefanții (r. Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga)
Exterior. Mașină. Noapte (r. Andrei Crețulescu) – premieră mondială
Săptămâna mare (r. Andrei Cohn)
Clasat (r. George ve Gänæaard, Horia Cucută) – premieră mondială

Scurtmetraje

Happy (r. Mara Cohn)
99,999% (r. Roberta Șerban)
Eugen, prietenul Antoniei (r. Vlăduț Iosef)
Ținând-o sus cu Sztroe (r. Hana Stroe)
Networking (r. Marian Fărcuț)
Pisica moartă (r. Ana-Maria Comănescu)
Anul trecut la Gara de Nord (r. Marin Cumatrenco)
Flori, fete și băieți (r. Simona Borcea)
FuckYouLoveYou (r. Elias Ferkin Musuret)
Cireașa de pe Salata Boeuf (r. Matei Preda)

În afara competiției

Lungmetraje

3 kilometri până la capătul lumii (r. Emanuel Pârvu)
Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (r. Radu Jude)
Moromeții 3 (r. Stere Gulea) – premieră mondială
Filmări de familie (r. Dan Curean) – premieră mondială
Magnificent Sky (r. Alexandru Badea)
Între tăcere și păcat (r. Diana Nicolae)
Nasty (r. Tudor Giurgiu, Tudor D. Popescu, Cristian Pascariu)
Warboy (r. Marian Crișan)

Scurtmetraje

Document 56 (r. Christopher Landry)
WTF Luci! (r. Paul Radu)
Nu uita de dreptul tău! (r. Cătălin Neamțu, Laura Georgescu Baron)
Mamaie Brândușa (r. Ada Dumitru, Ana Ineni)
Aparatele fotografice nu înregistrează aceste lucruri (r. Alexandru Solomon)
O altă primăvară (r. Claudiu Mitcu)
Double of Nothing (r. Mihai Pîrcălabu)
Claudia (working title) (r. Adrian Sitaru)
O lume fără nume (r. Andy Lupu)

Abonamentele pentru TIFF.23 au fost puse în vânzare online – https://tiff.eventbook.ro/

***

Ne puteți urmări pe:

tiff.ro | Facebook | Instagram | Youtube | TikTok

 

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Insitutul Cultural Român, Dacin Sara, UCIN, Dept. relatii interetnice – DRI, Primăria Comunei Florești, Europa Creativă – MEDIA

Sub-egida: UNESCO City of Film

Prezentat de: Banca Transilvania   

Sponsori: Mastercard, Vodafone, LIDL, Ursus, Regina Maria, Audi & Autoworld, IQOS, MOL România, Tenaris Silcotub, JTI, Pepsi, DeLonghi, HelpNet, McDonalds, Transgaz, Foundever, Farmec, Jidvei, Teilor, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Radisson Blu, Energobit, Iulius Mall, E-ON, Compania de Apă Someș, Conceptual Lab by Theo Nissim, Casa de vinuri Cotnari, .msg România, CSI, CHIO, ECCO, Komoder, DHL, Epson

Cafeaua oficială: NESPRESSO

Partener oficial de frumusețe: Armani Beauty

Transportator oficial: TAROM

Asigurător oficial: Groupama

Partener vestimentație: Tudor Tailor

Partener tehnologic: Reea

Partener de ospitalitate: Eximtur

Parteneri: PMA, Intend, Lecom, Promelek XXI, Luna Cleaning, Carturesti

Partener media principal: PRO TV

Recomandat de: Europa FM

Partener de monitorizare: MediaTRUST

Parteneri media:

Radio România Cultural, TV5, TV5 Plus, A List Magazine, Cinemap, Zile și Nopți, AGERPRES, Gen, stiri!, Revista BIZ, Haute Culture Magazine, Films in Frame, Scena9, Observator Cultural, LiterNet, AaRC

Afaceri.news, Maszol, Radio Romania Cluj, Monitorul de Cluj, Radio Transilvania, Ziua de Cluj

Parteneri media internaționali: Screen International, Cineuropa