Mari Törőcsik, starul cinematografiei maghiare, omagiată la TIFF 2012 | TIFF

Mari Törőcsik, starul cinematografiei maghiare, omagiată la TIFF 2012

18.05.2012 11:49
Artista va primi Premiul pentru întreaga carieră / Lifetime Achievement Award în cadrul Galei de închidere a festivalului, pe 9 iunie, la Teatrul Național din Cluj.

În onoarea ei, la TIFF va fi proiectat memorabilul Szerelem/ Love (r. Károly Makk), filmul care i-a adus o mențiune specială pentru interpretare la Cannes, în 1971. Este povestea subtilă și emoționantă a unei mame bătrâne care își așteaptă fiul acasă, din America, neștiind că a fost închis de autoritățile staliniste. În fiecare seară, nora ei (Törőcsik) îi citește scrisori imaginare de la el.

Versatilitatea ei ca actriță și portretele subtile pe care le-a construit din anii 50 încoace i-au adus lui Mari Törőcsik (76 de ani) numeroase premii de-a lungul timpului și recunoașterea publicului. A jucat în peste 120 de filme, debutând încă din facultate cu un rol care a plasat-o rapid printre cele mai interesante figuri noi din cinematografia maghiară: Körhinta/ Merry-Go-Round (r. Zoltán Fábri, 1955). În paralel, Mari Törőcsik a jucat pe scena Teatrului Național Maghiar, devenind în scurt timp una dintre cele mai populare actrițe din Ungaria.

Marii regizori maghiari i-au rezervat roluri pe care Mari Törőcsik le-a transformat în performanțe remarcabile în: Holdudvar/ Binding Ties (r. Márta Mészáros, 1968), Elektra/ Elektreia (r. Miklós Jancsó, 1974), Macskajáték/ Cat’s Play (r. Károly Makk, 1972), Szamárköhögés/ Whooping Cough (r. Péter Gárdos, 1986) sau Szerencsés Dániel/ Daniel Takes a Train (r. Pál Sándor, 1983). În 1990, Costa-Gavras a distribuit-o în Music Box.

Memorabile sunt și personajele întruchipate în filmele partenerului ei de viață, regizorul Gyula Maár – pentru unul dintre ele, Déryné hol van?/ Mrs. Déry, Where Are You? a fost recompensată cu Premiul pentru interpretare feminină la Cannes 1976. Experiențele ei canneze au fost detaliate în documentarul Töröcsik Mari Cannes-ban (1997), semnat de Gyula Maár.

Ca în fiecare an, filmul maghiar va avea propria zi de sărbătoare la TIFF. La Ziua maghiară, spectatorii din Cluj vor avea ocazia să vadă filmul Numai vântul/ Just the Wind/ Csak a szél, de Benedek Fliegauf, drama unei familii de romi care trăiește cu teama că va fi ucisă, ca celelalte cinci din vecinătate. Pelicula a fost distinsă cu Marele premiu al juriului și Premiul Amnesty International la Festivalul de la Berlin 2012. Retrace/ Visszatérés, în regia lui Judith Elek, e o poveste care are loc în România lui Ceaușescu. Protagonista este o femeie care a supraviețuit Holocaustului și care se întoarce în locurile natale din Transilvania, zeci de ani mai târziu, descoperind o altă lume.

Al treilea titlu din selecția Zilei Maghiare la TIFF este Magyarorszag 2011/ Ungaria 2011, o colecție de scurtmetraje produsă de renumitul cineast Béla Tarr, în care au fost cooptați 11 dintre cei mai apreciați regizori din Ungaria. Filmul a fost proiectat anul acesta la Berlinală.