Ziua 6 la TIFF | TIFF

Ziua 6 la TIFF

05.06.2012 17:01
Invitați de marcă ai festivalului se întâlnesc cu publicul TIFF.

În ziua a șasea la TIFF, spectatorii din Cluj sunt invitați să-l cunoască pe celebrul cineast Claude Lelouch, să-i întâlnească pe Michel Ciment și Pen-Ek Ratanaruang la masterclass-uri, să vadă spectaculosul Iron Sky, să asculte muzica trupei-cult Laibach și să celebreze Ziua Maghiară.

Cariera impresionantă a renumitului regizor francez Claude Lelouch (74 de ani), unul dintre invitații de marcă ai TIFF 2012, va fi celebrată miercuri, 6 iunie. Cineastul va primi Premiul pentru întreaga carieră în cadrul proiecției speciale a filmului său, Un bărbat și o femeie, organizată în onoarea sa la Cinema Florin Piersic, de la 20.30. Filmul de dragoste premiat cu Palme d’Or şi cu două Oscaruri, în 1966, l-a propulsat printre cele mai influente nume ale cinematografiei europene. Alte două filme ale sale sunt proiectate anul acesta în secțiunea 3X3: Unii și alții, premiat la Cannes în 1981, și documentarul De la un film la altul.

Ca în fiecare an, filmul maghiar are propria zi de sărbătoare la TIFF. La Ziua maghiară, pe 6 iunie, în onoarea lui Mari Törőcsik va fi proiectat memorabilul Iubire/Szerelem (r. Károly Makk), filmul care i-a adus o mențiune specială pentru interpretare la Cannes, în 1971. Proiecția va avea loc la Cinema Arta, de la ora 16.45. Actrița va fi distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră la Gala de închidere a festivalului, pe 9 iunie, la Teatrul Național din Cluj. 

Pe urmele trecutului/ Visszatérés, o poveste care are loc în România lui Ceaușescu, va rula  la Cinema Arta, de la 14.30, în prezența regizoarei Judith Elek, iar Numai vântul/ Csak a szél (r. Benedek Fliegauf), drama unei familii de romi care trăiește cu teama că va fi ucisă, va avea o proiecție specială la Casa de Cultură a Studenților, de la 18.30. La Odeon Cineplex, Sala 4, de la 19.30, cinefilii pot urmări Ungaria 2011/ Magyarorszag 2011, o colecție de scurtmetraje produsă de renumitul cineast Béla Tarr. Ziua Maghiară se va încheia cu un concert Koszika & The Hotshots, o talentată trupă din Târgu Mureş, la TIFF Art (Muzeul de Artă Cluj), de la 21.30.

O seară spectaculoasă îi așteaptă pe spectatorii TIFF miercuri, 6 iunie: comedia SF cu naziști Iron Sky va rula în Ursus Open Air (Piața Unirii), de la 21.45, în prezența regizorului Timo Vuorensola, iar formația cu aură de legendă din Slovenia - Laibach, care a compus și coloana sonoră a filmului, va susține un concert excepțional la Hotel Continental, de la 23.45.

Două masterclass-uri îi vor aduce pe pasionații de film în fața a două personalități ale cinematografiei. Miercuri, 6 iunie, de la 12.00, la Napoca 15, în cadrul Transilvania Talent Lab, celebrul critic de film Michel Ciment va susține atât un masterclass, Stanley Kubrick, entre raison et passion, cât și o prezentare a prestigioasei publicaţii franceze de film Positif, care aniversează 60 de ani de existență. Cu acest prilej, la 19.00, la Cinema Arta, documentarul A fost odată portocala mecanică (r. Antoine de Gaudemar) va avea parte de o proiecție specială.

Despre regie va vorbi renumitul cineast thailandez Pen-Ek Ratanaruang, la masterclass-ul de la ora 15.30, tot la Napoca 15. Unul dintre cei mai importanți regizori din noul val al cinematografiei thailandeze, Ratanaruang a fost omagiat la TIFF 2008 în secţiunea 3x3. La ediția din acest an, cel mai recent film al său, Împușcat în cap, este unul dintre highlight-urile secțiunii Oameni și zei.  

Un eveniment special îi este dedicat miercuri, 6 iunie, de la 22.30, la Cinema Arta, artistului român comparat adesea cu Marcel Duchamp și curtat de toate marile galerii și muzee din lume, Mircea Cantor. Pentru prima dată, opt dintre lucrările sale video vor fi proiectate în afara spațiului pentru care au fost concepute inițial, acela al galeriei. Artistul va discuta cu publicul după proiecție.

Două expoziții vor fi vernisate la TIFF pe 6 iunie. Chris Baker – A. I., ce reuneşte 48 de desene, majoritatea inedite, ale designerului Chris Baker, parte din conceptul grafic comandat de Stanley Kubrick pentru filmul Inteligenţă artificială, va fi deschisă la Piano Cazola Gallery (str. Virgil Fulicea, nr. 3), la 18.00. „Spaţii imaginate” - expoziţia de scenografie Helmut Stürmer va fi vernisată la ora 19.30, la TIFF Art (Muzeul de Artă Cluj) și va fi deschisă publicului până pe 6 iulie. O retrospectivă ce marchează peste 40 de ani de carieră artistică a scenografului Helmut Stürmer, expoziția cuprinde decoruri de la Teatrele Naţionale din Bucureşti şi Sibiu, machete de film, obiecte din recuzitele filmelor Nunta de piatră (r. Mircea Veroiu/Dan Piţa), Tănase Scatiu (r. Dan Piţa) şi Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete), alături de fotografiile realizate de Mihaela Marin în timpul filmărilor pentru Undeva la Palilula.

O proiecție specială miercuri, la 20.30, la Cinema Arta, va avea și filmul care documentează povestea răvășitoare a cailor din zona Letea, Gone Wild, în prezența regizorului Dan Curean. Realizat pentru canalul franco-german Arte, documentarul a fost dezvoltat în cadrul Discovery Campus MasterSchool și va fi proiectat în premieră la TIFF. Tot la 20.30, la Casa de Cultură a Studenților va fi proiectat Sacrificiul, o dramă istorică de Chen Kaige, inclusă în Focus China.

Miercuri, 6 iunie, de la 21.30, clujenii sunt aşteptaţi și la Casa TIFF, la proiecţia şi ceremonia de premiere a filmelor din Competiţia locală TIFF 2012.

Pentru prima dată, grație interesului mare pentru producțiile autohhtone, proiecțiile din Zilele Filmului Românesc (7 – 9 iunie) vor începe cu o zi mai devreme, pe 6 iunie. La Odeon Cineplex vor rula, printre altele, Și caii sunt verzi pe pereți, în regia lui Dan Chișu, (14.45, Sala 5), Trei zile până la Crăciun, de Radu Gabrea (20.00, Sala 6), și Killing Time al lui Florin Piersic Jr. (22.30, Sala 6).