Regulament

TRANSILVANIA FILM FESTIVAL FUND

Transilvania Film Festival Fund este o inițiativă a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), creată cu scopul de a descoperi și susține activ noi talente în domeniul cinematografiei, în ficțiune și documentar.

TFFF va susține dezvoltarea și producția a maximum trei scurtmetraje de ficțiune și/sau documentare realizate în regiunea Transilvaniei (județe eligibile: Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureș, Sălaj și Sibiu), oferind deopotrivă un grant în numerar, dar și consultanță în ultima etapă a producției din punct de vedere creativ, marketing și distribuție. 

Cine poate aplica?

Orice artist român (cetățean sau rezident):

1. cu un proiect potrivit pentru a fi filmat în regiunea Transilvaniei,
sau
2. rezident al regiunii Transilvaniei,
sau
3. care va avea în componența echipei sale, în poziții cheie, profesioniști rezidenți în regiunea Transilvaniei (director de imagine, scenograf, pictor de costume, actori, editor etc.)

Regiunea Transilvaniei se definește prin următoarele județe eligibile: Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureș, Sălaj și Sibiu.

Toate cerințele procesului de aplicare trebuie îndeplinite.

Cum funcționează Transilvania Film Festival Fund?

Festivalul Internațional de Film Transilvania va decide anual și va face public cuantumul bugetului din care vor fi oferite granturile. Finanțarea per proiect nu va depăși 3000 euro în numerar sau servicii de postproducție.

Festivalul Internațional de Film Transilvania va desemna o comisie formată din trei experți naționali, care va decide, în urma procesului de selecție, proiectele câștigătoare ale granturilor.

Componența comisiei de selecție va fi făcută public cu puțin timp înaintea începerii ediției Festivalului Internațional de Film Transilvania

Comisia de selecție va alege până la trei proiecte câștigătoare de scurtmetraj și/sau documentar, dar își rezervă dreptul de a acorda încă un premiu, în situații excepționale.

Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul evenimentului Transilvania Pitch Stop, iar toate proiectele vor fi incluse în catalogul Transilvania Pitch Stop.

Câștigătorii vor fi invitați în cadrul secțiunii Zilelor Filmului Românesc, la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Fiecare proiect câștigător va primi 50% din grantul în numerar la semnarea contractului, iar restul de 50% va fi eliberat la finalizarea producției, predarea unei situații a costurilor și predarea produsului finit, pentru a se analiza dacă se respectă criteriile inițiale de eligibilitate.
În ultima etapă a producției, TIFF va oferi consultanță acoperind zona de marketing și de distribuție a filmului și, de asemenea, va susține proiectul din punct de vedere creativ, pentru finalizarea lui. Scopul este atât acela de a promova filmul și echipa creatoare, cât și de a găsi modalitățile cele mai potrivite pentru distribuția lui.

Orice producție susținută printr-un grant TFFF va avea premiera națională în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania

Festivalul Internațional de Film Transilvania își rezervă dreptul (prin distribuitorul cinematografic Transilvania Film) de a fi prima opțiune pentru distribuția oricărui film susținut printr-un grant TFFF.

Pe genericul final al fiecărei producții susținute printr-un grant TFFF există obligativitatea prezenței sintagmei “cu sprijinul Transilvania Film Festival Fund”, însoțită de logo-ul oficial.

Care este procedura prin care se poate obține un grant TFFF?

Toate aplicațiile trebuie trimise până la data de 15 mai 2014.

Procesul de aplicare are loc doar online. Pentru a înscrie proiectul, este necesară crearea unui cont pe platforma eventival.eu, la ACEST LINK.

Limba oficială - română.

Aplicația va conține următoarele:

1. Formular completat
- Membrii echipei până la data aplicației
- Sinopsis (maxim 1 pagină)
- Nota regizorală
- Biografia și filmografia regizorului
- Link către un film de scurtmetraj/ documentar sau altă referință a regizorului
- Suma solicitată TFFF

2.   atașat la mail, alături de formular:
     - Concepție artistică (în cazul filmelor de documentar) obligatoriu
     - Scenariu complet (în cazul filmelor de scurt metraj) obligatoriu
     - În cazul scenariilor care au la bază o operă literară, există posibilitatea de a fi cerută o dovadă a drepturilor aplicantului de ecranizare sau utlizare.
     - alte referințe vizuale disponibile (fotografii locație, casting, mood-board, mood video etc)
    - Biografia și filmografia producătorului (dacă există unul atașat proiectului)
    - Pagină sumar de buget cu sumele estimative pentru fiecare categorie de cost.
    - Calendar estimativ de producție  

Durata recomandată în cazul proiectelor de scurtmetraj este de 30 minute (generice incluse).

Pentru a înscrie proiectul, este necesară crearea unui cont pe platforma eventival.eu. Vă rugăm să urmați ACEST LINK.

Pentru informații, ne puteți contacta pe: [email protected]

Alex Trăilă, TIFF industry consultant