Povești inedite și ateliere de animație pentru copii și tineri la TIFF Mureș 2016

19.09.2016 11:04

EducaTIFF, programul de educație cinematografică pentru copii și adolescenți, este, și anul acesta, o parte importantă în programul TIFF Mureș (23 - 25 septembrie). Pentru prima dată, cei mai tineri cinefili din Mureș vor avea ocazia nu doar de a viziona filme dedicate, ci și de a participa la ateliere de animație susținute de specialiști în domeniu.

Toate proiecțiile din cadrul EducaTIFF sunt găzduite de Cinema Arta. Secțiunea debutează sâmbătă, 24 septembrie, ora 11:00, cu proiecția specială a filmului Aventurile lui Nelly( Germania, 2016, r. DominikWessely). Filmul a fost realizat în mare partela Sibiu și spune povestea unei fete de 13 ani pentru care venirea în România devine aventura vieții ei. Prezentat în premieră la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film Transilvania, filmul a avut un parcurs european plin de aprecieri din partea publicului. La final, organizatorii au pregătit un moment special, în care spectatorii îl vor putea cunoaște pe George Piștereanu, unul dintre actorii români din distribuție. Acesta va împărtăși din experiența de a lucra într-o producție internațională și va povesti propriile aventuri din timpul filmărilor.

De la ora 13:00, tot sâmbătă, Vezi să nu! (Cehia, 2016, r: Petr Oukropec) va ține publicul cu sufletul la gură, urmărind aventurile Laurei, una dintre puținele fete din Praga care practică parkour. O poveste despre curaj, vise dar și despre prima iubire care nu se uită niciodată, recomandată celor peste 15 ani.

Duminică, 25 septembrie, sunt programate alte două filme în EducaTIFF. De la ora 10:30, va rula Societatea secretă din Orașul-Supă (2015, r: Margus Paju), în care Mari, un băiat de 10 ani, are la dispoziție 48 de ore pentru a găsi antidotul vrăjii care a pus stăpânire brusc peste oraș și îi transformă pe toți adulții în copii. Ultima proiecție EducaTIFF va începe la 12:30. Blanka (2015, r: KohkiHasei) este povestea unei micuțe cerșetoare din Manila care speră că va reuși să strângă suficienți bani pentru a-și cumpăra o mamă. Filmul a câștigat, anul trecut, premiul „Lanterna Magică” la Festivalul de la Veneția, dar și inimile a zeci de tineri spectatori din întreaga lume.

Pentru copiii și adolescenții între 7 și 14 ani care își doresc și o altfel de experiență cinematografică, EducaTIFF organizează, în premieră la Târgu Mureș, ateliere de animație. Sub îndrumarea unor specialiști în domeniu, participanții vor putea învăța noţiunile necesare privind realizarea unui scurt filmuleţ de animaţie, vor testa mai multe tehnici de animație, vor lucra în echipe şi vor construi poveşti şi personaje, vor filma şi vor edita materialul. Atelierele sunt programate atât sâmbătă, cât și duminică, în Cetate, cu începere de la ora 10:00, și vor dura aproximativ 4 ore.

Numărul participanților este limitat, cei care doresc să participe trebuie să se înscrie până în data de 23 septembrie a.c., printr-un email trimis pe adresa ramona@tiff.ro (Ramona Șărbu).

Cea de-a 4-a ediție a TIFF Mureș se va desfășura, între 23 și 25 septembrie. Pentru prima dată, parte dintre cele peste 40 de filme din program vor putea fi vizionate în aer liber, prin proiecțiile speciale ce se vor desfășura, în Cetate, în fiecare seară. TIFF Mureș pregătește și întâlniri cu personalități din lumea cinematografiei românești, concerte, masterclass-uri și alte surprize.

EducaTIFF - programul de educație cinematografică al Festivalului Internațional de Film Transilvania - este un proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

***

TIFF Mureș (23-25 septembrie) este organizat de Asociația Film și Cultură Urbană

Cu sprijinul: Consiliului Judeţean Mureș, Primăriei şi Consiliului Local Tg. Mureș, Palatul Culturii Târgu Mureș

TIFF Mureș este prezentat de Raiffeisen Bank.

Sponsor principal: AEGON

Mașina oficială: Mercedes-Benz, prin ALIAT Auto Excelență

Parteneri: Staropramen, Hotel PRIVO, PMA, Filmttet, Panorama Mall, Madd Computers, Institutul Goethe

Parteneri media: Europa FM, TVR TârguMureș, Radio Mureș, Erdely FM, Zi de Zi

www.tiff.ro | facebook: TransilvaniaIFF | twitter: #TIFF2016 |

Instagram.com/tiffromania | Youtube.com Blog TIFF