Transilvania Talent Lab

Transilvania Talent Lab (TTL) este organizat cu scopul de a promova și forma profesioniști din industria cinematografică. Programul este deschis atât reprezentanților asociațiilor care se ocupă în mod direct de programul unor cinematografe, cât și exploatanților de săli de cinema de la noi din țară și din Republica Moldova. 

Ediția 2017 a atelierului de formare va avea loc în perioada 6-10 iunie, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania.

TTL reprezintă o inițiativă unică, prin care organizatorii își propun să ofere un context propice formării profesioniștilor în domeniul cinematografic și al artelor vizuale. Participanții la acest program vor beneficia de o îndrumare profesionistă din partea unor experți, în cadrul unui curs intensiv. Programul este un pas important în introducerea lor în lumea industriei cinematografice europene.

Inițiativa vine într-un moment în care nu există programe de training profesioniste și de formare post-universitară pentru diferitele meserii din domeniul cinematografiei. Există programe de inițiere în animație, regie, scenaristică, actorie de film, dar nu și unul coerent destinat managementului unităților de cinema.

Este remarcabilă intenția autorităților locale din diverse zone ale țării de a renova sau chiar deschide noi cinematografe, însă e nevoie de personal competent și instruit în administrarea acestora.

În prezent, România este țara europeană cu cele mai puține ecrane raportat la numărul de locuitori. Dacă, în 1990, existau aproximativ 450 de cinematografe, astăzi au supraviețuit mai puțin de 30. În mai puțin de 20 de ani, numărul spectatorilor a scăzut de 50 de ori față de anii ’90 şi mai puțin de 20 cinematografe au fost modernizate. 78% din orașele României nu au nici un cinematograf funcțional. Filmele românești și europene, deși sunt apreciate și premiate în marile festivaluri, nu reușesc să ajungă la spectatorii români din cauza lipsei acute a sălilor de cinema, ca alternativă la multiplexurile axate pe programarea producțiilor comerciale.

TTL are un scop precis, de a veni în sprijinul celor care conduc puţinele săli de cinema rămase deschise sau al celor care lucrează în mod direct cu autoritățile locale în ceea ce privește programul de filme prezentat, şi de a le oferi accesul la un training profesionist, cu experţi internaţionali.

Prin tematica acestui curs, se va urmări dezvoltarea calităților manageriale ale participanților și se va acorda o atenție deosebită mecanismelor de selecție a programului unui cinematograf, constituirii unor comunități de iubitori de film, cât și promovării şi marketingului.