Transilvania Talent Lab

Transilvania Talent Lab (TTL) este  organizat cu scopul de a educa și promova tinere talente în diverse domenii ale cinematografiei.

Cea de-a sasea ediţie a workshopului le este dedicată tinerilor profesioniști, reprezentanți ai unor ONG-uri, interesați de managementul/ administrarea sălilor de cinema, cât și celor ce ocupă deja o astfel de funcție, TTL fiind un prim pas important în introducerea lor în lumea industriei cinematografice europene.

Transilvania Talent Lab reprezintă o inițiativă unică, prin care organizatorii își propun să ofere un context propice formării profesioniștilor în domeniul cinematografic și al artelor vizuale. Participanții la acest program vor beneficia de o îndrumare profesionistă din partea unor experți, în cadrul unui curs intensiv.

Initiativa vine într-un moment în care nu există programe de training profesioniste și de formare post-universitară pentru diferitele meserii din domeniul cinematografiei. Există programe de inițiere în animație, regie, scenaristică, actorie de film, dar nu și unul coerent destinat managementului unităților de cinema sau chiar dezvoltării unui proiect în acest sens. 

Este remarcabilă intenția autorităților locale din diverse zone ale țării de a renova sau chiar deschide noi cinematografe, însă e nevoie de personal competent și instruit în administrarea acestora.

În prezent, România este țara europeană cu cele mai puține ecrane raportat la numărul de locuitori. Dacă, în 1990, existau aproximativ 450 de cinematografe, astăzi au supraviețuit mai puțin de 30. În mai puțin de 20 de ani, numărul spectatorilor a scăzut de 50 de ori față de anii ’90 şi mai puțin de 20 cinematografe au fost modernizate. 78% din orașele României nu au nici un cinematograf funcțional. Filmele românești și europene, deși sunt apreciate și premiate în marile festivaluri, nu reușesc să ajungă la spectatorii români din cauza lipsei acute a sălilor de cinema, ca alternativă la multiplexurile axate pe programarea producțiilor comerciale.

TTL are un scop precis, de a veni în sprijinul celor care conduc puţinele săli de cinema rămase deschise sau al celor care îşi doresc să purceadă pe acest drum, şi de a le oferi accesul la un training profesionist, cu experţi internaţionali. Astfel, își pot dezvolta atribuţiile de manageri/ administratori, descoperind tainele curatoriei şi importanţa vitală a promovării şi marketingului, cât şi secretele construirii unei comunităţi de iubitori de film în localitatea/ regiunea lor. 

Detaliile despre înscrierile pentru ediția 2017 a Transilvania Talent Lab vor fi publicate până la finalul lunii februarie 2017.