Filme pentru iubitorii sporturilor pe două roți la TIFF

27.05.2015 12:36

Un film plin de adrenalină, care se adresează, în primul rând, iubitorilor sporturilor pe două roți, și un documentar despre biciclete, mașini și soarta orașelor vor fi proiectate la TIFF 2015. Ambele comunități, și cea de bicicliști, și cea de motocicliști din Cluj, sunt așteptate la proiecții. 

Documentarul Biciclete contra mașini / Bike vs Cars (r. Fredrik Gertten) atinge un subiect sensibil: clima și resursele Terrei, soarta orașelor ale căror suprafețe sunt cucerite de mașini. Bicicleta ar fi un extraordinar vehicul de schimbare, dar activiștii și politicienii care pledează pentru asta sunt puși în fața industriilor auto, petroliere și de construcții multi-miliardare ce-și folosesc toate mijloacele disponibile pentru a face ca societatea să fie dependentă de ele. Se știe că lumea are nevoie de schimbări radicale pentru a reuși să salveze mediul înconjurător, dar industria auto vinde mai multe vehicule ca niciodată. Astăzi, în lume există un miliard de mașini. În 2020, numărul lor va fi dublu.

În Biciclete contra mașini întâlnim activişti care luptă pentru oraşe mai bune și oameni care refuză să renunţe la bicicletă în ciuda numărului tot mai mare de biciclişti ucişi în trafic. Filmul va rula în cadrul secțiunii EcoTIFF vineri, 5 iunie, ora 21.45, la Depozitul de Filme din Cluj. Intrarea este liberă.

Duminica asta voi câștiga / On Any Sunday: The Next Chapter este o continuare a deja clasicului documentar On Any Sunday din 1971, produs de Steve McQueen și regizat de Bruce Brown, despre viețile câtorva motocicliști renumiți.

Fiul lui Bruce, Dana Brown, regizează această variantă modernă a filmului original, surprinzând esența a ceea ce înseamnă motociclismul atât în Statele Unite, cât și la nivel global. Filmată în 4K Ultra HD, acțiunea îți taie respirația: atleți fenomenali, inovatori, staruri de la Hollywood și vizionari care folosesc motocicletele pentru a salva vieți. Duminica asta voi câștiga sondează și mai adânc caracterul uman și senzațiile culturii motocicliștilor aplicate în diferite segmente - pasiunea pentru cursă, dragostea de familie și prieteni și fiorul vitezei. În documentar apar câteva dintre starurile motociclismului: Travis Pastrana, Carlin Dunne, Dani Pedrosa, Kenny Roberts, Roland Sands, Doug Henry, Robbie Maddison, James Stewart.

Filmul va fi proiectat sâmbătă, 6 iunie, de la ora 21.45, la Depozitul de Filme din Cluj. Intrarea este liberă.

FacebookFacebook