Emil Racoviță: explorator, fotograf, desenator

20.05.2013 14:05

1 – 9 iunie 2013 - Pavilion Central, Piaţa Unirii

Despre celebra expediție a navei Belgica, prima care a iernat în Antarctica, între 1897-1899, și la care a luat parte și Emil Racoviță, se va discuta la TIFF Lounge, de la 12.30.

Un eveniment multimedia numit „Emil Racoviță: explorator, fotograf, desenator” va reconstitui legendara expediție a navei Belgica, prima care a iernat în Antarctica, între 1897-1899. Emil Racoviță, inventatorul biospeologiei, a fost zoologul, botanistul și unul dintre fotografii expediției. DocumentarulExploratorul (r. Titus Muntean, Xantus Gabor; producător Fundația Arte Vizuale), o proiecție cu fotografiile stereoscopice realizate de Racoviță, o animație după desenele sale, expoziția „Antarctica, dincolo de capătul lumii”, cu fotografii de Helmut Ignat, din timpul filmărilor în Antarctica – deschisă în Pavilionul TIFF din Piața Unirii -, și exponate de la Muzeul „Ștefan cel Mare” din Vaslui vor contura povestea acestei călătorii.

Evenimentul, realizat de Fundația Arte Vizuale, este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12.30 – TIFF Lounge (pavilionul de lemn din Piata Unirii).
Conferinta despre personalitatea lui Emil Racoviță, ocazionată de proiecția filmului Exploratorul realizat de  Titus Muntean & Xantus Gabor – în prezența realizatorilor, un eveniment moderat de Cristian Lascu. Vor fi putea fi văzute și exponatele Muzeului “Ștefan cel Mare” de la Vaslui

18:40 - Cinema Victoria - foyer
Vernisajul expoziției  SpeoARTA + prezentarea exponatelor din colectia  Muzeului « Stefan cel Mare » din Vaslui

19:15 - Premiera "Exploratorul"  – Cinema Victoria
în prezența realizatorilor - regizorii Titus Muntean & Xantus Gabor și a producătorului Vivi Drăgan Vasile - precedată de proiecția fotografiilor 3D realizate de-a lungul expediției, de Emil Racovița și de un scurt film de animație realizat dupa desenele lui.