Începe Retrospectiva TIFF la București | TIFF

Începe Retrospectiva TIFF la București

10.06.2019 18:45
O selecție de aproape 20 de filme din programul celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula între 11 și 16 iunie la Cinema Elvire Popesco din București

În Retrospectiva TIFF București va putea fi văzut și filmul care a câștigat Trofeul Transilvania - Monos, în regia lui Alejandro Lande, filmul distins cu Premiul pentru cea mai bună regie - Dama de cupă / Queen of Hearts (r. May el-Toukhy), precum și preferatul publicului de la Cluj - Copilul-problemă / System Crasher (r. Nora Fingscheidt).

Biletele pot fi achiziționate de pe www.elvirepopesco.ro.

Monos a fost singurul film din competiție care a plonjat publicul în vremurile agitate pe care le trăim, deși nici el nu recurge la un context sociopolitic explicit. Combinație dinamită între Apocalipsul acum și Împăratul muștelor, această fabulă tribală despre supraviețuire, putere și anarhie în rândul unui grup de copii războinici se poate întâmpla oriunde și oricând și va putea fi văzută și de cinefilii din capitală în cadrul Retrospectivei. Aflată la cea de-a doua colaborare cu regizoarea May el-Toukhy, actrița daneză Trine Dyrholm interpretează acum rolul unei avocate de succes, cu o viață de familie aparent fericită în Dama de cupă / Queen of Hearts, distins cu Premiul Publicului la Sundance și Premiul pentru cea mai bună regie la TIFF 2019.

Tot din competiția oficială TIFF vine și Copilul-problemă / System Crasher, favoritul absolut al publicului prezent la Cluj. Lupta unei fetițe de 9 ani de a recâștiga iubirea mamei și locul ei în familie, transformă filmul, prezentat la Berlinala din acest an, într-o experiență viscerală și devastatoare, despre încercările disperate ale sistemului de asistență socială de a o salva pe mica eroină de monștrii din mintea ei psihotică atunci când mama o abandonează pentru a-și proteja ceilalți copii.

Din programul EducaTIFF, dedicat elevilor, pot fi văzute Vacanța mea extraordinară cu Tess / My Extraordinary Summer With Tess (r. Steven Wouterlood) – o sensibilă și amuzantă poveste despre cum să-ți creezi propriul „antrenament de singurătate” și Rocca / Rocca Changes The World (r. Katja Benrath) - o producție germană despre o puștoaică extrem de carismatică și inventivă. La finalul ambelor proiecții publicul va fi invitat la o serie de dezbateri cu invitați speciali.

Prietenul de suflet al festivalului, deținător al Trofeului Transilvania, dar și al unui premiu Oscar pentru Cel mai bun film străin, Sebastian Lelio revine pe ecranele TIFF cu cel mai recent film al său, Gloria Bell (2018). Filmul este o reinterpretare a originalului Gloria, cu care regizorul a câștigat două premii importante la Berlinala din 2015. Regizorul chilian și-a dorit mult să revină asupra poveștii Gloriei, o femeie divorțată prinsă în vârtejul unei iubiri neașteptate, pentru a avea șansa de a lucra cu Julianne Moore, care e, ca de obicei, extraordinară. În distribuție îl regăsim și pe John Turturro. 

De neratat este și Jocuri de putere / El reino, în regia spaniolului Rodrigo Sorogoyen, câștigătorul Trofeului Transilvania în 2014 pentru Stockholm. Filmul spune o poveste ce pare inspirată de actualitatea românească, un thriller politic trepidant în care corupția domnește la toate nivelurile puterii.

La București va rula și Nu-ți feri privirea / Never Look Away, cel mai nou film al regizorului Florian Henckel von Donnersmarck, lansat la un deceniu distanță de la câștigarea Oscarului pentru cel mai bun film străin cu The Lives of Others. Filmul a fost prezentat în competiția de la Veneția și nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin. Inspirat de povestea vieții artistului Gerhard Richter, regizorul german traversează patru decenii de istorie germană, de la nazism la comunismul din Berlinul de Est, într-o pasionantă frescă epică despre fantomele Holocaustului și arta într-un regim totalitar.

 

PROGRAM RETROSPECTIVA  TIFF LA BUCUREȘTI

Cinema Elvire Popesco

 

Marți, 11 iunie

19:00 – Nu-ți feri privirea / Never Look Away, r. Florian Henckel von Donnersmarck (Germania), 189’

 

Miercuri, 12 iunie

18:30 – Înainte de îngheț / Before the Frost, r. Michael Noer  (Danemarca), 104’

20:30 – Vieți duble / Doubles vies, r. Olivier Assayas,107’

 

Joi, 13 iunie

16:30 – A treia nevastă / The Third Wife, r. Ash Mayfair (Vietnam), 94’

18:30 – Corbul alb / The White Crow, r. Ralph Fiennes (Marea Britanie, Franța), 127’

21:00 - Jonathan Agassi mi-a salvat viața / Jonathan Agassi Saved My Life, r. Tomer Heymann (Germania, Israel), 106’

 

Vineri, 14 iunie

16:30 – Cel mai frumos cuplu / The Most Beautiful Couple, r. Sven Taddicken (Germania, Franța), 97’

18:30 - Dama de cupă / Queen of Hearts, r. May el-Toukhy (Danemarca, Suedia), 127’ – câștigător Premiul pentru cea mai bună regie

21:00 – Parking, r. Tudor Giurgiu (România), 110’ – în prezența echipei, Q&A la finalul proiecției

 

Sâmbătă, 15 iunie

11:00 – EducaTIFF: Vacanța mea extraordinară cu Tess / My Extraordinary Summer With Tess, r. Steven Wouterlood (Olanda, Germania), 82’ – Q&A la finalul proiecției

13:00 – Parking, r. Tudor Giurgiu (România), 110’

15:30 – Rochia bântuită / In Fabric, r. Peter Strickland (Marea Britanie), 118’

18:00 – Monos, r. Alejandro Landes (Columbia, Argentina, Olanda, Germania, Suedia, Uruguay), 105’ – câștigător Trofeul Transilvania

20:30 – Jocuri de putere / El Reino, r. Rodrigo Sorogoyen (Spania), 131’

 

Duminică, 16 iunie

11:00 – EducaTIFF: Rocca / Rocca Changes The World, r. Katja Benrath (Germania), 97’ – Q&A la finalul proiecției

13:30 – Ruben Brandt, Colecționar / Ruben Brandt, Collector, r. Milorad Krstić, 94’

15:30 – Copilul-problemă / System Crasher, r. Nora Fingscheidt (Germania), 118’ – câștigător Premiul Publicului

18:00 – Parking, r. Tudor Giurgiu (România), 110’

20:30 – Gloria Bell, r. Sebastián Lelio (SUA, Chile), 102’