EducaTIFF pentru toți elevii din județ, pentru o Școală Altfel!

24.03.2017 12:24
În al 9-lea an de existență, programul de educație cinematografică al TIFF-ului merge în căutarea de viitori cinefili în satele din județul Cluj

O primă etapă din EducaTIFF, programul de educație cinematografică derulat de Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), se desfășoară între 27 și 31 martie, în cadrul „Școlii Altfel”. Organizatorii programului își doresc ca, odată cu această nouă ediție, să atragă în program mai mulți elevi din mediul rural, facilitând accesul acestora la proiecțiile din Cluj Napoca, inclusiv prin oferirea de transport gratuit.

Elevii din mediul rural au la dispoziție transport gratuit pentru a putea participa la programul Școala Altfel – EducaTIFF de la Cinema Victoria din Cluj-Napoca 

În cadrul EducaTIFF sunt programate zece proiecții de filme educative. Zilnic, între 27 și 31 martie, proiecțiile pentru elevi vor începe de la orele 10:00 și 12:30. După fiecare vizionare, elevii sunt invitați să participe la o discuție liberă în care să-și exprime părerea despre film și să dezbată temele propuse. Discuțiile vor fi moderate de colaboratori ai EducaTIFF, cu experiență în domeniul filmului: Daniel Iftene, lector universitar la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității „Babeș-Bolyai”, unde predă cursuri în cadrul departamentului de Cinematografie și Media, Raluca Bugnar, jurnalist-cinefil, gazdă a diverselor evenimente cinematografice din ultimii ani, și Tamas Chirodea, absolvent al Facultății de Teatru și Televiziune din cadrul UBB și vlogger de cinema.

În plus, cadrele didactice însoțitoare vor primi dosare pedagogice pentru filmele vizionate la EducaTIFF – Școala Altfel, pe baza cărora vor putea realiza lecții la clasă.

Curaj, ambiție, prietenie, generozitate, talent, dar și frică, neîncredere sau singurătate sunt între temele ce pot fi puse în discuție prin prisma poveștilor din filmele selectate: Rock Dog, Copacul cu povești / A Monster Calls, Balerina / Ballerina!, Frumoasa și Bestia / Beauty and the Beasts, Școala Iepurașului / Rabbit School. Toate sunt filme lansate recent, alese pentru a se potrivi fiecărei categorii de vârstă vizate.

Celor mai mici elevi, pre-școlari și până în clasa a 2-a, le recomandăm proiecțiile matinale, când rulează versiunile dublate în limba română ale filmelor. Elevii care deja citesc cursiv sunt invitați la proiecțiile de la prânz, când filmele sunt subtitrate. Anul acesta am reușit să avem și o proiecție dublată  în limba maghiară, la cererea profesorilor din școli cu predare în limba maternă, este vorba de animația Școala Iepurașului, proiectată vineri”, spune Raluca Bugnar, coordonator EducaTIFF. 

Pentru elevii de la școlile din localitățiile apropiate de municipiul Cluj-Napoca, transportul este asigurat gratuit, în limita locurilor disponibile, prin rezervări la numărul de telefon 0743.307.087.

Participarea la evenimentele Școala Altfel – EducaTIFFse va face pe bază de rezervare la telefon 0741.064.764 sau la adresa de email gabibodea@cinemavictoria.ro. Prețul unui bilet la cinema costă 8 lei.

 

***

Programul de educație cinematografică EducaTIFF a fost creat în 2009, sub cupola Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), pentru a forma următoarele generații de cinefili, a le stârni elevilor curiozitatea pentru cinema și a le stimula gândirea critică. Derulat, inițial, doar pe perioada festivalului, EducaTIFF s-a extins ulterior și în afara lui, organizând, printre altele, Săptămâna Filmului pentru Elevi, dar și activități în timpul programului „Școala Altfel”.

Începând din 2013, EducaTIFF organizează la Cluj și Young Audience Award (YAA), proiectul prin care, în parteneriat cu Academia Europeană de Film, tinerii clujeni pot vota cel mai bun film european al anului pentru tineret. Anul acesta, YAA va avea loc pe 7 mai.

Detalii: www.tiff.ro/educatiff și www.facebook.com/educatiff.

Pentru informaţii suplimentare despre eveniment:

Renate Roca-Rozenberg

PR Manager

Renate.rozenberg@prandmore.ro

***

EducaTIFF este un program organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și cu implicarea Inspectoratului Școlar Județean Cluj.