Proiecții speciale în Ziua Maghiară | TIFF

Proiecții speciale în Ziua Maghiară

25.05.2015 17:33

Ziua Maghiară (3 iunie) aduce invitați renumiți și șase filme în premieră. Regizorul György Pálfi revine la Cluj cu noul său film, Cădere liberă / Free Fall, premiat la Karlovy Vary. Isaach de Bankolé, unul dintre actorii favoriți ai lui Jim Jarmusch, va prezenta al cincilea lungmetraj al lui Szabolcs Hajdu, Mirage, în care joacă și Dragoș Bucur și Răzvan Vasilescu. În Valurile iubirii / Szerelempatak, proiectat în numeroase festivaluri, sătenii de etnie maghiară dintr-un sat transilvănean povestesc despre viață și iubire. În Ziua Maghiară, pe 3 iunie, la Casa TIFF, de la 22.45, sZempöl Offchestra va susține un show irezistibil, pornind de la un energic stil de balkan-teatro-disco. Ziua Maghiară este prezentată în parteneriat cu Magyar Filmunio, Hungarian National Film Fund, Institutul Balassi din București.

 

Ambasadorul din Berna
16 august 1958. Doi imigranţi maghiari intră în ambasada maghiară de la Berna şi îl iau ostatic pe ambasador. În timp ce poliţiştii elveţieni înconjoară clădirea şi un grup de imigranţi protestează pe străzi, în spatele uşilor închise ale ambasadei tensiunea creşte.
 
Cădere liberă
O bătrână cade de pe acoperișul unui bloc de locuinţe, dă cu capul de asfalt, dar nu moare. Urcând scările către apartamentul ei, este martora a şapte poveşti, câte una pentru fiecare etaj.
 
Dintr-un motiv inexplicabil
Áron este un tip ciudat de 29 de ani. Are multe din complexele prezentului, de-abia a terminat facultatea şi suferă din cauza unei despărţiri recente. Părinţii trebuie să-l sprijine financiar pentru că Áron încă îşi caută o slujbă. În timp ce încă suferă după dragostea pierdută, întotdeauna este întrerupt de ceva: ai spune că nu este personajul principal din propria viaţă.
 
Miraj
Povestea unui jucător african de fotbal ajuns într-un orăşel maghiar. Comite o fărădelege şi trebuie să fugă. Găseşte adăpost la o fermă izolată din mijlocul câmpiilor ţării, dar îşi va da seama curând că ferma este o plantaţie de sclavi modernă. Va ajunge să lupte pentru libertate şi, până la urmă, pentru propria viaţă.
 
Țara furtunilor
Szabolcs joacă într-o echipă de fotbal din Germania şi este coleg cu Bernard. Sunt colegi de cameră, cei mai buni prieteni, inseparabili. Un meci pierdut şi o altercaţie urâtă îl fac pe Szabolcs să-şi reconsidere viaţa, iar tânărul se întoarce în Ungaria pentru o viaţă mai simplă. Nu rămâne mult singur, pentru că imediat după întoarcere îl întâlneşte pe Áron. Cei doi băieţi sunt tot mai atraşi unul de celălalt, dar Szabolcs primeşte un telefon neaşteptat de la Bernard: a ajuns în Ungaria...
 
Valurile iubirii
Or fi ei trecuţi de prima tinereţe, dar dragostea şi dorinţa sunt cât se poate de prezente în minţile sătenilor dintr-un sat transilvănean de etnie maghiară. Timpul a stat în loc aici şi, deşi majoritatea sunt în vârstă, ei au spiritul încă tânăr şi vorbesc cât se poate de deschis, împărtăşindu-şi în faţa camerei cele mai intime gânduri şi vise.