Zeci de adolescenți români au votat Cel mai bun Film European de Tineret al anului | TIFF

Zeci de adolescenți români au votat Cel mai bun Film European de Tineret al anului

28.04.2020 00:05

52 de tineri români din Cluj, București și Brașov au participat la cea mai importantă competiție europeană dedicată filmelor pentru tineri. Alături de ei, alți peste 2000 de adolescenți din 32 de țări au făcut parte dintr-un juriu pan-european.

Între 23-25 aprilie 2020, tineri cu vârste între 12 și 14 ani din România au putut viziona și vota online cel mai bun film european pentru adolescenți. Competiția Young Audience Award (YAA) este organizată în România de EducaTIFF, în parteneriat cu Academia Europeană de Film. Anul acesta, la a șaptea ediție a evenimentului, în mod excepțional, producțiile au putut fi vizionate și votate online, pentru a le permite micilor cinefili să se bucure de cele mai bune filme europene din siguranța domiciliului.

Din cele trei filme nominalizate, adolescenții au ales, prin vot, câștigătorul trofeului pentru Cel mai bun film european de tineret: Fratele meu vânează dinozauri, în regia lui Stefano Cipani.

Filmul este bazat pe romanul autobiografic al lui Giacomo Mazzariol, vândut în peste 300.000 de exemplare. Fratele lui Jack, Giò, are sindromul Down. În copilărie, părinții i-au spus lui Jack că fratele lui are super puteri, ca un erou de benzi desenate. Acum însă, că urmează să meargă la liceu, nu mai crede în povestea cu super eroi și ajunge să îi fie rușine de fratele său. Mai ales după ce o cunoaște pe Arianna - prima sa iubire. Dar nu poți fi iubit de cineva așa cum ești, dacă nu poți iubi la rândul tău pe cineva în ciuda greșelilor sale. 

EFA Young Audience Award România

EFA Young Audience Award | România este un eveniment organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cea care a inițiat programul de educaţie cinematografică pentru elevi EducaTIFF. Acesta își propune să familiarizeze publicul tânăr şi foarte tânăr cu lumea cinematografiei și să stimuleze primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media.

European Film Academy (EFA) / Academia Europeană de Film a fost fondată în 1998 și reunește, în prezent, peste 3.000 de profesioniști din industria filmului european. Organizația are ca principal scop promovarea culturii cinematografice europene, pentru toate tipurile de audiență, inclusiv în rândul publicului foarte tânăr, cum e cazul evenimentului Young Audience Award. Acest eveniment este organizat de EFA și EFA Productions, cu sprijinul Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) și al Uniunii Europene, prin Creative Europe – Media Programme.

Pentru mai multe informații: Sabina Baciu, coordonator EducaTIFF - sabina.baciu@tiff.ro, 0727811566.