Lucian Pintilie la TIFF Târgu Mureș | TIFF

Lucian Pintilie la TIFF Târgu Mureș

06.09.2013 11:11
În cadrul TIFF Mureș, un eveniment cu totul aparte a fost pregătit pentru publicul festivalier.

După prezența sa de la Cluj, regizorul Lucian Pintilie vine la Târgu Mureș la lansarea setului de DVD-uri „Pintilie. Cineast”.

Un obiect de colecție pentru orice cinefil, box-ul conține toate cele 11 filme ale apreciatului regizor român, precum și un disc cu 200 de minute incluzând zece materiale ce recompun portretul său: lecții de cinema, conferințe de presă, colocvii, emisiuni TV, omagii, retrospective.

Setul bilingv este conceput ca o carte ale cărei pagini conțin fiecare dintre cele 11 filme. Cele zece materiale de pe discul bonus recompun portretul cineastului Lucian Pintilie, prin intermediul unei serii de lecții de cinema, conferințe de presă, colocvii, emisiuni TV, culminând cu omagiile care i s-au adus la Festivalul Internațional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca și la Muzeul de Artă Modernă din New York, unde opera lui Pintilie a beneficiat de o retrospectivă integrală în prezența autorului. Extrasele video au fost prelucrate și remontate de Dana Bunescu, iar selecția lor a fost realizată de Lucian Pintilie cu ajutorul lui Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Acesta este cadoul pe care il face TIFF lui Lucian Pintilie în semn de omagiu pentru tot ce a făcut dânsul pentru filmul românesc. Aveţi aici totul despre Lucian Pintilie, toate momentele lui mari din filmografie, aveţi aici cine este Pintilie, omul şi realizatorul de filme, regizorul. Şi multe alte momente interesante. E ca o carte ale cărei pagini conţin fiecare dintre cele 11 filme, a declarat Mihai Chirilov.

Renumitul regizor va participa și la proiecția unuia dintre titlurile incluse în set: După-amiaza unui torționar. Selectat în competiția Festivalului de Film de la Veneția în 2001, filmul redă povestea reală a unui torţionar care trăieste în durere si remușcare. Gheorghe Dinică a realizat unul dintre marile sale roluri.