Autobahn unul din spectacolele de neratat din cadrul proiectului Teatru la TIFF | TIFF

Autobahn unul din spectacolele de neratat din cadrul proiectului Teatru la TIFF

25.05.2011 03:00

Ediţia cu numărul 10 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania propune clujenilor, pe lângă un număr impresionant de filme de calitate, concerte diverse şi expoziţii de neratat, o serie de spectacole de teatru cuprinse sub egida Teatru la TIFF.

Regizori, actori şi piesele unor dramaturgi de marcă vor oferi spectatorilor TIFF o gamă de spectacole ale căror subiecte şi montări regizorale se contopesc cu cea de-a şaptea artă.

Spectacolul-eveniment al acestui program de teatru îl reprezintă Autobahn, de Neil LaBute. În perioada 6-10 iunie, clujenii au posibilitatea să experimenteze un spectacol cu totul şi cu totul aparte. Actriţa şi regizoarea Mihaela Sîrbu provoacă, prin Autobahn, la un alt tip de experienţă teatrală. O piesă într-o maşină, un adevărat road movie teatral. Mai mult decât montarea unei piese, un experiment artistic şi socio-cultural. O călătorie amuzant-voyeuristică cu maşina, accelerată de drame tulburătoare şi momente de comedie neagră. O ieşire din obişnuita convenţie dramatică pe care o presupune orice spectacol de teatru. Din 6 iunie, timp de 5 seri la rând, cele 6 maşini în care se petrec piesele într-un act semnate de Neil LaBute, vor porni, la ora 21.30, din parcarea din faţa Teatrului Maghiar, spre diverse locuri din Cluj. Fiecare maşină găzduieşte câte 3 spectatori, martori ai poveştii celor doi protagonişti de pe locurile din faţa maşinii. Ce poate fi mai potrivit decât să te închizi într-un automobil pentru a forţa o discuţie sau o conversaţie sau pentru a face tăcerea să pară deosebit de prezentă? Situaţia a fost des folosită în film, dar  dramaturgul  Neil LaBute este, poate, primul care transformă această situaţie într-un eveniment teatral.

În 9 grade la Paris, regizorul Peter Kerek încearcă să găsească un răspuns la întrebarea: "Cât film poate să suporte teatrul şi invers?",  îmbinând, extrem de coerent, teatrul şi filmul - monologul teatral cu înregistrarea video. Actriţa Alina Berzunţeanu oferă un one woman show excepţional, în rolul unei femei în jur de 30 de ani, care, într-o seară, cu câteva zile după Crăciun, se pregăteşte să-şi părăsească definitiv familia - soţul şi băieţelul de 5 ani. Spectacolul se va juca în prima zi de TIFF, în data de 3 iunie, la ora 19.00, la Teatrul Maghiar.

În a doua seară a festivalului, pe 4 iunie, la ora 20.00, la Fabrica Libertatea în cadrul programului Teatru la TIFF, spectatorii sunt invitaţi la Shoah. Supravieţuirea, de Andreea Iacob – o instalaţie teatrală multimedia. Inspirat după „Depoziţii despre viaţă şi moarte. Holocaustul din Transilvania de Nord” şi „Shoah în Transilvania de Nord” de Ioana Cosman, Shoah. Supravieţuirea este un eseu vizual-teatral care se inspiră din poveştile supravieţuitorilor Holocaustului din Ardeal. Pornind de la aceste poveşti, regizoarea Andreea Iacob a creat o serie de instalaţii teatrale despre supravieţuire, despre noi, despre noi şi ceilalţi.

Piesa Savianei Stănescu, Polanski, Polanski atrage atenţia atât iubitorilor de teatru, cât şi cinefililor. Polanski, Polanski explorează turbulenţele psiho-emoţionale ale celebrului regizor Roman Polanski printr-o expunere fictivă a trei momente de răscruce din viaţa lui: dorinţă, evadare, pedeapsă. Această explorare multimedia super-corporală, realizată de apreciatul actor Grant Neale, înglobează forme atât din teatru cât şi din film şi combină genurile teatrului psihologic şi al monologului. Spectacolul se va juca pe 5 iunie, ora 20.00, la Teatrul Maghiar.

Ich Clown, de Vera Ion şi Sorin Poama, porneşte de la experienţa personală a autorilor, în momentul în care s-au confruntat cu decizia de a pleca din România. Adi e un tânăr actor român fără job, bani sau proiecte pentru viitor. După ce prietena lui îl părăseşte, Adi se decide să facă ceva pentru a-şi schimba viaţa. Împreună cu prietenii săi, William şi Dragoş, face un plan de a pleca prin Europa, îmbrăcaţi toţi trei în clowni. Ich Clown va putea fi văzut pe 6 iunie, ora 20.00, la Teatrul Maghiar.

Cel de-al patrulea spectacol găzduit de Teatrul Maghiar  este  Roşia Montană – pe linie fizică şi politică, de Ştefan Peca, Gianina Cărbunariu şi Andreea Vălean. Declarat "Cel mai bun spectacol", în cadrul Festivalului Dramaturgiei Româneşti (FDR) de la Timişoara, Roşia Montană este o discuţie mai largă despre lumea în care trăim, despre tema moralităţii în societatea contemporană, despre polarizarea acestei societăţi în jurul unui subiect, despre felul în care mass-media alege să reflecte (sau nu) acest fenomen, despre sărăcie, vulnerabilitate şi căutarea unor soluţii care să rezolve această stare de lucruri. Spectacolul poate fi văzut pe 7 iunie, ora 19.00.

Cel de-al şaptelea spectacol inclus în programul de teatru la TIFF 2011 este Flori de mină, de Székely Csaba. Povestea are loc într-un sat minier din Ardeal, care atrage atenţia televiziunii printr-o ciudăţenie specifică: un aflux de sinucideri, în aparenţă inexplicabile. Decupând un episod din viaţa câtorva dintre locuitorii satului, spectacolul realizează o analiză cutremurătoare a mecanismelor de funcţionare a micilor comunităţi rurale, distrugând din temelii orice posibilă imagine idilică despre viaţa liniştită de la ţară. Frustrarea unor vieţi ratate e transpusă scenic într-un limbaj de un comic nebun, cu personaje puternice şi o regie subtilă, perfect dozată. Flori de mină se va juca la Fabrica de Pensule, pe 11 iunie, la ora 20.30.

Biletele pentru spectacolele de teatru Autobahn, Flori de mină şi Shoah. Supravieţuirea se găsesc la casele de bilete TIFF, începând cu data de 30 mai. Preţul unui bilet este de 15 lei, excepţie făcând spectacolul Autobahn, pentru care preţul unui bilet este de 70 lei. Biletele pentru spectacolele Roşia Montană – pe linie fizică şi politică, Ich Clown, Polanski, Polanski şi 9 grade la Paris se găsesc la casa de bilete a Teatrului Maghiar.