Boyhood - Cel mai bun film al anului 2014 | TIFF

Boyhood - Cel mai bun film al anului 2014

18.09.2014 12:39
Filmul prezentat în închiderea TIFF 2014 va primi Marele Premiu FIPRESCI în cadrul Festivalului de la San Sebastian

Fenomenul Boyhood, în regia lui Richard Linklater, a fost desemnat drept cel mai bun film al anului de către membrii Federației Internaționale a Criticilor de Film, FIPRESCI. Conform tradiției asociate acestui premiu, Boyhood va avea o proiecție specială la Festivalul de Film de la San Sebastián, care începe pe 19 septembrie.

Filmul lui Richard Linklater a fost prezentat în premieră în România în închiderea celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Proiectat în aer liber în Piața Unirii, Boyhood a fost unul dintre cele mai răsunătoare succese de public din istoria festivalului, strîngînd doar într-o singură proiecție peste 2000 de spectatori. Linklater a filmat timp de 12 ani și cu aceeași distribuție (din care fac parte Ethan Hawke si Patricia Arquette) evoluția reală a personajului său, Mason, interpretat de Ellar Coltrane care la începutul turnajului avea 6 ani.

Boyhood e un experiment unic în istoria cinematografului și un film profund universal despre maturizare, familie și trecerea timpului, în care un copil crește literalmente sub ochii noștri. E pur și simplu un film atins de grație, crud și emoționant, despre esența umană”, declară directorul artistic TIFF Mihai Chirilov.

Sondajul “FIPRESCI Grand Prix 2014 - Cel mai bun film al anului” a adunat voturile a 553 de membri din întreaga lume. Într-o primă fază, participanții la vot au nominalizat filmele de lungmetraj ce au avut premiera mondială începând cu data de 1 iulie 2013. Acest lucru a dus la o rundă finală între patru finaliști: Boyhood (regia Richard Linklater), Ida (regia Pawel Pawlikowski), Grand Budapest Hotel (regia Wes Anderson) și Winter Sleep (regia Nuri Bilge Ceylan). Boyhood a câștigat detașat de ceilalți candidați.

Este prima dată când un film de Richard Linklater primește Marele Premiu FIPRESCI, trofeu acordat, în cei 16 ani de când a fost înființat, unor regizori precum Michael Haneke, Paul Thomas Anderson, Jafar Panahi, Pedro Almodóvar, Jean-Luc Godard sau Nuri Bilge Ceylan.

Cea de-a 14-a ediție TIFF va avea loc în perioada 29 mai – 7 iunie 2015.