Cine-concertele TIFF 2021 | TIFF

Cine-concertele TIFF 2021

14.07.2021 10:13

UPDATE: Ca urmare a problemelor ce ţin de deplasarea trupei Asian Dub Foundation din Marea Britanie în România şi retur, evenimentul Ura/La Haine, din data de 24 iulie 2021, ora 21.45, de la Castelul Bánffy din Bonţida, a fost anulat.

În locul acestui eveniment, vă propunem un cine-concert care a făcut, la rândul său, turul marilor festivaluri: MÚM plays Menschen am Sonntag (Islanda). Biletele achiziţionate îşi păstrează valabilitatea.

În cazul în care nu doriţi să luați parte la noul eveniment, puteţi solicita returnarea contravalorii biletelor achiziţionate pentru Ura/ La Haine sau puteți primi la schimb 3 vouchere, în baza cărora se pot procura bilete la 3 filme din cadrul festivalului.

Bijuterii ale cinematografiei ,,silențioase’’ și filme-cult care au făcut istorie primesc un suflu nou la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august, Cluj-Napoca), acompaniate live de muzică originală semnată de mari artiști ai momentului. Prezentate pentru prima dată în România, cine-concertele incluse în programul ediției aniversare vor oferi publicului spectacole ce îmbină magia imaginilor cu experimentele muzicale unice. Biletele pot fi achiziționate deja pe tiff.eventbook.ro.

Cine-concert: MÚM plays Menschen am Sonntag (Islanda)

Sâmbătă, 24 iulie, 21:45 | Castelul Bánffy de la Bonțida

Ritmurile electronice, sunetele ambientale și experimentele indie-pop se contopesc în muzica islandezilor de la MÚM, invitați la cea de-a 20-a ediție TIFF. Proiectele lor muzicale au făcut înconjurul lumii, cucerind publicul printr-un sound hipnotizant, care sfidează granițele genurilor convenționale. Sâmbătă, pe 24 iulie, de la ora 21:45, în decorul spectaculos al Castelului Bánffy de la Bonțida, trupa va acompania live filmul Menschen am Sonntag (People on Sunday, 1930), o capodoperă a cinematografiei germane silențioase.

Cu câțiva ani înainte de a cuceri platourile de la Hollywood, un grup de tineri cineaști germani, printre care Robert Siodmak și Edgar G. Ulmer, doi dintre maeștrii filmului noir, dar și Billy Wilder și Fred Zinnemann, ulterior laureați cu Oscar, au pus la cale, printr-o colaborare unică, un experiment cinematografic care avea să devină un adevărat succes de public. La granița dintre documentar și ficțiune, Menschen am Sonntag urmărește un grup de locuitori ai Berlinului, bucurându-se de o zi de vară, în perioada interbelică. În lipsa sunetului, filmul era însoțit în proiecții de cântecele lui Marlene Dietrich. Revăzut astăzi, acompaniat live de muzica originală compusă de MÚM, filmul le oferă spectatorilor ocazia de a se îndrăgosti de farmecul inconfundabil al acelei lumi.

Bilete disponibile aici: tiff.eventbook.ro

Cine-concert: Fargo by Fragments (Franța)

Luni, 26 iulie, ora 19:00, Casa de Cultură a Studenților

Peisajele înzăpezite din Fargo, filmul-cult al fraților Joel și Ethan Coen, premiat cu două Oscaruri în 1996, revin pe muzica originală a trio-ului francez Fragments. O infuzie de texturi electronice și ambientale, îmbinate armonios cu elemente post-rock, universul sonor al artiștilor francezi îi va însoți pe cinefili într-o călătorie vibrantă prin Minnesota. Inspirat dintr-o serie de crime care s-au petrecut în acel loc la finalul anilor ’80, thriller-ul cu Frances McDormand, Steve Buscemi și Peter Stromare a fost inclus de Institutul American de Film pe lista celor mai importante 100 de filme din istoria cinematografiei.

Bilete disponibile aici: tiff.eventbook.ro

Organizat cu sprijinul Institutului Francez

Infernul, muzică live de Edison Studio (Italia)

Marți, 27 iulie, ora 19:00, Casa de Cultură a Studenților

Moștenirea lăsată literaturii universale de Dante Alighieri este celebrată, la 700 de ani de la dispariția scriitorului și filozofului, printr-un cine-concert marca Edison Studio. Artiștii îi dedică acestuia un proiect muzical inedit, care va acompania live proiecția Infernul (Inferno, 1911), primul lungmetraj italian din istorie, prezentat la TIFF într-o variantă restaurată digital. O bijuterie a cinemaului mut, filmul regizat de Francesco Bertolini, Adolfo Padovan și Giuseppe De Liguoro primește o coloană sonoră care îi va proiecta pe spectatori într-o dimensiune onirică, grație unui „scurtcircuit” continuu între vocile reinventate, peisajele acustice suprarealiste și sunetele ambientale care împing limitele convenționale ale cinematografiei.

Bilete disponibile aici: tiff.eventbook.ro

Organizat cu sprijinul Institutului Italian de Cultură

Programate inițial la ediția anterioară TIFF și amânate în contextul restricțiilor de călătorie din timpul pandemiei, două spectacole experiment le aduc față în față pe Julie Roué (Franța) și Simona Strungaru (România), două compozitoare, dirijoare și interprete de renume care au acceptat provocarea de a compune coloana sonoră pentru același film mut, un clasic al genului gothic melodrama, Malombra (1917), în regia lui Carmine Gallone. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film La Rochelle (Franța).

Malombra – coloană sonoră live de Julie Roué (Franța)

Joi, 29 iulie, ora 20:00, Muzeul de Artă

Julie Roué cântă la pian, chitară și multe alte instrumente, reușind să transforme sunetele obiectelor în muzică. A compus coloana sonoră a peste 40 de filme, unele premiate la Cannes, universul său muzical îmbinând acordurile clasice cu elemente jazz, electro, world music și experimental, cu o puternică influență pop. Va fi prezentă la TIFF alături de percuționistul Stan Delannoy și de Louise Belmas (keyboard, laptop).

Bilete disponibile aici: tiff.eventbook.ro

Malombra – coloană sonoră live de Simona Strungaru (România)

Vineri, 30 iulie, ora 20:00, Muzeul de Artă

Apreciată pentru experimentele sale muzicale inedite, Simona Strungaru va interpreta propria versiune a coloanei sonore Malombra alături de Sebastian Burneci (trompetă) și Adi Tetrade (percuții). Pianistă și compozitoare, Simona este dirijor permanent al Bucharest Jazz Orchestra și Sonomania, a compus suite simfonice pentru orchestră, live electronics și live street art, coloane sonore pentru animații și musicaluri. Evenimentul programat la această ediție marchează revenirea artistei la TIFF după ce, în 2016, a dirijat Orchestra Operei Maghiare din Cluj, într-un cine-concert memorabil la Castelul Banffy: Haxan.

Bilete disponibile aici: tiff.eventbook.ro

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania. Ediția a 20-a va avea loc între 23 iulie și 1 august, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță necesare în contextul actual.

Cine-concertele TIFF 2021 sunt prezentate de MOL România.