EducaTIFF revine în Cluj-Napoca | TIFF

EducaTIFF revine în Cluj-Napoca

16.05.2013 17:43
20 – 22 mai: avanpremiera celei de a 5-a ediții EducaTIFF

Cluj-Napoca, 17 mai 2013. Programul de educație cinematografică pentru elevi - EducaTIFF, dezvoltat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, prin intermediul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), revine în Cluj-Napoca pe 20 mai, cu 3 filme special alese pentru elevi, marcând avanpremiera celei de a 5-a ediţii EducaTIFF, ce va avea loc în cadrul TIFF 2013 (31 mai – 9 iunie).

EducaTIFF este primul program de educaţie media şi cinematografică, ce a debutat în 2009 cu scopul de a (re)aprinde pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice şi de a influenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media.

Pe parcursul celor patru ediții anterioare, EducaTIFF a devenit o importantă platforma educaţională, ce s-a extins în 2012 în afara Festivalului de Film Transilvania, dar şi în afara municipiului Cluj-Napoca, organizatorii desfăşurând activităţi şi în Sibiu şi Bucureşti. Astfel, peste 2.700 de participanţi din cele 3 oraşe s-au bucurat de proiecţiile, ateliere de film şi seminariile din programul EducaTIFF 2012.

Anul trecut am avut cea mai bună ediție de până acum, cu un număr impresionant de participanți, ceea ce ne-a ambiționat să pregătim un program complex și pentru acest an. Elevii vor putea participa la diverse acțiuni adecvate vârstei lor, care să le dezvolte spiritul critic și cultura cinematografică, pasiunea pentru film, dorinţa de cunoaştere”, a declarat Ramona Șărbu, coordonatorul programului EducaTIFF.

În perioada 20-22 mai, elevii din județul Cluj sunt invitaţi la Cinema Victoria, la proiecția unor filme special alese pentru copii şi adolescenţi, organizatorii dorind să-i reintroducă pe elevi în lumea magică a cinematografiei şi în atmosfera specială a EducaTIFF-ului.

Luni, 20 mai, elevii din clasele VI-XII sunt așteptați la ParaNorman, film de animație american, nominalizat la Oscar și Premiile BAFTA 2013 la categoria „Cel mai bun film de animație”. Filmul prezintă povestea unui băiețel care poate să vorbească cu morții și  trebuie să salveze un oraș de asediul fantomelor și al vrăjitoarelor.

Marți, 21 mai, elevii din clasele II-IV pot vedea Freddy, față de broscoi, o animaţie daneză ce-i are în mijlocul acțiunii pe Victor și prietenii săi, amenințați constant de capcanele puse la cale de Freddy, zis „față de broscoi”.

Miercuri, 22 mai, se proiectează Pierdut în Africa, o dramă daneză recomandată pentru clasele V-XII și care îl prezintă pe Simon, (11 ani), care călătorește împreună cu mama sa adoptivă în Kenya, ţara în care s-a născut el şi unde pasiunea lui pentru fotbal îl conduce într-o aventură periculoasă.

Proiecţiile vor avea loc de la orele 10:00 şi 12:00. Filmele au subtitrare în limba română. Preţul unui bilet este de 5 lei pentru elevi.

Pe perioada TIFF-ului (31 mai – 9  iunie), organizatorii EducaTIFF le-au pregătit copiilor și adolescenților o serie de surprize, printre care:
• Filme din selecţia unor festivaluri internaţionale de renume (precum Berlin International Film Festival, International Documentary Film Festival Amsterdam, Buenos Aires International Film Festival etc.), însoţite de materiale didactice şi urmate de dezbateri post-vizionare;
• Proiecţie specială de Ziua Internaţională a Copilului;
• Film proiectat în prezenţa regizorului, urmat de un Masterclass pentru elevi şi profesori;
• Seminarii de critică de film;
• Competiţia „Tineri Critici de Film”;
• Ateliere de film (de animaţie).

Programul de educaţie cinematografică pentru elevi – EducaTIFF este dezvoltat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.
EducaTIFF 2013 este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Parteneri: Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, Cinema Victoria, Asociaţia VictoriaFilm, Ro Image Film Distribution, Clorofilm, Institutul Francez, Muzeul de Artă, Ambasada Regatului Danemarcei în România, Institutul de Film Danez din Copenhaga.

Parteneri media: Zile şi Nopţi, Monitorul de Cluj, monitorulcj.ro, Transilvania Reporter, Ziua de Cluj, ziuadecj.ro, adevarul.ro, Realitatea FM Cluj, ParintiClujeni.ro, urbankid.ro, copilul.ro, sfatulparintilor.ro, parinti.com.

 

Pentru rezervări la proiecţiile de film, seminariile şi atelierele din cadrul EducaTIFF:

Gabriela Bodea – Coordonator proiect Cluj
Telefon 0741.064.764
Email gabibodea@cinemavictoria.ro

Pentru mai multe informaţii despre acţiunile şi programul EducaTIFF 2013:

Ramona Șărbu - Project manager
Telefon 0733.735.915
Email educatiff@tiff.ro

Programul integral al acestei ediţii EducaTIFF va fi disponibil în curând pe site-ul www.tiff.ro/educatiff