Proiecție la Vlaha: situații absurde și umor autohton, servite cu „Varză, cartofi și alți demoni” | TIFF

Proiecție la Vlaha: situații absurde și umor autohton, servite cu „Varză, cartofi și alți demoni”

31.05.2017 17:53

Satul românesc și metehnele lui sunt puse sub lupă, în stilul narativ autohton „haz de necaz”, în documentarul Varză, cartofi și alți demoni (r. Șerban Georgescu), la proiecția din cadrul TIFF de marți, 6 iunie, de la 21.45, în Arkhai Sculpture Park, de la Vlaha.

Filmul relatează din interior strădania satului de a ieşi dintr-un cerc vicios din care nimeni nu câștigă: 1 sat, 1.000 de tractoare, 100.000 de tone de varză. Profit? Zero. Iar la finalul zilei sătenii au de a ales între a vinde pe aproape nimic sau a-și distruge recolta.

Despre documentar, proiectat pentru prima dată în noiembrie 2016, la Festivalul Internațional DOK Leipzig, Olaf Grunert (Commisioning Editor, ARTE) a afirmat: „Acest proiect este excelent. Este o poveste care ia un subiect de zi cu zi și îl transpune astfel încât poți înțelege întreg tabloul de absurdități din finanțările industriei agricole din Europa.”.

Regizorul Șerban Georgescu a documentat personal subiectul timp de un an în care a lucrat pământul cot la cot cu sătenii. Întreaga lui experiență, precum și potențialele soluții identificate chiar în cadrul comunității sunt relatate în 60 de minute de satiră autentică. Pot depăși sătenii lipsa de încredere în orice decizie „colectivă” sau în orice lider? Publicul prezent la TIFF are șansa de a afla răspunsul marți, 6 iunie.  Biletele pot fi cumpărate de pe Biletmaster.