Proiecții speciale la TIFF.22 | TIFF

Proiecții speciale la TIFF.22

30.05.2023 15:52

Centenar Liviu Ciulei

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea regizorului Liviu Ciulei, TIFF.22 propune o proiecție specială Pădurea spânzuraților. Lansat în 1964, filmul a fost distins cu Premiul pentru regie la Cannes. Adaptare a romanului scris de Liviu Rebreanu despre drama locotenentului Apostol Bologa din Primul Război Mondial, filmul rămâne o bornă importantă în evoluția cinematografiei românești și un moment marcant pentru cariera lui Victor Rebengiuc.

Proiecția Pădurea spânzuraților va avea loc sâmbătă, 10 iunie, de la ora 19:15 la Cinema ARTA. Bilete au fost puse în vânzare online.

 

O seară cu dans

Marți, 13 iunie, la Casa de Cultură a Studenților, publicul e așteptat la seara JTI România, care aduce pe ecran povești despre dans, artă și coregrafie. Programul se deschide cu O întâmplare cu jazz (r. Mircea Albuțiu, 2023, România), un eseu ciné-vérité despre o artistă care a redefinit în mod fundamental vocabularul dansului românesc: Miriam Răducanu. Filmat în locuința familiei Răducanu, scurtmetrajul ne-o prezintă pe inclasabila artistă în timp ce concepe o nouă coregrafie călăuzită de jazz-ul și trompeta lui Miles Davis.

Al doilea film al serii, Crystal Pite: Angels’ Atlas (r. Chelsea McMullan, Canda, 2022), documentează renașterea Baletului Național Canadian după pandemie, clipele de nesiguranță, incredibila bucurie resimțită la reîntâlnirea artiștilor, repetițiile intense, dar și personalitatea complexă și stilul temerar al coregrafei Crystal Pite. Toate pregătirile culminează cathartic cu un spectacol integral surprins pentru cinema.

Biletele au fost puse în vânzare online.

În foaierul Casei de Cultură a Studenților, spectatorii au ocazia să descopere și un proiect inedit: instalația VR TrioMix by Gigi Căciuleanu (r. Andy Lupu). În cadrul experienței virtuale, spectatorul pătrunde efectiv în spațiul de dans, devenind însăși camera care filmează coregrafia. Este primul proiect de acest tip semnat de dansatorul, coregraful și profesorul Gigi Căciuleanu, artist ce și-a concretizat meșteșugul și pasiunea pentru dansul contemporan de avangardă sub îndrumarea lui Miriam Răducanu, participând în timpul studenției la celebrele Nocturne realizate de aceasta.

Pe tot parcursul festivalului, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca va găzdui și o expoziție foto conexă, în care Mircea Albuțiu o surprinde pe artista Miriam Răducanu în multiple momente parcă suspendate în timp.

 

Horațiu Mălăele în Piciu

Ultimul film regizat de Iosif Demian înainte de plecarea din țară, Piciu (1984) este bazat pe un scenariu scris de Mircea Diaconu. Povestea unui grup de elevi în vacanța de vară a atras, la lansare, peste 1,5 milioane de spectatori în cinematografe. Distribuția filmului îi include pe Victor Rebengiuc, Răzvan Vasilescu, Diana Lupescu și pe Horațiu Mălăele, care va fi prezent la proiecția specială. Spectatorii vor avea ocazia să vadă, în premieră, finalul necenzurat al acestui film. Regizorul Iosif Demian a intrat în posesia secvenței de final cenzurată inițial de regimul comunist.

În aceeași zi, Horațiu Mălăele va susține în Cluj și un one-man-show, Sunt un orb, și va primi Premiul de Excelență la TIFF.22.

Piciu va fi proiectat sâmbătă, 17 iunie, la Cinema ARTA. Biletele se pot cumpăra online