Trofeul Transilvania pleacă în Argentina | TIFF

Trofeul Transilvania pleacă în Argentina

12.06.2011 03:00

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi-a desemnat câştigătorii în cadrul Galei de Închidere desfăşurate sâmbătă seară, 11 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. O ceremonie plină de surprize şi momente emoţionante, atât pentru câştigători cât şi pentru cei peste 1000 de invitaţi şi spectatori prezenţi.

Un moment inedit şi plin de farmec a dat startul Galei. Preşedintele festivalului, Tudor Giurgiu, i-a invitat pe scenă pe selecţionerul Festivalului de la Berlin pentru Europa Centrală şi de Est – Nikolaj Nikitin, directorul Festivalului de Film de la Varşovia – Stefan Laudyn şi fondatorul şi directorul Festivalului de Film de la Sofia, Stefan Kitanov, pentru a reconstitui în faţa publicului seara în care ideea unui festival internaţional de film începea să prindă contur, în restaurantul Varna din Varșovia. Cehul Stefan Uhrik, cel de-al cincilea om prezent la de acum celebra întâlnire, a intrat în legătură telefonică cu sala din Cluj.

Cel mai fericit invitat al serii a fost, fără îndoială, argentinianul Miguel Cohan. Anul acesta, Trofeul Transilvania pleacă în Argentina. Juriul format din Laurence Herszberg, Cedomir Kolar, Uberto Pasolini, Radu Muntean, şi Vesela Kazakova, a decis ca premiul în valoare de 15.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român, să fie acordat filmului Fără cale de-ntors/ Sin retorno (r. Miguel Cohan). Cei cinci membri au considerat că filmul de debut al regizorului Miguel Cohan este cel mai împlinit film din competiţie, un discurs despre morală, îmbrăcat în hainele unui policier de calitate, care a fost pe lista scurtă a juriului pentru aproape toate premiile din palmares. Corina Şuteu – directorul Institutului Cultural Român de la New York şi invitata specială a celei de-a zecea ediţii a festivalului, actriţa Jacqueline Bisset, i-au oferit argentinianului cel mai râvnit trofeu al serii, după ce, cu puţin timp înainte, alături de co-scenarista Ana Cohan, primise din partea juratului Radu Muntean Premiul pentru Cel mai Bun Scenariu pentru dimensiunea profund umană a personajelor şi felul în care scriitura cinematografică reuşeşte cu abilitate să păstreze pe tot parcursul său tensiunea unui thriller fără a cădea în niciuna din capcanele dramaturgice ale unui film de gen.

Juriul a hotărât să acorde Premiul pentru Cea mai Bună Regie, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei, ex-aequo, lui Constantin Popescu, pentru Principii de viaţă, şi Rúnar Rúnarsson, pentru Vulcanul / Volcano. Chiar dacă sunt autorii unor filme extem de diferite, cei doi regizori au demonstrat precizie în felul în care au condus actorii şi o foarte inspirată folosire a mijloacelor de expresie cinematografică, a motivat juriul alegerea făcută. Anunţul a stârnit ropote de aplauze în rândul spectatorilor şi emoţii puternice pentru cei doi câştigători.

Înmânarea Premiului pentru Cea Mai Bună Imagine, oferit de Kodak Cinelabs România, de către producătorul Uberto Pasolini, membru în juriul Competiţiei, şi Cornelia Popa, directorul Kodak Cinelabs România, a oferit publicului un moment-surpriză: Pasolini a urcat pe scenă purtând echipamentul oficial de fotbal al ediţiei a zecea, în uralele întregii asistenţe. Premiul a fost adjudecat de Linda Wassberg, pentru imaginea filmului Maimuțe / She-Monkeys.

Pentru o interpretare credibilă, corectă și fără compromisuri, juriul a decis ca în acest an, Premiul pentru Cea mai bună Interpretare, oferit de Vitrina Advertising şi prezentat de actriţele Vesela Kazakova (Bulgaria) şi Maria Dinulescu, să fie oferit lui Elodie Bouchez, pentru filmul Imperialiștii n-au murit! / The Imperialists Are Still Alive!.

Nu în ultimul rând, Premiul Special al Juriului, oferit de Vodafone, s-a îndreptat către producţia O viaţă însemnată/ A useful life (r. Federico Veiroj), un film încintător, un elevat şi expresiv omagiu adus cinematografiei.

Lungmetrajul sârb Tilva Roš, al regizorului Nikola Ležaić, s-a bucurat de o largă apreciere în rândul criticii, fiind recompensat cu Premiul FIPRESCI datorită descrierii sincere cu care ilustrează Tinerețea Irosită. Juriul a adăugat că: Dincolo de a spune o poveste, filmul este o felie de viață de interes universal, realizat cu atât de multă inocență, încât ne-a cucerit irevocabil.

O serie de momente speciale, memorabile, au avut loc pe parcursul Galei de închidere a ediţiei aniversare cu numărul zece.

Legendarul producător francez de origine română Marin Karmitz, fondatorul casei de producţie, distribuţie şi exploatare MK2 şi producătorul Oleg Mutu au fost recompensaţi cu Premiul Special al Celei de-a 10-a Ediţii TIFF.

Lucian Pintilie, unul dintre numele de referinţă ale cinematografiei româneşti, a fost omagiat la festival atât printr-o retrospectivă integrală cât şi prin acordarea Premiului de Excelenţă prezentat de Mercedes-Benz, înmânat de regizorul Corneliu Porumboiu şi Directorul Artistic al festivalului, Mihai Chirilov.

Jacqueline Bisset, invitata specială a celei de-a zecea ediţii TIFF, a urcat pe scena Teatrului Naţional atât pentru a acorda Trofeul Transilvania, cât şi pentru a primi Premiul Special TIFF 2011 pentru Contribuţia Adusă la Cinematografia Mondială.

Nu în ultimul rând, actorul britanic Michael York, răsplătit cu Premiul pentru Întreaga Carieră acordat unei Personalităţi din Cinematografia Europeană, a mulţumit organizatorilor pentru omagiul adus. Printr-o înregistrare video, acesta şi-a exprimat regretul privind imposibilitatea de a fi prezent la evenimentul de la Cluj, din motive de sănătate.

Românul George Motoi a urcat, de asemenea, pe scena Galei pentru a primi Premiul pentru Întreaga Carieră, oferit de Banca Transilvania, o recompensă a unei activităţi impresionante în filmul românesc, direct din mâinile lui Dorel Vişan.

Filmul Morgen (r. Marian Crişan) a fost recompensat cu Premiul pentru Cel mai Bun Lungmetraj din competiţia Zilelor Filmului Românesc, oferit de Institutul Cultural Român, în vreme ce Premiul pentru Scurtmetraj, oferit de L'Oreal, a fost acordat producţiei Bora Bora (r. Bogdan Mirică). Bogdan George Apetri, regizorul filmului Periferic, a primit Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, oferit de Ursus.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Umbre a fost acordat ex-aequo filmelor Ninjas (r. Dennison Ramalho, Brazilia, 2011) şi Danny Boy (r. Marek Skrobecki, Elveţia, Polonia, 2011).

Ediţia aniversară a Festivalului a însemnat un adevărat festin cultural, din care nu au lipsit proiecţiile-eveniment, premierele naţionale, internaţionale sau mondiale, dar nici atelierele şi masterclass-urile, întâlnirile şi discuţiile având ca protagonişti oaspeţi importanţi din industria de film, spectacolele de muzică sau teatru, expoziţiile, lansările de carte, DVD-uri sau reviste.

TIFF 2011 se încheie duminică, 12 iunie. Proiecţia care marchează oficial încheierea celei de-a zecea ediţii este Viaţa într-o zi / Life in a day (r. Kevin Macdonald).