Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Info
Harry Macqueen
Harry este un actor și regizor din Marea Britanie.
În 2015 a scris, regizat, produs și jucat în lungmetrajul „Hinterland”, nominalizat la mai multe premii și proiectat în numeroase festivaluri din întreaga lume.
Cel de-al doilea lungmetraj al său ca scenarist/regizor, „Supernova”, i-a avut ca protagoniști pe Colin Firth și Stanley Tucci. Filmul a avut premiera în competiție la Festivalul de Film de la San Sebastian din 2020, unde a fost primit cu recenzii foarte bune. A intrat în preselecții pentru două premii BAFTA și un premiu European Film Award. În 2022, „Supernova” a fost votat de critici drept unul dintre „Cele mai bune filme britanice ale secolului XXI".
Harry a câștigat numeroase premii de interpretare atât în Marea Britanie, cât și la nivel internațional.
Judith State
Judith State este o dansatoare profesionistă cu pregătire în balet clasic și cu o diplomă de licență în limbi străine, engleză și spaniolă.
Este bursieră ISVP pentru dans la Broadway Dance Centre din New York, precum și bursieră WEBdance la ImpulsTanz Viena.
În 2016 a fost distribuită într-unul dintre rolurile principale ale renumitului regizor Cristi Puiu, „Sieranevada", marcând debutul său în cinematografie și începutul unei noi etape în viața sa. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes și i-a adus o nominalizare la Premiul Gopo pentru cea mai bună actriță în rol secundar. În 2018 a colaborat din nou cu Cristi Puiu pentru „Malmkrog” și a fost distribuită în rolul principal din debutul lui Marius Olteanu, „Monștri”, care a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, și care i-a adus lui Judith un premiu Gopo pentru cea mai bună actriță în rol principal. În 2020 a colaborat cu Daniel Sandu pentru „Tatăl care mută munții” și cu Liviu Mărghidan pentru „Refugiu” (roluri principale), iar în 2021 cu regizorul maghiar Gyuri Kristoff în rolul principal al lungmetrajului său de dans „Zenith”. Apoi a fost distribuită în rolul principal din filmul consacratului regizor Cristian Mungiu „RMN”, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes în 2022.
În prezent, lucrează atât ca interpretă/coregrafă, cât și ca actriță, combinând aceste două domenii cu pasiunea ei pentru muzică și canto.
Nicoletta Romeo
Din 1999 până în 2006 a lucrat în calitate de coordonatoare de programe pentru Săptămâna Internațională a Criticilor de la Veneția, o secțiune autonomă a Festivalului de Film de la Veneția.
Între 2000 și 2007 a fost consilier de programe pentru Festivalul de Film de la Salonic și pentru 4 Ecrans, Paris. Din 1996, colaborează cu Festivalul de Film de la Trieste, iar în 2016 a fost numită director artistic al TSFF.
A curatoriat mai multe retrospective dedicate cinematografiei grecești, românești, poloneze, georgiene și iugoslave.
A fost membră a juriului la numeroase festivaluri de film europene și a colaborat cu programe de formare precum Midpoint Feature Launch, First Cut Lab și Czech Film Springboard în calitate de consultant.
Timp de câțiva ani a lucrat ca traducătoare pentru mai multe companii de subtitrare din Italia și Marea Britanie.
În 2012 a fondat, împreună cu alți doi parteneri, compania de producție Mansarda Production. Printre altele, ea a produs documentarul „L'ultima spiaggia” (The Last Resort) de Thanos Anastopoulos și Davide Del Degan, care a avut premiera în mai 2016 la Cannes în cadrul Selecției Oficiale - Proiecții Speciale.
Darko Peric
Născut în Serbia (Kladovo), Darko și-a început cariera profesională în Spania în 2008, jucând în seriale de televiziune. Până atunci, a locuit în Serbia, România și Germania (Berlin), unde a jucat în numeroase scurtmetraje independente și spectacole de teatru.
Primul său rol important a fost în serialul spaniol "Crematorio" pentru Canal Plus în 2010. După aceea, a continuat să lucreze în Madrid, la diferite producții, de la seriale la filme de lungmetraj. În 2015 a jucat în „A perfect day", regizat de Fernando León de Aranoa, cu Benicio del Toro și Tim Robbins.
În 2016 a fost distribuit în serialul spaniol produs de Atresmedia „Mar de la plástico", unde joacă rolul lui „Oso", principalul răufăcător din serial. Acest rol îi schimbă cariera și îi oferă o mai mare vizibilitate în industrie.
Darko Peric a fost distribuit în 2017 pentru a interpreta rolul lui Helsinki în serialul cu titlu original „La Casa del Papel" sau „Money Heist", așa cum este cunoscut publicului anglofon. Creat de Álex Pina, serialul a fost produs inițial de Atresmedia până în 2016, când Netflix a achiziționat drepturile de difuzare a serialului și l-a distribuit prin serviciul lor de streaming în întreaga lume. „Money Heist" a devenit cea mai de succes producție Netflix, iar în 2018 serialul spaniol a câștigat la categoria „Cea mai bună dramă" la cea de-a 46-a ediție a premiilor internaționale Emmy.
Michel Franco
Premiat la Cannes pentru dramele După Lucia (After Lucia, 2012), Cronic (Chronic, 2015) și Fiica lui April (Aprils Daughter, 2017), și câștigător al Leului de Argint la Veneția pentru terifiantul Noua ordine (New Order, 2020), mexicanul Michel Franco va fi și el prezent la TIFF.22, unde va face parte din juriul competiției oficiale. Regizor, scenarist și producător, acesta a reușit să se impună rapid pe scena internațională drept una dintre cele mai originale voci ale Americii Latine contemporane: „Nu mai încerc să impun o estetică unui film. La începutul carierei aveam mai multe reguli, dar acum sunt foarte relaxat. Aveam mai multe referințe cinematografice, iar acum nu mai am niciuna. Împrumut mai mult din cărți decât din filme. Într-un fel, estetica filmelor mele e foarte aproape de felul meu de a fi.”
Încă de la debutul său din 2009, cu Daniel & Ana, Franco a adus pe ecran povești complexe, de multe ori șocante: „Îmi place să privesc partea întunecată a naturii umane, iar pentru asta trebuie să îmi pun personajele în dificultate. În realitate, nu cred că atunci când suntem puși la încercare va ieși ce e mai bun din noi.”